Internet Explorer 8 -selaimen ensimmäinen Release Candidate -versio ladattavissa

Kaarlo Räihä
27. tammikuuta, 2009 17:28

Internet-selaimien välinen taistelu markkinaherruudesta on kuumentunut selvästi viimeisen vuoden aikana. Nyt oman soturinsa on esitellyt Microsoft, joka julkaisi eilen Internet Explorer 8 -selaimen ensimmäinen Release Candidate -version.
Release Candidate -leiman myötä selaimen 8-version ominaisuuslista on nyt lyöty lukkoon, joten jatkossa luvassa on vain bugi-korjauksia ja parannuksia selaimen suorituskykyyn. Jälkimmäiselle kohdalle olisikin nykyisellään tilausta IE:n osalta, koska selain häviää vieläkin selvästi esim. JavaScript-testeissä Googlen Chromelle ja Mozillan Firefoxille. IE 8:n tulos on kuitenkin selvästi parempi kuin IE 7:n, joten edistystä on tapahtunut.
Ominaisuuksien osalta IE 8:ssa on paljon uudistuksia aiempaan IE 7:n verrattuna. Uutuuksia ovat mm. välilehtien ryhmittämistä helpottava väritys, usein toistettavia toimia nopeuttavat pikatoiminnot (Accelerators), kuvilla höystetty hakuominaisuus sekä eri webbisivujen seuraamista helpottavat Web Slice -laajennokset, joiden avulla saa esim. IRC-Gallerian omat ilmoitukset helposti näkyviin.
Omaan käyttöön soveltuvia Web Slice- ja pikatoiminnot-laajennoksia voi etsiä esim. ieaddons.com-sivuston kautta.
IE 8:sta löytyy myös muista selaimista tuttu surffaajien yksityisyyttä suojeleva InPrivate-tila, joka hävittää kaikki surffailun aikana kertyvät tiedot selaimesta, kun se suljetaan.
IE 8:ssa tapahtuneiden suurten uudistusten myötä jotkin IE 6- ja IE 7 -versioille suunnatut webbisivut eivät näy oikein oletuksena IE 8:n kanssa. Tämän takia Microsoft on lisännyt selaimeen erillisen yhteensopivuustilan, jonka avulla kyseisten sivujen pitäisi näkyä oikein.
Release Candidate -julkaisusta on jaossa versiot Windows XP- (32bit ja 64bit), Windows Vista- (32bit ja 64bit), Windows Server 2003- (32bit ja 64bit) ja Windows Server 2008 (32bit ja 64bit) -käyttöjärjestelmille. Windows XP 32bit-version voi ladata Microsoftin lataussivuston ohella myös AfterDawnin oman Download.fi-lataussivuston kautta. Windows 7:n beta-testaajat joutuvat ainakin toistaiseksi tyytymään käyttöjärjestelmän mukana tulleeseen versioon. Microsoftin mukaan Windows 7:n beta-testaajat saavat uuden IE:n käyttöönsä seuraavan käyttöjärjestelmäpäivityksen yhteydessä.
IE 8:n lopullisen julkaisu pitäisi tapahtua maaliskuun loppuun mennessä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.