eDonkeyn tekijät maksavat RIAA:lle 30 miljoonan dollarin korvaukset

Kaarlo Räihä
13. syyskuuta, 2006 9:48

eDonkey, eDonkey 2000 ja Overnet ohjelmista tuttu MetaMachine lopettaa P2P-ohjelmiensa jakelun ja sopii oikeusjutun RIIA:ta vastaan maksamalla 30 miljoonan dollarin korvaukset. "Tämän uuden sopimuksen avulla olemme kaataneet jälleen yhden esteen ja vahvistamme laillisia musiikkimarkkinoita" sanoi RIAA johtaja Mitch Bainwol. RIAA on oikeusjuttujensa avulla onnistunut lopettamaan monen P2P-ohjelmia tehneen yrityksen toiminnan tai ajanut yritykset vaihtamaan toimintamallia. Näihin kuuluvat mm. BearShare, i2Hub, WinMX ja Grokster P2P-ohjelmia tehneet yritykset.
eDonkeyn web-sivuilla kerrotaan että eDonkey2000 P2P-verkkoa ei ole enää olemassa. Sivulla kerrotaan myös että elokuvien ja musiikin varastaminen on laitonta ja että eri maiden oikeudet voivat tuomita käyttäjiä kyseisestä toiminnasta. Kävijälle huomautetaan myöskin ettei käyttäjä ole turvassa ladatessaan tekijänoikeudella suojattua materiaalia ja näyttää käyttäjälle tämän IP-osoitteen.
eDonkey2000 P2P-verkko ei kuitenkaan katoa mihinkään, koska sillä ei ole yksittäistä keskuspalvelinta, jonka sulkeminen lopettaisi koko verkon toiminnan. Suurin osa verkon käyttäjistä käyttää avoimen lähdekoodin eMule ohjelmaa, joten verkon käyttäjämäärät tuskin putoavat mitenkään erityisesti, vaikka eDonkey2000 ohjelmat poistavat itsensä automaattisesti tietokoneelta, jos niiden automaattipäivitys onnistuu.
Lähteet:
Slyck
Betanews

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.