AfterDawn logo

Videoiden muuntaminen Media Converterilla


Urho Konttorin kehittämä Media Converter on suunniteltu erityisesti 770:aa ja N800:aa varten, joten sen käyttö videoiden muuntamiseen tableteille sopivaksi on erittäin helppoa. Ohjelma on Java-pohjainen, joten sitä voi käyttää lähes alustalla kuin alustalla. Ohjelmasta on versiot Windows XP:lle, MacOSX:lle ja Linuxille.

Mikäli et ole vielä asentanut Media Converteria koneellesi, käy läpi seuraava kohta (Media Converterin asennus). Muuten voit hypätä suoraan kohtaan "Videoiden muuntaminen".

Media Converterin asennus

Media Converter on erittäin helppo asentaa, eikä vastaan tule mitään yllättäviä kommervinkkejä.


 1. Lataa ohjelmasta koneellesi sopiva versio:


  • Windows

  • MacOSX

  • Linux


 2. Mikäli koneellasi ei ole Javaa (JRE), asenna sekin: [url=http://java.com/]java.com[/url].

 3. Windowsissa aja setup-tiedosto, ja ohjelma asentuu koneellesi. Käynnistä-valikkoon luodaan pikalinkki ohjelmaan.

 4. OSX:lle sinun pitää ladata joko Intel- tai PPC-versio koneesi tyypistä riippuen. Siirrä sitten sovellus ohjelmavalikkoon tai yksinkertaisesti tuplaklikkaa sovellusta.

 5. Linuxilla: pura Media Converter-paketti ja avaa kansio, johon purit paketin.

 6. Tuplaklikkaa .jar-tiedostoa, jolloin Media Converter käynnistyy. Toinen vaihtoehto on suorittaa komentotulkista käsky "java mediaconverter.jar".

Videoiden muuntaminen

Kun ohjelma on asennettu, päästäänkin varsinaiseen muuntamiseen. Operaatio on hyvin helppo ja koostuu pääpiirteittäin seuraavista vaiheista:


 1. Lisää muunnettavat tiedostot jonoon (Add file(s) to queue)

 2. Valitse muunnetulle videolle haluamasi resoluutio ja bitrate.

 3. Valitse mihin haluat tallentaa luodut tiedostot.

 4. Aloita muunnosoperaatio painamalla "convert".

 5. Siirrä muunnetut tiedostot Internet Tabletiisi.


Käydään nyt läpi operaatio hieman tarkemmin kohta kohdalta.

1. Muunnettavien tiedostojen valinta

Ensimmäisenä sinun pitää valita, mitkä videotiedostot haluat muuntaa. Aloita painamalla Add file(s) to queue -nappia, joka on ikkunan keskivaiheilla hieman lähempänä ikkunan oikeaa reunaa.

Ruutuun avautuu selausikkuna, jonka kautta voit etsiä koneeltasi muunnettavat tiedostot. Voit valita myös useita tiedostoja kerralla, mikäli ne ovat samassa hakemistossa. Tämä tapahtuu painamalla shift- tai ctrl-näppäintä, kun teet valinnat. Voit myös palata tekemään lisää valintoja hyväksyttyäsi ensimmäiset valintasi. Kun olet tehnyt valintasi, paina OK. Tarkista, että haluamasi tiedostot ilmestyivät listaan ruudun oikeaan reunaan.

2. Resoluution ja bitraten asettaminen

Seuraava vaihe on valita haluttu resoluutio ja bitrate muunnettavalle videolle. Tableteilla resoluution ja bitraten valinta on tasapainoilua resoluution (eli kuvan tarkkuuden) ja kuvanopeuden välillä. Rajallisen suorituskyvyn vuoksi korkea resoluutio pakottaa pudottamaan sekuntia kohden lisättyjen olevien kuvien määrää (frames per second, fps).

Media Converterissa ohjelman käyttöä on yksinkertaistettu siten, että käyttäjä voi ainoastaan valita käytettävän resoluutio- ja fps-yhdistelmän valmiista listasta. Sekä 770:lle että N800:lle on muokattu valmiiksi omat listansa. Valitse ensin oikea laitetyyppi (770/N800) ruudun vasemmasta yläreunasta kohdasta I have.

