AfterDawn logo

Xbox 360:n multimediatiedostojen tuki


Syyspäivitys 2007 paransi Xbox 360 yhteensopivuutta eri videoformaattien kanssa, eikä Windows Media Center Edition (MCE) -käyttöjärjestelmästä olla enää yhtä riippuvaisia kuin ennen. Selvitimme, mitä eri video- ja audiotiedostoja Xbox 360 osaa nyt toistaa, ja tässä artikkelissa esitellään selvityksemme tulokset. Tämä artikkeli ei siis ole toisto- tai streamausopas, eikä tässä käytetä MCE:tä.

Miten videot testattiin?

Halusimme selvittää, mitä tiedostoja Xbox 360 osaa toistaa ilman MCE:tä tai streamausta. Tämän vuoksi koodasimme videotiedostoja eri formaatteihin, poltimme ne tavalliselle DVD-R-levylle ja testasimme tiedostot yksi kerrallaan. Eri tiedostotyyppejä kertyi varsin suuri määrä, ja muutamasta formaatista tehtiin parikin versiota tekstitysten ja eri resoluutioiden testaamiseksi.

Tuloksista laadimme taulukon, joka on nähtävissä alla. Tulokset eivät kuitenkaan kerro 100 %:n varmasti absoluuttista totuutta Xboxin toistokyvyistä, sillä eri pakkausyhdistelmät ja muunto- tai toistomenetelmät voivat antaa eri tuloksia. Taulukossa Xboxin toistokykyjen ulkopuolelle jääneet tiedostot saa tottakai näkymään streamaamalla, mutta taulukossa nimenomaan halutaankin listata vain ne tiedostot, joita Xbox 360 osaa toistaa ilman ulkopuolista apua.

Tulostaulu on tässä.

Mitä Xbox 360 osaa soittaa suoraan levyltä?

Säiliömuoto/FormaattiAVIDMFMP4/MOVMKVOGMMPEG 1/2 TS
Toistuu?KylläKylläKylläEiEiEiEi
DivXKylläKylläKylläN/AN/AN/AN/A
DivX (HD) KylläKyllä (720p)KylläN/AN/AN/AN/A
XviDKyllä???3KylläN/AN/AN/AN/A
XviD (HR/HD)Kyllä???3KylläN/AN/AN/AN/A
H264/AVCEi1N/AKyllä HiP L4.14N/AN/AN/AN/A
MP2KylläN/AN/AN/AN/AN/AN/A
MP3KylläKylläEiN/AN/AN/AN/A
AC3Kyllä2KylläNAN/AN/AN/AN/A
AACEiEiKyllä5N/AN/AN/AN/A
TekstityksetEiEiEiN/AN/AN/AN/A
Valikko (DMF)N/AEiN/AN/AN/AN/AN/A
Kappaleet (DMF)N/AEiN/AN/AN/AN/AN/A

Huomaa: Kuten paljon videoiden kanssa tekemisissä olevat jo varmaan huomasivatkin, on osaan taulukon soluista merkitty Ei, koska säiliömuoto ei tue kyseistä formaattia. N/A:lla on merkitty ne ominaisuudet, joita kyseinen säiliömuoto ei tue.

K. Miksi listata formaatteja/säiliömuotoja, joita ei tueta??
V. Miksipä ei? Halusimme olla niin perusteellisia kuin testijärjestelyjemme puitteissa on mahdollista. On myös tärkeää tietää, että Xbxox 360 ei esimerkiksi toista ollenkaan MPEG-1 ja MPEG-2-tiedostoja DVD-R:ltä, mutta MCE:n kautta niitä voi katsoa. Säiliömuodoista MKV (matroska), OGM ja TS ovat mukana lähinnä selvyyden vuoksi, sillä kyseisiin tiedostomuotoihin törmää melko usein.

K. Miten tekstityksiä testattiin?
V. AVI:en tekstitykset testattiin laittamalla levylle videotiedoston mukaan nimetyn tekstitystiedoston, vaikka tämä tiedettiinkin lähes varmasti epäonnistuvaksi kokeiluksi. DMF-säiliöön tekstityksen saa taas mukaan DivX:n luontiohjelmalla. Käytännössä DMF on AVI:n kehittynyt muoto. MP4-säiliöön voi myös laittaa mukaan tekstityksiä. Valitettavasti yksikään näistä menetelmistä ei toiminut Xbox 360:llä. Myös OGM ja MKV tukevat tekstityksiä, mutta niiden kohdalla tulos on merkitty N/A, sillä Xbox 360 ei tue kumpaakaan säiliömuodoista alkuunkaan.

