Ensimmäinen kopiosuojattu CD-levy listakärkeen

Jari Ketola
18. kesäkuuta, 2004 21:47

Yhdysvaltain myyntitilastojen kärkeen on ensimmäistä kertaa noussut kopiosuojauksella varustettu CD-levy. Nielsen SoundScanin julkaisemien tietojen mukaan viime viikon myydyin albumi oli Velvet Revolverin Contraband.
BMG -levy-yhtiön julkaisema albumi käyttää MediaMax -suojausta, josta on maininta myös levyn kannessa. Itse suojaus on puhtaasti ohjelmistopohjainen ja se perustuu käyttöjärjestelmään asennettavaan ajuriin. Ajuri sotkee CD:n ääniraidat, mikäli niitä yritetään lukea ajurin ollessa aktiivinen. Tämän vuoksi esimerkiksi Linux ja Mac OS 9 käyttäjät eivät edes huomaa suojauksen olemassaoloa. Myös Windows-käyttäjät voivat välttyä ohjelmalta poistamalla CD-levyjen automaattisen käynnistyksen käytöstä, tai painamalla shift-näppäintä asetettaessa levy CD-ROM -asemaan.
Luonnollisestikin BMG:n johto tulkitsee levyn menestystä siten, että kuluttajat ovat hyväksyneet kopiosuojatut levyt. Kaikeksi onneksi johdon henkilöt eivät ole töissä markkinointipuolella -- työpaikka olisi varmastikin mennyt alta jo aika päiviä sitten. Jos markkinoille tuodaan Stone Temple Pilotsin ja Guns N'Rosesin ex-jäsenistä koostetun bändin albumi, käy se taatusti kaupaksi kopiosuojauksesta huolimatta. Mikäli kuluttajille olisi tarjottu samaa albumia myös ilman kopiosuojausta, Audio CD -lisenssimaksuista johtuen hieman korkeampaan hintaan, voitaisi kopiosuojauksen hyväkysymisestä tehdä edes jonkinlaisia johtopäätöksiä.
Toisin kuin useat muut kopiosuojausmenetelmät, MediaMax ei sisällä keinotekoisia, fyysisiä virheitä. Näin ollen MediaMax-levyt toimivat likimain kaikissa CD-soittimissa.
Lähde: News.com

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.