Sonyn Blu-ray-elokuvat käyttämään MPEG-2:sta

Ilkka Ketola
1. joulukuuta, 2005 11:19

Elokuvastudio Sony Pictures ilmoitti tällä viikolla mielenkiintoisesta päätöksestä käyttää 11 vuotta vanhaa MPEG-2-standardia Blu-ray-levyille tulevilla elokuvilla. Päätös oudoksuttaa, sillä Blu-ray-soittimet tukisivat myös nykyaikaisempia videokodekkeja, kuten Microsoftin VC-1:tä sekä MPEG-4 AVC:tä.
Päätyminen AVC:n tai VC-1:n käyttöön olisi taannut myös paremman kuvalaadun 1080i-teräväpiirtoresoluution elokuville. Kuvan resoluutio olisi tällöin 1920x1080 DVD-standardi 720x480:n sijaan. Sony perustelee päätöstä sillä, että Blu-rayn suurempi tallennuskapasiteetti mahdollistaa riittävän hyvän kuvanlaadun myös MPEG-2:sta käyttäen. Blu-ray-levyjen kapasiteetti on pienimillään 25 gigatavua, kun suurimman DVD:n tallennuskapasiteetti on noin 8,5 gigaa.
Matemaattisesti tarkasteltuna Sonyn väite ei ole aivan paikkaansa pitävä. Teräväpiirtovideo, jonka resoluutio on 1920x1080, sisältää tarkalleen kuusinkertaisen määrän pikseleitä verrattuna NTSC-formaatin DVD-videoon. Blu-ray-levyn kapasiteetti on kuitenkin vain noin kolme kertaa DVD:tä suurempi, joten HD-videota täyteen ahdetun Blu-rayn bittinopeus/resoluutio-suhde on alempi kuin videota täynnä olevan DVD:n.
Parempi resoluutio tietenkin kompensoi erotusta varsin riittävästi, mutta Sonyn päätös on silti yllättävä. Sonyn perustelee päätöstään sillä, että useimmat elokuvayhtiöt ovat tottuneet työstämään MPEG-2:ta, eivätkä välttämättä ole vielä kykeneviä työstämään VC-1:tä tai AVC:ta.
Päätös ei tarkoita, että muut elokuvastudiot tulisivat toimimaan samoin. Blu-rayn spesifikaatiot edellyttää, että soitinten täytyy tukea kaikkia määriteltyjä formaatteja, mukaanlukien AVC sekä VC-1. Studioilla on siis vapaus valita.
Sonyn päätös voi kuitenkin aiheuttaa sen, että yleisölle heijastuu vääristynyt kuva Blu-rayn mahdollisuuksista ja laadusta. Sony tulee todennäköisesti olemaan ensimmäinen studio, joka julkaisee laajan valikoiman Blu-ray-elokuvia, ja nämä elokuvat vaikuttavat ihmisten käsityksiin laitteen kyvyistä. Suurinta osaa kuluttajista ei kiinnosta mitä videoformaattia elokuvissa on käytetty, vaan päähuomio kiinnittyy kuvanlaadun vertailuun.
Lähde:
News.com

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.