Lindén ei antaisi jatkoaikaa kaapeliverkon analogilähetyksille

Kaarlo Räihä
15. tammikuuta, 2008 19:46

Analogisten TV-lähetysten aikakausi loppuu Suomessa näillä näkymin helmikuun lopulla, kun analogiset lähetykset pimenevät kaapeliverkossa. Analogisia lähetyksiä ei tarvitse kuitenkaan lain mukaan lopettaa kaapeliverkossa, vaan lähetyksiä voisi jatkaa myös helmikuun jälkeen.
Viestintäministeri Suvi Lindén ei kuitenkaan antaisi jatkoaikaa kaapeliverkon analogisille lähetyksille. Lindén sanoo kuitenkin, että kaapeli-TV:n saama jatkoaika on perustunut TV- ja kaapeliyhtiöiden välisiin sopimuksiin, joten jos osapuolet haluavat jatkaa sopimuksien voimassaoloa, ei liikenne- ja viestintäministeriö voi puuttua tilanteeseen.
Yleisradion TV-kanavia vaivanneet tekstitysongelmat ovat haitanneet myös Lindéniä. Lindén haluaisi tekstitysongelmaan pikaisen ratkaisun ja jos sellaista ei löydy, näkee Lindén ainoana vaihtoehtona tekstitysten liittämisen suoraan videokuvaan. Tällöin kuulo- ja näkövammaisille tarkoitetuista lisäpalveluista joudutaan kuitenkin tinkimään, mutta Lindén ei näe asiassa valinnanvaraa, jos Yleisradio ei saa ongelmia korjattua. Tekstitysongelmien lisäksi Lindénin digikuvaa ovat vaivanneet kuvan pikselöityminen ja palikoituminen.
Jos analogiset lähetykset loppuvat kaapeliverkossa helmikuussa, on odotettavissa myös TV-maksujen irtisanomisia. Lindén ei kuitenkaan usko, että irtisanomisia tulee helmikuun lopulla erityisen paljon. Ruotsissa TV-maksua maksavien kuluttajien määrä on noussut paikallisen digiuudistuksen myötä toisin kuin Suomessa. Syitä maiden välisille eroille Lindén ei kommentoinut, mutta asiaa selvitetään parhaillaan.
Yle Extran toiminta lakkasi vuodenvaihteessa ja elokuun loppuun asti kyseisellä kanavapaikalla nähdään TV1:n ohjelmia kiinteillä tekstityksillä. Syyskuussa kanavapaikalla nähdään SVT Europa, mutta kanavapaikan lopullinen kohtalo on vielä pohdinnan alla. Kanavapaikka saattaa tulla muiden TV-toimijoiden haettavaksi, mutta toistaiseksi asiasta ei ole tehty vielä päätöksiä. "Toiset ovat sitä mieltä, että TV-taajuuksia on myönnetty liian paljon, mistä johtuisivat nämä kuvan pikselöitymisongelmat. Toisaalta on toimijoita, jotka toivovat taajuutta omaan käyttöönsä" kommentoi Lindén asiaa.
Lähde:
MTV3

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.