EU kovistelee Suomea EUCD:n toteuttamisaikataulusta

Petteri Pyyny
14. heinäkuuta, 2005 9:01

Euroopan Unionin komissio on virallisesti, jälleen kerran, kehottanut Suomea ja kolmea muuta Euroopan Unionin jäsenmaata kiirehtimään Euroopan Unionin tekijänoikeusdirektiivin eli EUCD:n sisällyttämiseksi paikalliseen lainsäädäntöön. Suomen lisäksi nootin saivat myös Ranska, Espanja ja Tsekki.
Kyseiset maat ovat ainoat Euroopan Unionin jäsenmaat, jotka eivät ole toistaiseksi muutaneet kansallisia lainsäädäntöjään vastaamaan vuoden 2001 tekijänoikeusdirektiivin vaatimuksia. Edellisen kerran tekijänoikeuslainsäädännön uudistaminen oli eduskunnan käsittelyssä vuonna 2003, jolloin se hyllytettiin eduskuntavaalien vuoksi.
Direktiivi, joka on siis hyväksytty jo vuonna 2001 ja joka oli tarkoitus sisällyttää kansallisiin lainsäädäntöihin jo vuoden 2002 joulukuuhun mennessä, kieltää mm. kopiointisuojausten murtamiseen tarkoitettujen ohjelmien jakelun (myös ilmaiseksi), mainostamisen, myynnin ja valmistamisen jäsenmaissa. Direktiivi itsessään ei kiellä näiden ohjelmien käyttöä ja sallii kunkin jäsenmaan itse asettaa tiettyjä poikkeuksia lainsäädäntöönsä, jos jäsenmaa katsoo sen olevan perusteltua omalle kohdalleen. Direktiivi tarkoittaisi siis käytännössä Suomen osalta mm. sitä, että suomalaiset sivustot eivät saisi enää tarjota käyttäjilleen DVD-rippereitä, ohjelmia jotka kiertävät kopiointisuojattujen CD-levyjen varmuuskopioinnin, jne. Mikäli direktiiviä toteutettaisiin sanatarkasti, saisivat kuitenkin käyttäjät hakea EU:n ulkopuolella toimivilta sivuilta kopiointisuojauksia purkavia ohjelmia, kuten AnyDVD:tä tai DVD Decrypteriä.
Direktiivin sinänsä suhteellisen kevyeen kieltolistaan useat EU-maat ovat lisänneet omia rajoituksiaan -- mm. Ruotsi kielsi hiljattain P2P-verkoista lataamisen yksityiseen käyttöön, joka siis ei kuulu direktiivin vaatimuksiin. Saksassa vastaavasti kopiointisuojausten ohittamisesta keskustelukin on nykyisin laitonta ja taannoin saksalainen tuomioistuin päätti, että uuden Saksan tekijänoikeuslainsäädännön mukaan myös linkkaaminen ulkopuolisille sivuille, joista saa kopiointisuojaukset poistavia ohjelmia on laitonta.
Opetusministeriö, joka on valmistellut tulevaa lainsäädäntöä, toivoo että eduskunta saisi hyväksyttyä uuden tekijänoikeuslainsäädännön jo syyskauden alussa eli mahdollisesti jo syyskuun puoliväliin mennessä.
Komissio on ilmoittanut, että mikäli mainitut neljä jäsenmaata eivät sisällytä muutoksia tekijänoikeuslainsäädäntöönsä pikaisesti, se saattaa pyytää EU:n tuomioistuinta määräämään kullekin jäsenmaalle rangaistussakkoja viivästyksistä.
Mikäli tekijänoikeuslainsäädännön eteneminen ja siihen tulevat rajoitukset kiinnostavat, suosittelemme ottamaan yhteyttä suomalaiseen elektronisten oikeuksien järjestöön EFFiin.
Lisää aiheesta:
EU:n lehdistötiedote

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.