AfterDawn logo

VSO PhotoDVD 2 -opas


VSO Software on tunnettu ohjelmistotalo, jonka tuotteita pidetään helppokäyttöisinä ja laadukkaina. Yhtiö pyrkii pitämään ohjelmansa mahdollisimman edullisina, mutta kuitenkin laadusta tinkimättä. Alunperin VSO tuli tutuksi BlindRead-ohjelmastaan, joka oli yksi ensimmäisistä työkaluista DVD-levyn identtiseen kopioimiseen. Tässä oppaassa esitellään yhtiön PhotoDVD-ohjelma ja samalla perehdytetään sen käyttöön. PhotoDVD on ohjelma, jolla voi helposti luoda digitaalisista kuvista animoituja esityksiä DVD-levylle. Ohjelma rakentaa kuvista täysin DVD-yhteensopivan videon, jota voi katsoa normaalilla DVD-soittimella.

Johdanto ja vaatimukset


PhotoDVD - Varmaan sanomattakin on selvää, että tarvitset itse käytettävän ohjelman. Voit ladata itsellesi ilmaisversion sivustoltamme, mutta saadaksesi täyden ilon irti ohjelmasta, tulee sinun ostaa siihen lisenssi.

Käyttöjärjestelmä: Microsoft Windows 98/ME/2000/NT/XP
Ohjelman kotisivu: http://www.vso-software.fr

Tuetut kuvamuodot:

 • Alias/Wavefront -kuvat (*.rla; *.rpf)
 • Autodesk -kuvat (*.cel; *.pic)
 • CompuServe -kuvat (*.gif)
 • Dr Halo -kuvat (*.cut)
 • Encapsulated Photoscript -kuvat (*.eps)
 • JPG -kuvat (*.jfif; *.jpe; *.jpeg; *.jpg)
 • Kodak Photo-CD -kuvat (*.pcd)
 • Paintshop Pro -kuvat (*.psp)
 • Photoshop -kuvat (*.pdd; *.psd)
 • Portable map -kuvat (*.pbm; *.pgm; *.ppm)
 • Portable Network Graphic -kuvat (*.png)
 • SGI -kuvat (*.bw; *.rgb; *.rgba; *.sgi)
 • Tagged image file format -kuvat (*.fax; *.tif; *.tiff)
 • Truevision -kuvat (*.icb; *.tga; *.vda; *.vst; *.win)
 • Windows-bittikartat (*.bmp; *.dib; *.rle)
 • Windows -ikonit (*.ico)
 • Windows metafiles (*.emf, *.wmf)
 • ZSoft Paintbrush -kuvat (*.pcc; *.pcx; *.scr)

Tuetut audiomuodot:

 • Wave -tiedostot (*.wav)
 • MPEG Audio Layer III -tiedostot (*.mp3)
 • OGG Vorbis -tiedostot (*.ogg)
 • Windows Media Audio -tiedostot (*.wma)
 • Musepack audio -tiedostot (*.mpc)
 • Monkey's audio (*.ape)


DVD-Formaatin ulostulo: NTSC tai PAL, 4:3 (normaali kuva) tai 16:9 (laajakulma).
Tuetut tallennusmediat: DVD+/-R(W) & Dual Layer.
Kielet: Tuki useille kielille.
Muuta: Tuki useille ääni- ja tekstitysraidoille (kuvien kommentointia varten).


VSO PhotoDVD 2 -ohjelman käyttöliittymä


PhotoDVD:n käyttöliittymä on helppotajuinen. Ohjelman käynnistysnäkymässä on vain muutamia selkeästi eroteltuja asioita näkyvissä. Ensinnäkin ruudussa on tilaa käsiteltävien kuvien listalle. Tämä alue on otsikoitu englanninkielisellä termillä Image List. Kun painat hiiren kakkospainiketta tämän osion päällä, saat näkyviin listan eri toimintamahdollisuuksista. Voit esimerkiksi lisätä tiedostoja ("Add Files"), lisätä kansion ("Add Folder") tai poistaa ("Remove") jotain lisäämääsi. Lisätessäsi kuvia muista tarkistaa, että ne ovat Johdanto ja vaatimukset -osiossa mainittujen tuettujen formaattien listalla.

Ohjelmaikkunan oikeassa reunassa on esikatseluruutu (Preview). Kun valitset kuvan, ilmestyy tähän ruutuun kyseisen kuvan esikatseluversio. Esikatselun alapuolella on palkki Space used on DVD, joka kertoo kuinka paljon DVD:n tilasta on jo käytetty. Display each image for: -kohdasta löytyvällä numerovalitsimella asetetaan aika, jonka yksi kuva on ruudussa.

