Sony ja Toshiba hautaavat toiveet yhteisestä DVD-formaatista

Ilkka Ketola
23. elokuuta, 2005 5:08

Seuraavan sukupolven DVD:n kehityksestä kilpailevat Toshiban ja Sonyn johtamat ryhmittymät ovat luopuneet neuvotteluista, joilla tähdättiin yhden yhteisen formaatin tuomiseen markkinoille, kirjoittaa Reuters. Näin ollen näyttää siltä, että ainakin muutamia vuosia markkinat tulevat jakautumaan kahden kilpailevan formaatin taakse.
Kilpailevat ryhmittymät ovat kehitelleet omia formaattejaan jo usean vuoden ajan. Koska rahaa on palanut paljon ja DVD-soitin- ja -levymarkkinat ovat valtaisat, ei kumpikaan osapuoli ole ymmärrettävästi kovin innokas luopumaan omasta tuotteestaan.
Sony on yhdessä Panasonicin takaa löytyvän Matsuhitan ja useiden muiden kanssa kehitellyt omaa Blu-Ray-formaattiaan, kun Toshiba yhdessä NECin, Sanyon ja muiden yhteistyökumppaneidensa kanssa on kehitellyt omaa HD-DVD-järjestelmäänsä. Molemmilla formaateilla on omat vahvuutensa, mutta yleisesti Blu-Rayn on katsottu olevan teknisesti vahvempi ja edellä kisassa.
Kilpailuasetelmasta huolimattta molemmat ryhmittymät myöntävät, että yhden formaatin tuominen markkinoille olisi sekä kuluttajille että tuottajille parempi vaihtoehto. Siksi osapuolet neuvottelivatkin tänä vuonna yhteiseen formaattiin siirtymisestä.
Neuvotteluissa ei kuitenkaan päästy yhteisymmärrykseen, ja nyt näyttää siltä, että haaveet vain yhdestä seuraavan sukupolven DVD:stä voidaan unohtaa. Aikaa on kulunut jo niin paljon, että uusien tuotteiden julkaisupäivämäärät pakottavat osapuolia kehittämään tuotteitaan eteenpäin.
Toshiban varatoimitusjohtaja Yoshide Fujiin mukaan elokuun loppu on käytännössä se takaraja, jota ennen sopimuksen tulisi syntyä. Sonyn edustaja taas toteaa, että formaattien yhdistäminen on vaikeaa, kun osapuolet eivät löytäneet yhteistä säveltä neuvotteluiden alettua toukokuussa.
Molemmat leiriytymät ovat tuomassa omat uutuutensa markkinoille suunnitelmiensa mukaisesti. Sony aikoo varustaa uuden PlayStation-pelikonsolinsa Blu-Ray-levyllä.
Osapuolet pitävät kuitenkin mahdollisena, että he vielä jossain vaiheessa pääsisivät yhteisen formaatin taakse. Molemmat ovat yhä sitä mieltä, että yksi formaatti olisi kahta kilpailevaa parempi vaihtoehto. Näyttää siis kuitenkin siltä, että tätä tilannetta joudutaan nyt odottomaan ainakin muutamia vuosia.
Lähde:
Reuters

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.