Cinavian suojaus estää elokuvien toistamisen PS3:lla ja Blu-ray-soittimilla

Kaarlo Räihä
3. maaliskuuta, 2010 20:40

Elokuvien suojaaminen erilaisilla vesileimoilla ei ole mikään uusi juttu, mutta nähtävästi Cinavia-nimellä tunnettu tekniikka on salakavalasti hiipinyt myös kuluttajien kotiteattereihin, sillä ominaisuus löytyy mm. Sonyn PlayStation 3 -pelikonsolista ja kaikista uusista Blu-ray-soittimista.
Cinavian idea on hyvin yksinkertainen. Elokuvateattereissa esitettävien elokuvien ääniraitoihin lisätään ihmiskorvan kuuloalueen ulkopuolelle sijoittuva vesileima. Jos elokuvasta tehdään elokuvateatterissa luvaton kopio alkuperäisen ääniraidan kanssa, tallentuu vesileima myös kopion ääniraidalle. Tämän vesileiman myötä Cinavia-tuen omaavat kotiteatterilaitteet voivat tunnistaa elokuvan luvattomaksi kopioksi ja estää sen toiminnan.
Cinavia on osoittanut jo toimivaksi ratkaisuksi, sillä esim. The Wolfman- ja Shutter Island (Suljettu saari) -elokuvien jotkin luvattomat julkaisut eivät toistu lainkaan esim. PS3:lla tai uudemmilla Blu-ray-soittimilla. Toiston estämisen lisäksi Cinavia mahdollistaa kopioinnin estämisen tai audion vaimentamisen, jos vesileima löytyy ääniraidasta.
Uuden AACS-asetuksen myötä kaikkien uusien Blu-ray-soittimien on tuettava Cinavia-tekniikkaa, joka hankaloittaa luvattomien elokuvakopioiden katselua. Muissa laitteissa Cinavian pakollisuutta ei ole kuitenkaan toistaiseksi vaadittu, mutta tekniikkaa voisi hyödyntää mm. kannettavissa mediasoittimissa ja DVD-soittimissa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.