Tässä vaiheessa siirrytään vilkuilemaan asetuksia. Tämä tapahtuu ohjelmaruudun vasemmasta alereunasta löytyvän Settings-napin kautta, joten paina sitä nyt.

VSO PhotoDVD 2:n asetukset - kuvien asetukset


Siirry auenneessa asetusvalikossa Imaging-välilehdelle, jolta pääset vaikuttamaan joihinkin yleisiin kuviin vaikuttaviin säätöihin. Ensimmäiseen kenttään (Quality) on koottu kuvien laatuun vaikuttavia toimintoja. Voit säätää sekä panorointiefektien (Pan effects) että zoomiefektien (Zoom effects) toteutuksen laatua. Laatu kannattaa asettaa korkeaksi eli asentoon High, etenkin jos käsiteltäviä kuvia ei ole kovin suurta määrää.

Seuraavassa ominaisuudet eli properties-kentässä on kolme säätöä: leikkaus (cutting), amplitudi (Amplitude) sekä zoomikerroin (Zoom factor). Nämä säädöt kannattaa jättää alkuperäisasetuksiinsa, ellei ole varma mitä niillä tehdään, muuten tulokset voivat olla yllättäviä ja vähemmän miellyttäviä.

Viimeisestä kentästä löydät ajoitus- eli timing-asetukset. Tästä voit asettaa, kuinka kauan yhtä kuvaa/diaa näytetään ruudulla (Display each image for:. Vakiona asetus on noin 4 sekuntia, ja voit säätää sen täysin vapaasti haluamaksesi. Voit myös asettaa ajan, joka käytetään siirtymään kuvasta toiseen (Transition). Oletuksena siirtymä kestää 1,5 sekuntia.

Viimeisimpänä, muttei suinkaan vähimpänä; ruudun oikeassa alereunassa on Reset-nappi, jolla kaikki kyseisen välilehden asetukset saa palautettu takaisin alkuperäisiksi. Nappi voi olla siis käyttökelpoinen, kun on saanut itsensä ja ohjelman asetukset totaalisen sekaisin.

Seuraavaksi siirrytään DVD Format -välilehdelle, josta löytyvät kuvasuhde- ja formaattiasetukset.

VSO PhotoDVD 2:n asetukset - DVD:n formaatti


Asetusten DVD Format -välilehdeltä valitaan, käytetäänkö DVD:llä NTSC- vai PAL-formaattia. Samoin valitaan, halutaanko levyn olevan kuvasuhteeltaan 4:3 vai 16:9-muodossa.

NTSC on yleisesti käytössä Yhdysvalloissa ja Japanissa. Australiassa ja Euroopassa, sitä myöten myös Suomessa käytetään yleensä PAL-standardia, joten tämä on todennäköisesti oikea valinta myös sinun tapauksessasi.

Kuvasuhteen valinnassa kannattaa miettiä hetki sitä, millaisia kuvia levylle tulee laittamaan. Yleensä PhotoDVD:llä laitetaan DVD:lle kuvia, joita on räpsitty digikameralla (esimerkiksi perhealbumin kuvia), nämä kuvat ovat yleensä kooltaan suuria. Jos suurin osa kuvista on korkeita ja kapeita, niin 4:3 voi olla optimaalinen valinta -- näin kuvat eivät veny leveyssuunnassa liiaksi. Useasti kuitenkin on niin, että molemmat kuvasuhteet antavat varsin hyvän tuloksen. Valinta kannattaa siis perustaa levylle tuleviin kuviin sekä kuvien katseluun käytettävän laitteen ominaisuuksiin.

PhotoDVD:llä on myös mahdollista lisätä kuvakohtaisia tekstityksiä mukaan kommenttiraidaksi. Tämä tehdään asetusten Subtitles (eli tekstitykset) -välilehdeltä. Tekstitysraitoja voi olla yhteensä kolme, eli halutessaan voi lisätä mukaan vaikka suomen-, ruotsin- ja englanninkieliset tekstiraidat, tai vaikka kahdet eri versiot suomenkielisistä kommenteista. Tekstitykset saa valmista DVD:tä soittaessa soittimen subtitles/tekstitykset-napilla.

Tekstitysten/kommenttien lisääminen kuviin on melko yksinkertaista, joten valikkoa ei tässä yhteydessä käydä läpi. Myöhemmin tulee kuitenkin vastaan esimerkki siitä, miten kuvaan saa liitettyä kommentin.

Nyt voit kuitenkin sulkea asetusvalikon klikkaamalla OK-nappia. Seuraavaksi siirrytään lisäämään kuvia!

Kirjoittaja: Ilkka Ketola

Sisältö