AfterDawn logo

Windows 8 saapui leveällä rintamalla

Yhdysvaltalainen ohjelmistojätti Microsoft esitteli 25. päivä lokakuuta uuden Windows 8 -käyttöjärjestelmän. Aiemmin ensisijaisesti PC-tietokoneille tarkoitettu käyttöjärjestelmä pyritään nyt tuomaan tehokkaammin myös kosketusnäytöllisten laitteiden markkinoille.

Windows on maailmalla ylivoimaisesti käytetyin tietokoneiden käyttöjärjestelmä, mutta viime vuosien mullistukset mobiilimarkkinoilla ovat asettaneet kovat paineet myös Microsoftille. Uudella Windows 8 -käyttöjärjestelmällä pyritään vastaamaan samaan aikaan pöytätietokoneiden, kannettavien tietokoneiden sekä taulutietokoneiden kysyntään. Myös matkapuhelimille suunniteltu Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmä käyttää paljolti samaa rakennetta kuin emokäyttöjärjestelmänä tunnettu Windows 8.

Microsoftille on tärkeää, että olipa älylaite millainen tahansa, se käyttää jotain Windowsin eri versioista. Mobiilimarkkinat kirivät PC-myyntiä kovaa vauhtia sekä matkapuhelimissa että taulutietokoneissa. Uudenlaiset hybridi- eli eräänlaiset monitoimitietokoneet ovat niin ikään Microsoftin tähtäimessä. Jo ensimmäisten Windows 8 -laitteiden joukossa on useita taulutietokoneita, jotka on mahdollista yhdistää täysiveriseen näppäimistöön.

Tavoitteena yhtenäinen ekosysteemi

Microsoft kertoi esitellessään uutta järjestelmää, että sen tavoitteena on yhdistää kaikki edellämainitut älylaitteet yhden ekosysteemin alle. Tämä tarkoittaa yhtenäistä käyttökokemusta, sovellustarjonnan samankaltaisuutta ja laitteiden yhteensopivuutta. Otatpa käyttöön Microsoftin käyttöjärjestelmää käyttävän puhelimen, taulutietokoneen tai PC-tietokoneen, tulisi käyttämisen olla hyvin samankaltaista, ja siten myös helppoa ja tehokasta.

Windows 8:n tuomista uudistuksista merkittävin on ehdottomasti kosketukselle suunniteltu käyttöliittymä, joka tunnetaan nimellä Modern UI -- moderni käyttöliittymä. Muun muassa Nokian Lumia-malliston käyttöliittymän kaltainen näkymä on saatavilla jatkossa siis niin PC:llä kuin taulutietokoneilla. Kosketuseleisiin ja ajankohtaisella tiedolla varustettuihin ruutuihin perustuva näkymä toimii myös tavanomaisemmin hiirellä ja näppäimistöllä, mutta on suunniteltu erityisesti kosketukselle.

Uusi Windows koostuukin kahdesta eri näkymästä. Mainittu moderni käyttöliittymä, jota Microsoft kutsuu aloitusnäytöksi, korvaa aiemmista Windows-käyttöjärjestelmistä tutun Käynnistä-valikon näyttävämmällä näkymällä. Työpöytänäkymä on puolestaan pitkälti ennallaan, ja perustuu edeltävien Windows-käyttöjärjestelmien tavoin pikakuvakkeisiin ja ikkunoihin.

Mikä ihmeen Windows RT?

Microsoft esitteli kesällä ensimmäisen oman taulutietokoneensa, joka kantaa nimeä Surface (suom. pinta). Muun muassa Applen valmistaman iPadin kilpailijaksi suunniteltu laite saapuu markkinoille marraskuun aikana ensimmäisten Windows 8 -tietokoneiden joukossa.

Huomioitavaa kuitenkin on, että Surface ja sen kaltaiset mobiililaitteet voivat käyttää Windows 8:sta muokattua Windows RT -nimistä käyttöjärjestelmää, joka näyttää ulkoisesti samalta, mutta todellisuudessa pitää sisällään pienen sudenkuopan. Windows RT -laitteet eivät nimittäin pysty ajamaan tuttuja Windows-ohjelmia, joita olet kotikoneellasi tottunut aiemmin käyttämään. Windows 8 -laitteissa aiempien Windows-ohjelmien käyttäminen puolestaan onnistuu. On siis oltava tarkkana, että onko laitteen kyljessä Windows 8- vai Windows RT -leima.

Windows RT on tarkoitettu edullisemmille laitteille, joiden pääasiallinen käyttö tapahtuu kosketusnäytöltä. Esimerkiksi valtaosa kannettavista tietokoneista tulee myyntiin täysimittaisella Windows 8:lla. On myöskin huomioitavaa, että Windows RT -laitteiden sovelluskaupan tarjonta laajenee jatkuvasti, joten tulevaisuudessa vanhoille Windows-koneeltasi löytyville ohjelmille voi löytyä vaihtoehto myös modernia käyttöliittymää käyttävästä Windows RT:stä. Microsoft on myöskin kehittänyt Internet Explorer -selaimestaan ja Office-ohjelmistosta Windows RT -versiot, joten ne toimivat kaikilla uusilla Windows-laitteilla, olipa kyseessä Windows RT tai Windows 8

Kirjoittaja: Matti Robinson