Kaksi Drink or Die -ryhmän ohjelmistopiraattia tuomittu

Ilkka Ketola
16. maaliskuuta, 2005 18:53

Kaksi suureen ohjelmistopiraattiryhmään kuulunutta miestä on tuomittu syyllisinä huijauksesta. Miehet toimivat osana Drink Or Die (DOD) -nimistä ryhmää, jonka toiminta keskittyi internetiin.
Tuomitut Alex Bell ja Steven Dowd olivat osa suurempaa kuudenkymmenen pidätetyn jäsenen joukkoa. Yhdysvaltojen operoiman pidätyksen yhteydessä miehet kielsivät ladanneensa laittomia ohjelmia myyntitarkoituksessa. Miehet sanovat ladanneensa ohjelmia vain kokeillakseen niitä ennen ostoa.
Ryhmittymän jäsenet eivät tehneet toiminnallaan voittoa, mutta Britannian poliisin mukaan heitä ei kuitenkaan tulisi nähdä Robin Hoodeina, jotka varastavat rikkailta ja suurilta ohjelmistotaloilta ja sitten jakavat ohjelmistot ilmaiseksi Internetissä.
Britanniassa tutkintoja johtaneen etsivän Kevin Brownlessin näkemyksen mukaan tuomio lähettää selkeän viestin maan ohjelmistopiraateille: ohjelmien saaminen kauppojen hyllyille vaatii vuosien työn. Ainoa tapa hyvittää kehityskulut kehittäjälle on se, että ohjelmistot ostetaan kaupasta sen sijaan, että ne ladattaisiin ilmaiseksi netistä.
Brownless jatkaa, että ihmisten tulee tajuta, että ohjelmistojen kehittäjillä on lainsuoja puolellansa, ja lakien rikkojat joutuvat vastaamaan teoistaan oikeudessa.
Yhdysvaltojen tulliviranomaiset arvioivat, että DoD-verkosto piratisoi ja jakoi piraattimateriaalia jopa miljardien dollarien arvosta. Tällaista materiaalia oli tietokoneohjelmistot, pelit, musiikki sekä videot. DoD:n verkostossa oli neljän eri tason toimihenkilöitä: toimittajia, kräkkääjiä, testaajia ja pakkaajia.
Toimittajat, kuten Dowd, hankkivat piratisoitavan ohjelmiston. Heiltä ohjelmisto siirtyi kräkkääjille, jotka mursivat ohjelman suojaukset. Tämän jälkeen murrettu ohjelma siirtyi testaajille, jotka varmistivat ohjelman toimivuuden ennen sen siirto pakkaajille.
Pakkaajien tehtävänä oli jaella ohjelmistoa mahdollisimman monelle palvelimelle, joilta Internetin käyttäjät sitten pystyivät lataamaan ohjelmistoja itselleen. Heidän tehtävänään oli myös lisätä ohjelmistoon merkkinnät, jotka varmistivat että kunnia kräkkäyksestä meni oikeille henkilöille.
Ohjelmistopiraattiryhmälle on luvassa vaikeuksia myös pankkitietojen väärinkäytöksistä. Esimerkiksi Bell, joka työskenteli pankissa, hankki DoD:n käyttöön asiakkaidensa luottokorttinumeroita. Näiden numerojen avulla järjestö hankki osan ohjelmistosta, jota sitten jaettiin Internetissä.
Jutun ratkeamisen kannalta oli tärkeää se, että Yhdysvaltojen tulli onnistui löytämään verkostossa toimineita henkilöitä, jotka olivat valmiita ilmiantamaan muita verkossa toimineita.
Lähde:
BBC News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.