AfterDawn logo

Nokian Internet Tabletit 770, N800 ja N810 ovat erittäin näppäriä verkkomönkijöitä, jotka tulee otettua mielellään mukaan reissulle lähtiessään.Etenkin uudempien N800:n ja N810:n teho ja näytön laatu soveltuvat sinänsä hyvin vaikka täyspitkän elokuvan katselemiseen matkalla, mutta laitteiden rauta ei ole parhaimmillaan videotoistossa. Tämän sekä rajallisen tallennuskapasiteetin, pienen näytön ja rajallisen formaattituen vuoksi tiedostojen muuttaminen laitteelle paremmin soveltuvaan muotoon on tarpeellista, usein jopa pakollista.

Tässä oppaassa käydään läpi videoiden muuntaminen sopivaksi Nokian 770 ja N8x0 Internet Tablet -laitteille. Oppaan alussa esitetään lyhyesti yleiset seikat, jotka kannattaa huomioida työstäessään videoita 770/N8x0:lle. Tämän jälkeen käydään läpi videoiden muuntaminen sopivaan muotoon kolmella eri ohjelmalla. Operaatio onnistuu millä ohjelmalla tahansa. Voit siis valita itseäsi eniten miellyttävän tai jo entuudestaan tutun ohjelman.

Vaihtoehtoiset ohjelmat

Voit valita jonkin näistä ohjelmista:

Myös MediaCoder on hyvä videokäsittelyohjelma, jolla videot varmasti saa N800:llekin sopivaan muotoon. MediaCoderista on myös omat versionsa kaikille käyttöjärjestelmille, eli se toimii niin Windowsissa, OS X:ssä kuin linuxillakin. Tässä oppaassa ei kuitenkaan käydä ohjelman toimintaa läpi.

Media Converter on java-pohjainen, ja siitä on versiot sekä Windows-, Mac- että Linux-ympäristöön. Ohjelma on suunniteltu erityisesti 770:aa, N800:aa ja N810:aa varten, ja sen käyttö on erittäin helppoa ja onnistuu vähemmälläkin kokemuksella. Ohjelma osaa optimoida videon tablettien näytöille sopivaksi ja kiinnittää .srt-muotoiset tekstitykset videoon. Media Converterin tuottama videoiden laatu ei kuitenkaan ole paras mahdollinen. Joitain saattaa tässä ohjelmassa häiritä javasta johtuva erikoisen oloinen käyttöliittymä. Mikäli tämän kummallisuuden kestää ja haluaa ainoastaan nopeasti ja helposti muuttaa videot laitteelleen sopivaksi, on Media Converter hyvä vaihtoehto.

N800 Video Converter (N800VC) on myös helppokäyttöinen, mutta hieman Media Converteria monipuolisempi ohjelma. N800VC ei osaa kiinnittää tekstejä kuvaan, joten sen joutuu halutessaan tekemään erillisellä ohjelmalla. Ohjelman tuottaman videon laatu on kuitenkin huomattavasti parempaa kuin Media Converterin. Ohjelmasta on ainoastaan Windows-versio.

SUPER taas on videokäsittelyn yleisohjelma, jonka säätömahdollisuudet ylittää kirkkaasti Internet Tableteille räätälöidyt ohjelmat. Ohjelma antaa huomattavasti suuremman vapauden valittaessa videon koodaustapaa ja asetuksia. Ohjelmalla videoita pystyy muuntamaan myös muille laitteille ja muihin muotoihin kuin pelkästään tabletteja varten. Mikäli haluat kokeilla eri asetuksia tai sinulla on tarve muuntaa videoita muutenkin kuin pelkästään tableteille, on SUPER hyvä valinta. Säätömahdollisuuksien lisääntyessä monimutkaistuu valitettavasti myös ohjelman käyttö, joten SUPER vaatii muita ohjelmia enemmän perehtymistä.

Mikä ohjelma sopii minulle?

Mikäli omien kykyjen ja ohjelman valinta vielä epäilyttää, alla oleva taulu voi helpottaa valinnassa. Taulussa on listattu karkea arvio ohjelman helppokäyttöisyydestä ja monipuolisuudesta sekä ilmoitettu tuki eri käyttöjärjestelmille.Ohjelmien ominaisuudet
Käytön helppous Monipuolisuus Soveltuu laitteille Käyttöjärjestelmätuki Koodekki Tekstitysten poltto?
Media Converter Helppo Kohtalainen 770/N8x0 Win / Mac / Linux DIVX (DivX 4.0) Kyllä
N800 Video Converter Melko helppo Kohtalainen N8x0 Win DX50 (DivX 5.0) Ei
SUPER Keskiverto Erittäin hyvä 770/N8x0 Win Valittavissa Ei

Parhaat asetukset

Tässä tiiviisti "turvalliset asetukset", joilla videon kuin videon pitäisi pyöriä tableteilla hyvin.

770: Videon koko 352x288 tavallisille videoille ja 288x208 toimintaa tai paljon liikettä sisältäville videoille. Framerate voi tällöin olla 24 fps, bitrate noin 400 kbps.

N800/N810: Video koko 400x240 ja framerate 24 tai 30 fps ovat turvallisimat vaihtoehdot. Bitrate väliltä 300-900 kbps.

Ääniraita-asetuksina voi kaikilla laitteilla käyttää 64-128 kbps mp3:sta.

Mikäli haluat perehtyä tarkemmin laitteiden video- ja audiotoisto-ominaisuuksiin, lue seuraava sivu.

Kirjoittaja: Ilkka Ketola

Sisältö