Yhdysvaltalainen äiti 222 000 dollarin korvauksiin tekijänoikeusrikoksista

Kaarlo Räihä
5. lokakuuta, 2007 9:06

Yhdysvaltalaisten levy-yhtiöiden etuja ajava RIAA on taistellut aktiivisesti nettipiratismia vastaan jo useiden vuosien ajan. Vuodesta 2003 alkaen RIAA on uhannut yhteensä yli 26 000 henkilöä oikeustoimilla, jos nämä eivät maksa korvauksia tahoille, joiden tekijänoikeuksia nämä ovat rikkoneet kopioimalla ja jakamalla musiikkia internetissä. Aikaisemmin suurin osa tapauksista on sovittu oikeuden ulkopuolella, mutta yhdysvaltalainen Jammie Thomas ei halunnut sovitella tapaustaan, jonka vuoksi juttu päätyi liittovaltion tuomioistuimen käsiteltäväksi.
Thomasin päätös koitui kalliiksi, sillä Duluthin oikeuslaitos totesi Thomasin syylliseksi 24 musiikkikappaleen luvattomaan jakamiseen internetissä. Thomas joutuu täten maksamaan 9 250 dollarin korvauksen per jaossa ollut kappale, joten lopulliseksi korvaussummaksi Thomasille tulee 220 000 dollaria. RIAA edusti jutussa kuutta eri levy-yhtiötä ja Thomas olisi voinut joutua maksamaan pahimmassa tapauksessa yli miljoonan dollarin korvaukset. RIAA:n mukaan Thomas jakeli yli 1 700 tekijänoikeudella suojattua musiikkikappaletta.
RIAA sanoi Thomasin levittäneen musiikkia Kazaa-ohjelman avulla, mutta Thomas kertoi oikeudessa, ettei ole koskaan kuullutkaan Kazaasta tai käyttänyt P2P-verkkoja tiedostojen jakamiseen. RIAA:n palkkaaman tutkijan mukaan Thomasin IP- ja MAC-osoitteet sekä käytössä ollut Kazaan käyttäjätunnus kertovat kuitenkin, että Thomas käytti tietokoneellaan Kazaata tekijänoikeudella suojatun musiikin levittämiseen.
Thomasin asianajaja Brian Toder kertoi, ettei Thomas osaa selittää mitä on tapahtunut, mutta Toder esitti teorioita mm. tietomurrosta, jonka avulla joku muu olisi käyttänyt Thomasin internet-yhteyttä tekijänoikeusrikoksiin.
RIAA:lle ja levy-yhtiöille voitto on tärkeä, sillä sen avulla RIAA saa erinomaisen pelottelukeinon, jonka avulla suurin osa jutuista voidaan sopia oikeuden ulkopuolella. Useat tapaukset on sovittu oikeuden ulkopuolella muutaman tuhannen dollarin korvauksilla, joten riski joutua maksamaan useiden satojen tuhansien dollareiden korvaukset ajanee lähes kaikki jutut sopuun ilman oikeudenkäyntiä.
Lähteet:
HS
Duluth News Tribune
BBC News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.