The Pirate Bayn linja pysyy samana Arboga-kohussa

Kaarlo Räihä
9. syyskuuta, 2008 17:51

Arbogan lapsimurhien ruumiinavauskuvien leviäminen internetiin on herättänyt runsaasti keskustelua eri medioissa. The Pirate Bayn (TPB) ylläpitäjät saivat viikonlopun ja alkuviikon aikana osakseen rankkaa kritiikkiä, kun he eivät suostuneet poistamaan tapauksen julkista esitutkinta-aineistoa palvelustaan.
TPB on nyt julkaissut asian tiimoilta oman tiedonantonsa, jossa TPB kertaa tapauksen faktat ja pyytää samalla anteeksi murhattujen lasten omaisilta, joiden sähköpostilla lähettämä poistopyyntö sai eräältä TPB:n ylläpitäjältä turhan tiukkasävyisen vastauksen.
TPB:n ylläpitäjät eivät ole mielissään siitä, että Ruotsin TV4-kanava vääristeli asioita, esim. väittämällä, että TPB:n ylläpitäjät olivat itse laittaneet esitutkinta-aineiston palveluun. Myös kanavan tekemästä Peter Sunden haastattelusta jätettiin osia näyttämättä, jonka takia TPB tuli tapauksessa esiin huonossa valossa.
TPB:n ylläpitäjät tähdentävät myös, että tapauksen esitutkinta-aineisto on julkista materiaalia, joka olisi tarvittaessa voitu määrätä salassa pidettäväksi, mutta näin ei tehty. Ylläpitäjien mukaan julkisen aineiston kohdalla oikea valitusosoite ei myöskään ole TPB tai internet, vaan valitukset pitäisi kohdistaa tapauksen syyttäjälle tai veriteon tekijälle. TPB ei aio myöskään muuttaa kantaansa, vaan esitutkinta-aineistoon pääsyn mahdollistava torrent-tiedosto tulee säilymään TPB:n palvelimilla kaikkien ladattavana.
Median nostama kohu sai aikaan ns. Barbra Streisand -ilmiön, jonka myötä kyseisen torrentin suosio kasvoi selvästi, sillä ennen kohua torrenttia oli ladattu yhteensä sata kertaa, mutta kohun jälkeen latausten määrä oli noussut jo yli 20 000 kappaleeseen. TPB:n ohella samaa esitutkinta-aineistoa löytyy nyt muiltakin torrent-trakkereilta ja tietyiltä internet-sivustoilta.
Ruotsin oikeusministeri Beatrice Ask sanoo, että nykyinen laki esitutkinta-aineiston osalta voisi kaivata muutoksia yksityisyyden suojan osalta, mutta ministeri ei halunnut ottaa kantaa siihen, millaiset muutokset olisivat tarpeen.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.