Tämän jälkeen valittavana on seuraavat tasot:

770:lle:


Asetus Kuvaus
770 Low Quality (240x144) Alhainen resoluutio. Vie vähän tilaa ja pyörii nopeasti, mutta on laadultaan heikko.
770 Action Movie (288x208) Paras resoluutio koodattaessa paljon liikettä sisältävää materiaalia, kuten toimintaelokuvia tai urheilua.
770 High Quality (352x208) 3/4 fps Korkea resoluutio, eli yksittäinen kuva sisältää enemmän yksityiskohtia. Kuvia näytetään kuitenkin vähemmän sekuntia kohden, joten kuva on nykivämpää. Soveltuu hyvin rauhallisiin videoihin ja diaesityksiin.
Very High Quality (352x288) 1/2 fps Erittäin korkea tarkkuus, jonka hintana on todella alhainen fps. Soveltuu lähinnä diaesitysten koodaukseen.
770 Mplayer Optimal (400x240) Mplayer-ohjelmaa varten tehty, hyvälaatuista materiaalia tuottava asetus.
770 Mplayer HD Video (400x480) 3/8 fps Mplayerille tehty asetus. Videossa mukana kaikki vaakaraidat, alhainen kuvanopeus.


N800:lle:


Asetus Kuvaus
N800 Low Quality (288x176) Alhainen resoluutio. Vie vähän tilaa ja pyörii nopeasti, mutta on laadultaan heikko.
N800 Medium Quality (320x176) Keskivertoasetus, joka tuottaa kohtuullista materiaalia. Tilaa säästävä vaihtoehto.
N800 High Quality (400x240) Yleensä paras vaihtoehto kaikkien videoiden koodaukseen. Kuvanopeus 24 fps, mutta myös tarkkuus on hyvä.
N800 High Quality (480x288) 18 fps Hieman korkeampi resoluutio. Kuvanopeutta on kuitenkin hieman madallettu, joten pientä nykimistä voi olla havaittavissa. Soveltuu rauhallisiin videoihin.
N800 Very High Quality (640x384) 13 fps Erittäin korkea resoluutio, mutta todella vähän kuvia sekuntia kohden. Suositeltava ainoastaan, mikäli todella arvostaa resoluutiota yli sujuvuuden. Nykiminen selkeää, joten soveltuu lähinnä diaesityksiin.
N800 Mplayer HD Video (400x480) 3/8 fps Mplayerille tehty asetus. Videossa mukana kaikki vaakaraidat, alhainen kuvanopeus.

Yleispätevin vaihtoehto on 288x208 770:lle ja 400x240 N800:lle.

Videon resoluution asetuksen jälkeen valitaan haluttu bitrate (bittinopeus), joka kertoo kuinka paljon tilaa sekunti videota saa viedä. Tietysti mitä korkeampi bitrate, sitä pakkaamattomampaa ja parempilaatuista materiaali on. Toistaalta alhainen bitrate sallii pehmeämmin etenevän kuvan.

Bitrate asetetaan liukusäätimellä, jonka asteikko ulottuuu 128 kbps:stä aina 1024 kbps:ään. Varmatoimisin alue on välillä 512-896 kbps, eikä alle 500:n yleensä kannata mennä.

3. Kohdekansion valinta

Seuraavaksi valitaan kansio, johon muunnetut videot halutaan tallentaa. Tämä tapahtuu ohjelmaikkunan oikeassa alareunassa olevilla valitsimilla. Valittavana on kaksi eri toimintatapaa: automaattinen alikansion luonti tai tallentaminen itse asetettuun kansioon.

Mikäli haluat, että ohjelma luo automaattisesti alihakemiston kansioon, jossa alkuperäinen video sijaitsee ja tallentaa luodun tiedoston sinne, valitse Converted files are created by default to a new 770 directory.

Toinen vaihtoehto on asettaa itse hakemisto, johon luodut tiedostot tallennetaan. Tämä tehdään Select Directory -napilla. Napin painaminen avaa valintaikkunan, josta voit selata ja valita haluamasi sijainnin. Vahvista valinta painamalla OK, ja valitsemasi kansio tulee näkyviin ohjelmaruutuun napin vieressä olevaan tekstikenttään.

Erillisen alihakemiston käyttö on kätevä vaihtoehto, mikäli muuntaa kerralla paljon videoita ja haluaa tämän jälkeen siirtää ne kerralla tabletilleen.

4. Muuntaminen

Kun kaikki asetukset on tehty, voit käynnistää muuntoprosessin. Aloita muuntoprosessi painamalla Convert. Ohjelma kertoo prosessin etenemisestä File Progress (työn alla olevan tiedoston tila) ja Total Progress (kokonaisprojektin eteneminen) -palkeilla.

Aina kun ohjelma saa muuntotyön valmiiksi, ilmestyy oikean yläreunan työjonoon tiedoston nimen vasemmalle puolelle teksti success. Kun kaikki tiedostot on muunnettu, on työn kokonaiseteneminen sadassa prosentissa ja tiedostot ovat valmiita siirrettäväksi tabletille!

Kirjoittaja: Ilkka Ketola

Sisältö