Lähes 70 prosenttia 15–16-vuotiaista nuorista on kokeillut luvatonta verkkolataamista

Kaarlo Räihä
12. marraskuuta, 2008 12:18

Suomalaisten nuorten "rappioituminen" näyttää vääjäämättömältä, jos Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen keräämät tiedot nuorten rikoskäyttäytymisestä vuosien 1995–2008 välillä pitävät paikkaansa, sillä 15–16-vuotiaiden nuorten yleisin luvaton teko oli erityyppisten tiedostojen luvaton lataaminen internetistä.
Tätä tekijänoikeusjärjestöjen mielenrauhaa järkyttävää toimintaa oli kokeillut tehdyn kyselyn mukaan 69 prosenttia 15–16-vuotiaista nuorista. Luvaton lataaminen ohitti suosiossaan mm. koulusta lintsaamisen, ajokortitta ajamisen ja humalassa ajamisen. Lataamisen ohella luvatta ladattujen tiedostojen säilöminen on suosittua, sillä lähes kaksi kolmasosaa nuorista kertoi omistavansa vähintään sata luvatta ladattua tiedostoa.
"Se on helppoa, eikä sitä varmaan koeta samanlaiseksi varastamiseksi kuin kaupasta tavaran viemistä. Lisäksi se on jo niin yleistä, että nuoret ajattelevat kaikkien muidenkin tekevän niin" kommentoi tutkija Venla Salmi ITviikolle.
Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tekemässä kyselyssä oppilaat vastaavat anonyymisti omia rikollisia ja kiellettyjä tekoja koskeviin kysymyksiin. Tänä vuonna kyselyyn vastasi 5 826 nuorta.
Kyselyn tulokset tuskin miellyttävät tekijänoikeusjärjestöjä, joilta voidaankin odottaa tiedotetta tulevista valistuskampanjoista, joilla kerrotaan nuorille, kuinka luvaton lataaminen vie osan esim. artistien tilipusseista.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.