Windows saapuu suomalaisten puhelimiin
Nokian usean vuoden pituista alamäkeä pyrittiin pysäyttämään vuoden 2010 lopulla rekrytoidun uuden toimitusjohtajan johdolla. Odotettuja muutoksia tapahtuikin muutaman kuukauden jälkeen, kun kanadalaissyntyinen toimitusjohtaja Stephen Elop kertoi yhtiötä koskevista merkittävistä strategiamuutoksista. Nokia aikoi keskittää älypuhelinten kehitystä amerikkalaisjätti Microsoftin käyttöjärjestelmälle.

Vuoden kehityksen jälkeen Nokia onkin saanut vihdoin astuttua uuteen "ekosysteemiin". Kaiken kaikkiaan Nokialta on nähty neljä Windows-älypuhelinta, joista viimeisimmät julkistettiin helmikuun lopussa Barcelonassa järjestetyillä Mobile World Congress -messuilla. Windows-puhelimista Suomen markkinoilla on jo kaksi mallia ja toiset kaksi nähtäneen viimeistään kesällä.
Eniten huomiota Nokian uutuuslaitteista keräsi Lumia 800 -malli, jonka muotoilua kiiteltiin mediassa lähes poikkeuksetta. Sulavasti toimivat Lumia-laitteet edustavat kuitenkin täysin uudenlaista käyttölogiikkaa, jollaiseen ei olla juurikaan Suomen sisällä aiemmin totuttu. Nokia-laitteesta uudempaan vaihtaminen voikin tarkoittaa astumista täysin tuntemattomaan. On kuitenkin huomioitava, että aiemmin Symbian-nimellä tunnettua käyttöjärjestelmää nähdään vielä tämän vuoden ajan osassa Nokian älypuhelimista.
Lumia 800:n lisäksi Nokialla on jo tarjota edullisempi Lumia 710 -malli ja vuoden toisella neljänneksellä Lumia-mallisto laajenee malliston edullisimman Lumia 610:n sekä niin kutsutun lippulaivamallin voimin. Nokian tarkoituksena onkin ollut tuoda Windows-älypuhelimia mahdollisimman laajalle käyttäjäkunnalle ja useisiin hintasegmentteihin. Tähän mennessä julkistettujen puhelinten hintahaitari lähtee reilusta 200 eurosta ja päättyy Lumia 900:n reiluun 500 euroon.
Muutosten vuosi 2011
Nokialle viimeinen vuosi on ollut strategiamuutoksesta johtuen varsin synkkä, mutta loppuvuodesta tunnelin päässä on ollut nähtävissä hieman valoa. Jo ensimmäisten kahden Lumia-laitteen julkaisun jälkeen Nokia nousi taiwanilaisen HTC:n ja korealaisen Samsungin ohi suurimmaksi Windows-puhelinvalmistajaksi. Silti paljon on vielä tehtävää, sillä Applen ja Googlen hallitsemilla markkinoilla Windows-puhelinten markkinaosuus on vain muutamia prosentteja.
Nokia pyrkiikin pitkästä aikaa haastamaan älypuhelimissa myös Yhdysvaltojen markkinoilla. Suomalaisyhtiö ei ole oikeastaan koskaan päässyt murtautumaan kunnolla maailman suurimmille mobiilimarkkinoille, joita ohjaavat suuret operaattorit. Nyt uuden strategian myötä Nokia on keskittänyt paljon resursseja myös rapakon taakse. Lisäksi Microsoftin kanssa tehdyt sopimukset avustavat Nokiaa markkinoinnissa, sillä Nokian lisäksi myös Microsoftilla on intressejä saada Windows-puhelimet lentoon kotimaassaan.
Uudet puhelimet nopeasti myyntiin
Nokian strategian onnistumisesta ei voida vielä sanoa juuta eikä jaata. Viimeinen vuosi on Nokialla mennyt pitkälti organisaatiomuutoksissa ja laitekehityksessä, ja vasta nyt tulos alkaa näkymään myös kuluttajille. Lumia-puhelinten vastaanotto on ollut Suomessa varsin hyvä, joten ainakin kotimarkkinoilla riittää luottoa Nokian puhelimiin. Lumia 800 on noussut operaattoreiden ja vähittäismyyjien myyntitilastoiden kärkipäähän. Sekä DNA:n että Elisan helmikuun myyntitilaston ykkössija meni Nokian uutuuspuhelimelle.
Lumia-laitteiden saatavuus on kuitenkin vielä suhteellisen heikkoa, joten myyntimäärätkään eivät voi olla kovin suuria. Nokian kannalta ratkaisevaa tuleekin olemaan se, kuinka nopeasti yhtiö saa kaikki julkistamansa puhelimet myyntiin maailmanlaajuisesti. Viimeisten vuosien aikana se on ollut Nokialle Akilleen kantapää.

Artikkeli on julkaistu marraskuussa 2011 ilmestyneessä DigiMaailma-osiossa
Kirjoittaja: Matti Robinson