AfterDawn logo

VSO DivxToDVD -opas (freeware-versioon)


VSO Softwaren julkaisema DivxToDVD on helppokäyttöinen ohjelma, jonka avulla voidaan muuttaa DVD:ksi käytännössä missä tahansa formaatissa olevan video n(ei siis pelkästään DivX:iä ja XviD:ejä, vaan myös MPEG, VOB, MOV, AMV ja DV-tiedostot käyvät lähteiksi). Ohjelma on suoraviivainen käyttää, ja DVD:lle poltettavan VIDEO_TS-kansion luonti vaatii vain muutamien vaiheiden läpikäymisen. Ohjelma osaa laittaa monta tiedostoa yhdelle levylle, mutta ainakaan toistaiseksi navigointia helpottavia valikoita ei valitettavasti voi ohjelmalla rakentaa. Ohjelmassa on sisäänrakennettu, varsin hyvälaatuista jälkeä tuottava nopea MPEG-2 -pakkausrutiini. Tämän lisäksi ohjelma osaa myös hoitaa ääniraidan pakkauksen tarvittaessa 2-kanavaiseeen AC3 -muotoon.

Tämä opas on kirjoitettu DivxToDVD:n ilmaisversiolle. Ohjelmasta on olemassa myös ominaisuuksiltaan monipuolisempi maksullinen versio, DivxToDVD 2, jota voit kuitenkin kokeilla ilmaiseksi. Maksulliselle versiolle on kirjoitettu myös oma opas, joka löytyy täältä.

Johdanto ja vaatimukset


Tässä oppaassa esiteltyjen asioiden läpikäymiseen tarvitaan vain itse ohjelma, DivxToDVD, jonka voit ladata itsellesi sivustoltamme täältä.


Käyttöliittymä


Ohjelman käyttöliittymä on ällistyttävän yksinkertainen. Aivan yläreunassa on kaksi kenttää, joihin syötetään lähdetiedostojen sekä kohdehakemiston sijainnit. Näiden kenttien alapuolella on optio Polta DiscCopier ohjelmalla, jonka valitsemalla ohjelma polttaa prosessissa luodut tiedostot DVD:lle käyttäen DiscCopier-ohjelmaa (mikäli se on asennettuna koneellesi).

Samalla korkeudella on kaksi valintaikkunaa, Kuvasuhde (16:9 tai 4:3) ja Standardi eli käytetty videostandardi (NTSC tai PAL). Näiden alueiden vieressä on tyhjää tilaa, tämä alue on varattu videon esikatseluun. Lähdetiedoston valinnan jälkeen alueelle ilmestyy pieni ruutu, josta voi tarkistaa, miltä käsiteltävä video näyttää.

Näkymästä löytyy myös Muunna-nappi, jolla itse muuntoprosessi aloitetaan. Napin vieressä on palkki, josta ilmenee prosessin aikana sen eteneminen. Aivan ruudun alareunassa on Operaatioloki-niminen näkymä, josta ilmenee ohjelman suorittamat operaatiot.

Muuntoprosessi


Muuntaaksesi videotiedoston DVD:lle tallennettavaan muotoon täytyy ensin kaivaa kovalevyltä esiin tiedosto, joka halutaan käsitellä. Tämä päästään tekemään napauttamalla pikkuista kansio-ikonia lähdetiedosto-kentän vierestä. Paikanna tiedosto kovalevyltäsi, valitse se ja paina Avaa (tai Open, riippuen käyttöjärjestelmäsi kielestä). Valitse sitten kohdasta Kohdehakemisto se kansio, johon haluat ohjelman tallentavan luodut tiedostot. Pääset jälleen selaamaan kovalevyäsi napauttamalla pientä kansiota, tällä kertaa tietysti Kohdehakemisto-riviltä.

Kuvasuhteeksi voit valita joko laajakulman (Force 16:9), perinteisen TV-kuvasuhteen (Force 4:3) tai automaattisen valinnan. Automaattiasetuksella ohjelma päättelee lähdetiedoston perusteella oikean kuvasuhteen, ja tämä asetus on yleensä OK. Esikatseluikkunasta voit prosessin aikana tarkistaa, tuleeko kuva tarkoittamassasi muodossa. Vastaavasti videostandardi voi olla joko Yhdysvalloissa käytetty NTSC tai Euroopassa käytetty PAL. Automaattista valintaa käytettäessä ohjelma päättelee oikean standardin lähteen frameraten perusteella.

Nyt täytyy enää valita, haluaako ohjelman polttavan muunnetut tiedostot suoraan levylle käyttäen DiscCopier-ohjelmaa. Mikäli ohjelma on asennettu ja haluat ohjelman polttavan tuloksen suoraan levylle, valitse Polta DiscCopier ohjelmalla. Jos ohjelmaa ei ole asennettu koneelle on valinta helppo, sillä silloin poltto sitä käyttäen ei tietenkään onnistu. :-)

Nyt voitkin aloittaa muuntoprosessin painamalla Muunna-nappia.

Useiden tiedostojen muuntaminen


DivxToDVD:llä voit luoda DVD:n myös useista tiedostoista. Tämä onnistuu yksinkertaisesti siten, että valitsee useamman kuin yhden lähdetiedoston. Kun lisäät lähteitä, näkyvät ne kaikki lähdetiedostokentässä puolipisteillä erotettuina. Voit tyhjentää koko lähdetiedostoluettelon painamalla punaista X-nappia ("Alusta"), joka on kansiosymbolin vieressä. Muunnosprosessin tuloksena VIDEO_TS-kansioon syntyy useita VTS-tiedostoja, mutta valitettavasti ohjelma ei osaa luoda videoista valikkoa. Tämä voi aiheuttaa toisto-ongelmia joidenkin DVD-soittimien kanssa. Myös useita tiedostoja työstäessä on suositeltavaa käyttää automaattista kuvasuhteen valintaa, paitsi tietenkin jos havaitsee esikatseluikkunasta jonkin olevan pielessä.

Lopuksi


DivxToDVD on siis hyvin yksinkertainen ja suoraviivainen ohjelma käyttää. Toiminta on nopeaa ja jälki vähintäänkin tyydyttävää, etenkin ilmaisohjelmalle. Ohjelman valmistaja VSO Software on tehnyt ohjelmasta parannellun version, jossa mm. tekstitys- ja ääniraitojen käsittelyominaisuudet ovat selkeästi monipuolisemmat ja käyttöliittymä on kehittyneempi (mutta silti helppokäyttöinen ja selkeä). Uusi versio on valitettavasti maksullinen, mutta ohjelmasta on ladattavissa ilmaisversio testikäyttöön.

Mikäli sinulla on kysyttävää ohjelman käytöstä, törmäät ongelmiin tai muuten vain haluat kommentoida ohjelmaa ja sen käyttöä muille, käänny keskustelufoorumeidemme puoleen.


Versiohistoria


v1.0 -- 30.lokakuuta 2005, ensimmäinen versio kirjoitettu (Ankle, suomennos Delan kirjoittamasta oppaasta).

Kirjoittaja: Ilkka Ketola