FAST haluaa tekijänoikeuksien rikkojat ulos internetistä

Kaarlo Räihä
5. marraskuuta, 2007 12:50

Isossa-Britanniassa ohjelmistoyhtiöiden etuja puolustava Federation Against Software Theft (FAST) haluaisi estää tekijänoikeuksia rikkovien tahojen pääsyn internetiin.
FAST:in toimintaa johtava John Lovelock on turhautunut nykyiseen tilanteeseen, jossa ohjelmistoja luvatta internetissä jakavat tahot eivät juuri joudu vastuuseen toimistaan. Lovelockin mukaan yksittäisen henkilön jäljittäminen ja todisteiden toimittaminen oikeudelle on hankalaa ja kallista, jonka seurauksena ohjelmistoja tuottavien tahojen etuja on vaikea puolustaa tällä hetkellä.
Lovelockin ehdotus tilanteeseen on se, että internet-operaattorit estävät tekijänoikeuksia rikkovien käyttäjien pääsyn internetiin. Tarkoituksena on, että eri internet-operaattorit tekisivät yhteisen listan, jossa olisi kaikkien niiden nimet, jotka ovat levittäneet luvatta internetissä tekijänoikeudella suojattua materiaalia.
Tällöin nimen joutuminen listalle estäisi nykyisen internet-yhteyden käyttämisen ja hankaloittaisi huomattavasti uuden internet-yhteyden hankintaa, jolloin vaihtoehtoina olisi lähinnä julkisten WLAN-verkkojen käyttäminen tai siirtyminen esim. internet-kahviloihin.
Lovelockin ideassa tekijänoikeusjärjestöt toimittavat internet-operaattorille samat todisteet kuin oikeudelle, joiden myötä internet-operaattori tekee päätöksen liittymän mahdollisesta sulkemisesta.
Lovelockin ehdotus vaatisi yhteistyötä tekijänoikeusjärjestöjen ja internet-operaattoreiden välillä, jonka toteutuminen nykyisellään ei näytä kovin todennäköiseltä. FAST:in apuna on kuitenkin lordi Triesman, joka on jo aiemmin ehdotellut lakimuutoksia ja -uudistuksia, joiden avulla internetissä tapahtuvien tekijänoikeusrikkomusten määrää saataisiin vähennettyä. Täten asiasta saattaisi tulla pakollinen toimintatapa Ison-Britannian internet-operaattoreille.
Lakien säätäminen on kuitenkin työlästä ja hidasta, jonka vuoksi Lovelock toivoo, että asiasta päästäisiin yhteisymmärrykseen mahdollisimman pian ilman erillistä määräystä.
Kuluttajille tilanne on hieman ikävä, sillä esim. kotiverkossa oleva suojaamaton WLAN-tukiasema voisi johtaa hyvin helposti internet-yhteyden sulkemiseen, jos joku ulkopuolinen taho käyttäisi sitä tekijänoikeuksien rikkomiseen. Myös mahdolliset väärät hälytykset voisivat aiheuttaa kuluttajalle harmaita hiuksia, sillä oman syyttömyyden todistaminen internet-operaattorille voi olla työlästä.
Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun internet-operaattoreilta vaaditaan toimia tekijänoikeuksien suojelemisessa. Erityisesti tekijänoikeusjärjestöt haluavat internet-operaattoreiden puuttuvan asiakkaidensa toimintaa entistä tiukemmin, mutta asiakkaiden valvominen ei ole ilmaista ja tämän lisäksi monien maiden lainsäädäntö asettaa tiukkoja ehtoja sille, kuinka tarkasti asiakkaiden liikennöintiä voidaan seurata.
Lähteet:
PC Pro
Piraattiliitto
ZDNet

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.