James Bond johdatti MPAAn piraatin jäljille

Ilkka Ketola
10. maaliskuuta, 2005 20:04

Metro-Goldwyn-Meyer (MGM) -elokuvastudiolle työskentelevä asianajaja Laura Tunberg pääsi mielenkiintoisella tavalla shanghaissa toimineen elokuvapiraatin jäljille. Lopulta jopa Yhdysvaltain ja Kiinan viranomaisten yhteistyöhön johtanut tapahtumaketju sai alkunsa vuonna 2001, kun Tunberg huomasi eBay-huutokauppaa selaillessaan jotain erikoista.
Tunbergin silmiin pisti huutokaupattavana oleva James Bond -DVD-boxi, jota ei pitänyt tuolloin olla edes olemassa. James Bond -elokuvat ovat MGM:n levittämiä, eikä elokuvia vielä tuossa vaiheessa kaupattu kokoelmana.
Tunberg tilasi boxin sitä kaupanneelta Randall Hobson Guthrie III:lta nähdäkseen, saako hän todella mitä luvataan. Yhdysvaltalainen Guthrie, joka kuitenkin asuu Shanghaissa, toimitti lupaamansa tavaran. Tunbergin ihmetykseksi DVD-boxi oli hyvin aidonnäköinen - käyetty kuvamateriaali oli MGM:n omaisuutta ja laatikosta löytyi yhtiön logo ja jopa virallisen näköinen hologrammi.
Tunberg totesi kuitenkin, että kyseessä on väärennös. Hän laittoi avustajansa kysymään elokuvakokoelman myyneeltä Guthrielta, kuinka monta James Bond -kokoelmaa hän voisi toimittaa. Nopeasti saatu vastaus oli, että niin monta kuin vain tarvitaan.
Tästä eBay-ostoksesta alkoi kolmivuotinen tutkintaketju, johon osallistui Yhdysvaltain elokuvateollisuuden edunvaltonta organisaatio MPAA, Yhdysvaltain tullin erikoisyksikkö sekä Kiinan poliisi. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun maiden viranomaiset tekivät yhteistyötä saadakseen kiinni väärentäjän.
Heinäkuussa 2004 Guthrien asunto ratsattiin, ja tuolloin takavarikoitiin 210 000 kiinalaisvalmisteista piraattielokuvaa. Mukana oli myös jotain elokuvateattereiden kankailta nauhoitettuja filmejä.
Guthrien ja hänen kolmen työntekijänsä oikeuskuulustelut tapahtuivat tammikuussa. Jutussa odotetaan päätöstä seuraavien viikkojen aikana. Jos Guthrie tuomitaan vankilaan, häntä odottaa poikkeuksellisen kova tuomio - hän voi joutua istumaan jopa 15 vuodeksi, koska hän on myynyt paljon elokuvia USA:aan.
Yleensä piratisimin kärkimaassa Kiinassa kiinnijääneet piraatit välttyvät tuomiolta. Guthrien tapauksesta tekee poikkeuksellin se, että hän on yhdysvaltojen kansalainen, kotoisin varakkaasta manhattanilaisesta perheestä.
Vaikuttaakin siltä, että piraatin kovalla kohtelulla Kiina yrittää kiillottaa PR-kuvaansa länsimaiden silmissä ja rauhoitella maan tekijänoikeuslainvalvonnan laiminlyönnistä tuohtunutta elokuva-alaa. Kiinalaiset pääsevät lisäksi sanomaan, ettei tässä tapauksessa vastuu piratismista ollut heidän vaan amerikkalaisten.
Lähde:
azcentral

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.