VSO PhotoDVD 2 -opas

Johdanto ja vaatimukset
PhotoDVD - Varmaan sanomattakin on selvää, että tarvitset itse käytettävän ohjelman. Voit ladata itsellesi ilmaisversion sivustoltamme, mutta saadaksesi täyden ilon irti ohjelmasta, tulee sinun ostaa siihen lisenssi.
Käyttöjärjestelmä: Microsoft Windows 98/ME/2000/NT/XP
Ohjelman kotisivu: http://www.vso-software.fr
Tuetut kuvamuodot:
- Alias/Wavefront -kuvat (*.rla; *.rpf)
- Autodesk -kuvat (*.cel; *.pic)
- CompuServe -kuvat (*.gif)
- Dr Halo -kuvat (*.cut)
- Encapsulated Photoscript -kuvat (*.eps)
- JPG -kuvat (*.jfif; *.jpe; *.jpeg; *.jpg)
- Kodak Photo-CD -kuvat (*.pcd)
- Paintshop Pro -kuvat (*.psp)
- Photoshop -kuvat (*.pdd; *.psd)
- Portable map -kuvat (*.pbm; *.pgm; *.ppm)
- Portable Network Graphic -kuvat (*.png)
- SGI -kuvat (*.bw; *.rgb; *.rgba; *.sgi)
- Tagged image file format -kuvat (*.fax; *.tif; *.tiff)
- Truevision -kuvat (*.icb; *.tga; *.vda; *.vst; *.win)
- Windows-bittikartat (*.bmp; *.dib; *.rle)
- Windows -ikonit (*.ico)
- Windows metafiles (*.emf, *.wmf)
- ZSoft Paintbrush -kuvat (*.pcc; *.pcx; *.scr)
Tuetut audiomuodot:
- Wave -tiedostot (*.wav)
- MPEG Audio Layer III -tiedostot (*.mp3)
- OGG Vorbis -tiedostot (*.ogg)
- Windows Media Audio -tiedostot (*.wma)
- Musepack audio -tiedostot (*.mpc)
- Monkey's audio (*.ape)
DVD-Formaatin ulostulo: NTSC tai PAL, 4:3 (normaali kuva) tai 16:9 (laajakulma).
Tuetut tallennusmediat: DVD+/-R(W) & Dual Layer.
Kielet: Tuki useille kielille.
Muuta: Tuki useille ääni- ja tekstitysraidoille (kuvien kommentointia varten).
VSO PhotoDVD 2 -ohjelman käyttöliittymä

Ohjelmaikkunan oikeassa reunassa on esikatseluruutu (Preview). Kun valitset kuvan, ilmestyy tähän ruutuun kyseisen kuvan esikatseluversio. Esikatselun alapuolella on palkki Space used on DVD, joka kertoo kuinka paljon DVD:n tilasta on jo käytetty. Display each image for: -kohdasta löytyvällä numerovalitsimella asetetaan aika, jonka yksi kuva on ruudussa.
Tässä vaiheessa siirrytään vilkuilemaan asetuksia. Tämä tapahtuu ohjelmaruudun vasemmasta alereunasta löytyvän Settings-napin kautta, joten paina sitä nyt.
VSO PhotoDVD 2:n asetukset - kuvien asetukset

Seuraavassa ominaisuudet eli properties-kentässä on kolme säätöä: leikkaus (cutting), amplitudi (Amplitude) sekä zoomikerroin (Zoom factor). Nämä säädöt kannattaa jättää alkuperäisasetuksiinsa, ellei ole varma mitä niillä tehdään, muuten tulokset voivat olla yllättäviä ja vähemmän miellyttäviä.
Viimeisestä kentästä löydät ajoitus- eli timing-asetukset. Tästä voit asettaa, kuinka kauan yhtä kuvaa/diaa näytetään ruudulla (Display each image for:. Vakiona asetus on noin 4 sekuntia, ja voit säätää sen täysin vapaasti haluamaksesi. Voit myös asettaa ajan, joka käytetään siirtymään kuvasta toiseen (Transition). Oletuksena siirtymä kestää 1,5 sekuntia.
Viimeisimpänä, muttei suinkaan vähimpänä; ruudun oikeassa alereunassa on Reset-nappi, jolla kaikki kyseisen välilehden asetukset saa palautettu takaisin alkuperäisiksi. Nappi voi olla siis käyttökelpoinen, kun on saanut itsensä ja ohjelman asetukset totaalisen sekaisin.
Seuraavaksi siirrytään DVD Format -välilehdelle, josta löytyvät kuvasuhde- ja formaattiasetukset.
VSO PhotoDVD 2:n asetukset - DVD:n formaatti

NTSC on yleisesti käytössä Yhdysvalloissa ja Japanissa. Australiassa ja Euroopassa, sitä myöten myös Suomessa käytetään yleensä PAL-standardia, joten tämä on todennäköisesti oikea valinta myös sinun tapauksessasi.
Kuvasuhteen valinnassa kannattaa miettiä hetki sitä, millaisia kuvia levylle tulee laittamaan. Yleensä PhotoDVD:llä laitetaan DVD:lle kuvia, joita on räpsitty digikameralla (esimerkiksi perhealbumin kuvia), nämä kuvat ovat yleensä kooltaan suuria. Jos suurin osa kuvista on korkeita ja kapeita, niin 4:3 voi olla optimaalinen valinta -- näin kuvat eivät veny leveyssuunnassa liiaksi. Useasti kuitenkin on niin, että molemmat kuvasuhteet antavat varsin hyvän tuloksen. Valinta kannattaa siis perustaa levylle tuleviin kuviin sekä kuvien katseluun käytettävän laitteen ominaisuuksiin.
PhotoDVD:llä on myös mahdollista lisätä kuvakohtaisia tekstityksiä mukaan kommenttiraidaksi. Tämä tehdään asetusten Subtitles (eli tekstitykset) -välilehdeltä. Tekstitysraitoja voi olla yhteensä kolme, eli halutessaan voi lisätä mukaan vaikka suomen-, ruotsin- ja englanninkieliset tekstiraidat, tai vaikka kahdet eri versiot suomenkielisistä kommenteista. Tekstitykset saa valmista DVD:tä soittaessa soittimen subtitles/tekstitykset-napilla.
Tekstitysten/kommenttien lisääminen kuviin on melko yksinkertaista, joten valikkoa ei tässä yhteydessä käydä läpi. Myöhemmin tulee kuitenkin vastaan esimerkki siitä, miten kuvaan saa liitettyä kommentin.
Nyt voit kuitenkin sulkea asetusvalikon klikkaamalla OK-nappia. Seuraavaksi siirrytään lisäämään kuvia!
Kirjoittaja: Ilkka Ketola