Sony julkisti PlayStation 3:n -- vakuuttavat speksit ja upeita demoja

Ilkka Ketola
17. toukokuuta, 2005 11:40

Japanilaisjätti Sony esitteli odotetusti seuraavan sukupolven superkonsolinsa Los Angelesin E3-messuilla. Messuvieraita hemmoteltiin uuden PlayStation 3:n (PS3:n) spesifikaatioiden lisäksi lupaavilla demoilla. Laite ei ole kuitenkaan odotettavissa markkinoille vielä tämän vuoden puolella.
Jos uusi PlayStation on suorituskyvyltään todella Sonyn lupausten mukainen, se tuskin jättää kenetkään kylmäksi. PS3:n luvataan olevan 35-kertaa edeltäjäänsä rivakampi. Tulevaa konsolia vauhdittaa PowerPC-pohjainen 3,2GHz:n Cell-prosessori, joka suorittaa laskuja 218 gigaflopin sekuntivauhdilla. Grafiikkaprosessorina on nVidian kehittämä RSX, "Reality Synthesizer", joka pyörittää grafiikkaa ruudulle 1,8 teraflopin nopeudella. Yhteensä laitteen laskentateho ylittää siis 2 terafloppia (vrt. Xbox 360:n 1 terafloppia).
Laite tukee HDTV-teräväpiirtotekniikkaa sen parhaalla mahdollisella tasolla (1080p, progressiivinen 1920x1080 pikselin resoluutio). PS3:een voi kiinnittää yhtäaikaisesti kaksi televisiota kahden digitaalisen HDMI-liittimen kautta. Toki laitteessa on myös analoginen videolähtö.
Keskusmuistia laitteessa on 256MB (3,2GHz kellotaajuudella toimivaa XDR-muistia) jonka lisäksi GDDR3-grafiikkamuistia on toiset 256MB (@700MHz). Ulkomaailman kanssa PS3 juttelee 1000BASE-T (1Gbps) Ethernet-liittimen, 54Mbps WLANin ja Bluetooth 2.0 -yhteyksien kautta. Laitteessa on sisäänrakennettuna kolme Ethernet-porttia (1 sisään, 2 ulos), joten laite on ketjutettavissa toisten PS3-konsolien kanssa ilman erillisiä keskittimiä.


PS3 tukee Blu-ray, DVD±R/W ja CD-R/RW -formaatteja. Blu-ray -levyjen maksimikapasiteetti on peräti 54 gigatavua. Konsolista löytyy paikka 2,5-tuuman kiintolevylle -- levy on kuitenkin edelleen hankittava erikseen. Lisäksi laitteessa on kuusi USB-porttia, lukija MemoryStick- ja SD-muistikorteille sekä Compact Flash-korteille.
Äänipuolella laite tukee 5.1-kanavaista Dolby Digital ja DTS -ääntä. Myös muita ääniformaatteja, kuten LPCM:ää tuetaan. Laitteessa on vakiona optinen äänilähtö.


Yhtäaikaisten peliohjaimien määrä on noussut neljästä seitsemään. Kaikki ohjaimet ovat langattomia ja toimivat Bluetooth-tekniikalla. Ohjaimena voi käyttää myös PSP-käsikonsolia, jonka näyttöä voi ilmeisesti hyödyntää strategisena apunäyttönä peleissä. Langalliset ohjaimet kytketään USB2.0-portteihin. Kaiken tämän lisäksi laitetta voi ohjata myös TCP/IP-verkon kautta.


Aiempien PlayStationien omistajien mieltä lämmittänee siirtymävaiheessa se, että uusi PS3 on Sonyn mukaan täysin taaksepäin yhteensopiva. PS3:lle tehdyt pelit ovat tosin demokuvien perusteella niin näyttäviä, että vanhat pelit unohtuvat todennäköisesti nopeasti nurkkaan.


Sony esitteli laitteen suorituskykyä PS2:n julkaisusta tutun ankkademon päivitetyllä versiolla -- Lots Of Ducks. Aluksi ruudussa ui tuttu ankka (parannetuin grafiikoin tosin). Sitten demoon lisättiin mukaan kaksi taistelevaa piraattialusta, jotka ampuivat toistensa purjeisiin reikiä näyttävisti animoituina. Tämä ei tietenkään vielä ollut kovin vaikuttavaa kunnes demon ankkojen määrää lisättiin tuhanteen.
Esittelyssä demonstroitiin myös EyeToyn päivitettyä versiota. Videolla esiintynyt mies piti käsissään kahta vesilasia, upotti ne edellisessä esimerkissä käytettyyn ammeeseen, täytti lasit vedellä ja kumosi sen jälkeen niiden sisällön takaisin ammeeseen. Demo sai yleisössä aikaan todellisen wau-reaktion.
Lisäksi Square Enix demonstroi laitteen suorituskykyä pyörittämällä PlayStation 1 -konsolilta tutun Final Fantasy VII:n alkudemoa reaaliajassa. Final Fantasy VII ei tule kuitenkaan ilmestymään uudelleenlämmiteltynä PS3:lle.


PlayStation 3 löytää tiensä kauppojen hyllylle keväällä 2006.
Lähteet:
Sonyn lehdistötiedote
Joystiq
IGN

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.