K. Miksi testata valikoita ja kappalejakoja?
V. Kuten DivX-tuesta kirjoitetusta kappaleesta alta selviää, uudemmat DivX:ää tukevat laitteet voivat saada DivX Ultra -sertifikaatin. DivX-ohjelmisto mahdollistaa DVD-Videon kaltaisen ympäristön luomisen, jossa kaikki data tallennetaan DMF-säiliöön, joka yleensä on .divx-päätteinen. Koska Xboxin syyspäivitys nimenomaan lupasi DivX-tuen, päätimme testata tukeeko laite myös lisäominaisuuksilla höystettyä tiedostoa, jossa on mukana interaktiivinen valikko, kappalejaot ja tekstitkset. Valitettavasti Xbox 360 ei tue mitään näistä ominaisuuksista.

K. Entäpä monikanavaääni?
V. Testimme tulokset ovat hieman epämääräisiä useiden säiliömuotojen AC3- ja AAC-tukien kohdalla. Ainoa huomionarvoinen seikka oikeastaan onkin, että Xbox 360 vaikuttaa olevan hyvin ranttu MP4-säiliöön ja AVC-videon kanssa pakatun monikanavaisen AAC-audion suhteen. Stereo-AAC sen sijaan toimi testeissämme moitteetta. AC3 toimi hyvin AVI:in pakattuna.

K. Entä teräväpiirtotestit??
V. Korostetaan vielä, että eri välineillä voi päätyä eri tuloksiin. DMF ja AVI -säiliöiden kanssa kokeilimme DivX-videota 720p-resoluutiolla, jota Xbox 360 ainakin toisti herjaamatta. XviD-tiedostojen kohdalla loimme kokeeksi muutamia todella suuria 1920x1080-resoluution tiedostoja nähdäksemme, miten Xbox 360 pärjää niiden kanssa. Niidenkin toisto sujui ongelmitta. Mikä tärkeintä, MP4-säilöön pakatulla AVC:llä tehdyt 720p ja 1080p-testimateriaalit toistuivat myös ongelmitta (paitsi kun audioraitana oli jotain muuta kuin AAC). Täyden varmuuden toimivuudesta saa kuitenkin ainoastaan kokeilemalla toistoa omalla laitekokoonpanollaan.

Xbox 360:n DivX-tuki

Testiemme perusteella tuli hyvin selväksi, että Xbox 360 tukee ainoastaan DivX-videon toistoa eikä mitään DivX Inc:in mainostamista lisätoiminnoista. Tämä on tottakai pienoinen pettymys, ja toivottavasti asiaan saadaan muutos tulevaisuudessa Xboxin päivitysten kautta. DivX:n lisäominaisuuksia testattiin DivX Inc:in omalla DivX Create-ohjelmalla, joten tulos on tältä osin selkeä.

Mitä ohjelmia käytettiin?

Nero Burning ROM
Käytettiin videotiedostojen polttoon DVD-levylle.

VirtualDUBMOD
Käytettiin AVI, OGM ja MKV-tiedostojen luontiin sekä audioraitojen ja tekstitysten vaihtoon.

TMPGEnc DVD Author 3
Ohjelmalla tehtiin osa testatuista DivX-tiedostoista. Ohjelma osaa tehdä DMF (.divx) -säiliöitä.

MP4Box
Tätä ohjelmaa tarvittiin testattujen MP4-multimediatiedostojen tekemiseen.

YAMB
Graafinen käyttöliittymä MP4Boxiin.

DivX
DivX-elokuvien toistamiseen tarvittu koodekki.

DivX Create
Käytettiin luotaessa osaa DivX-tiedostoista.

BeSweet
Tällä ohjelmalla tehtiin suuri osa ääniraidoista.

x264
Käytettiin koodaamaan H.264/AVC-videostreamejä.

XviD
XviD-videoiden purkuun ja pakkaukseen käytetty koodekki.

StaxRip
Konvertointiohjelma, jonka avulla useat testissä käytetyistä tiedostoista luotiin.

Lopuksi

Testasimme parhaamme mukaan sen, mitä kaikkea Xbox 360 osaa toistaa, ja tämän testin tulokset ovat luettavissa yläpuolelta. Toivottavasti tiedoista on hyötyä Xbox 360:n omistajille! Olemme myös valmistelemassa opasta, jossa neuvotaan miten tiedostot saa muunnettua Xbox 360:n ymmärtämään muotoon. Oppaan valmistumiseen asti voit turvautua ongelmatilanteissa keskustelufoorumimme apuun.

Versiohistoria

1.0, Ensimmäinen käännös Delan oppaasta, 21. helmikuuta 2008

Kirjoittaja: Ilkka Ketola