Suomalainen Viralg pysäyttää laittomat P2P-verkot?

Ilkka Ketola
17. huhtikuuta, 2005 21:26

Suomalainen yritys Viralg väittää, että sen patentoima "overwrite"-tekniikka sotkee vertaisverkkojen tiedostot ja tekee niistä käyttökelvottomia. Viralgin lehdistötiedotteen mukaan sen kehittämä digitaalisten tekijänoikeuksien suojausmenetelmä,siis DRP-tekniikka, estää 99 prosenttisesti P2P-verkoissa tapahtuvan laittoman tiedostonjakelun, joka rikkoo esimerkiksi musiikin, elokuvien ja pelien tekijänoikeussuojaa.
Yhtiön mukaan sen kehittämä tekniikka on huomattavasti varmempi ja tehokkaampi kuin sen kilpailijoiden markkinoimat menetelmät - tehokkuudelta eivät säästy edes kokeneet ja teknisesti lahjakkaat käyttäjät, jotka yleensä osaavat erottaa feikkitiedostot oikeiden joukosta. Jopa tiedostoja verifoivat sivustot hämäänytyvät.
Viralgin tekniikka perustuu tiedostojen tunnistukseen käytettävän hash-koodin väärentämiseen. Hash-koodi on jokaiselle tiedostolle laskettava ainutlaatuinen koodi, joka takaa yksinkertaisen mutta varman tavan tunnistaa tiedosto aidoksi. Hash-koodit ovat erittäin luotettavia ja hyvin työläitä väärentää. Viralg sanoo kuitenkin, että heidän teknologiansa nimenomaan väärentää hash-koodin.
Slyck-sivuston haastettelussa Viralgin edustaja totesi yhtiön käyttämän tekniikan liittävän toimivan tiedoston hash-koodin väärennettyyn dummy-tiedostoon. Kun käyttäjä lataa tiedoston P2P-verkosta, tulee tulokseksi toimivan ja väärennetyn tiedoston käyttäkelvoton sekoitus.
Tarkennattakoon vielä, että käyttökelvottomiksi tulevat vain siis ne tiedostot, joita varten on erikseen luotu väärennetyllä hash-tunnisteella liikkuva tiedosto. Koska Viralg luo tunnisteita vain toimeksiantojen perusteella, ei P2P-verkoissa liikkuva laillinen materiaali ole vaarassa.
Slyckin jutusta ei selviä, ovatko kaikki vertaisverkot altiita Viralgin tekniikalle - todennäköisesti eivät. Tekniikka puree ainakin Kazaan heikosti suojattuihin verkkoihin, mahdollisesti myös vahvemmin suojattuhin verkkoihin, kuten Ares Galaxyyn. Esimerkiksi BitTorrentiin tekniikkaa ei ole vielä testattu.
Viralgin verkkosivujen mukaan sen tekniikkaa on onnistuneesti testattu mm. Suomessa BMG Finlandin musiikkia suojaamalla aina vuodesta 2003 asti. Sivustolla myös vihjaillaan, että onnistuneesta suojauksesta on vedettävissä suora yhteys yhtiön positiivisesti kehittyneeseen tulokseen.
BMG:n markkinaosuus nousi suojauksen käytön aikana Suomessa viidestätoista kahteenkymmeneenviiteen prosenttiin. BMG uskoo, että suojaus on osaltaan auttanut markkinasiivun kasvattamisessa. Lisäksi suojattu musiikki on pysynyt listoilla suojaamatonta paremmin - kappaleet viihtyivät Top40-listalla keskimäärin 14,5 viikkoa, kun keskivertokappale on kyseisellä listalla vajaat yhdeksän viikkoa.
Lähteet:
Slyck
Viralg

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.