AfterDawn logo

Nero Recode (Nero 8)













Ohjelman käynnistys

Muunnettavien videoiden valitseminen

PSP-asetukset

Pakkaaminen

Videot irtotekstien kera

Ohjelman käynnistys

Nero Recode käynnistetään Käynnistä/Start-valikon kautta valitsemalla Ohjelmat/Programs -> Nero 8 -> Nero Recode


Sitten valitaan Recode DVDs and Videos to Nero Digital, jonka jälkeen aukeaa itse ohjelma.

Muunnettavien videoiden valitseminen

Nero Recoden ulkoasu ei ole juuri muuttunut aikojen saatossa, joten tuttuun tyyliin seuraavana on vuorossa muunnettavien videoiden valinta.


Tämä onnistuu Import Files -napilla.


Auenneesta Import Title -ikkunasta voimme sitten valita minkä videon haluamme muuntaa. Kun haluttu tiedosto on löytynyt, lisätään se muunnettavien listaan Add Title -napilla. Jos haluat muuntaa kerralla useampia videotiedostoja niin valitse uusi videotiedosto ja paina jälleen Add Title. Kun kaikki halutut tiedostot on valittu, painetaan Close, jolloin päästään takaisin Recoden päävalikkoon.

PSP-asetukset

Kun kaikki videot ovat valittu, on aika valita PSP-yhteensopivat asetukset, jotta videot muunnetaan oikeaan formaattiin. Eli Profile Category -kohdasta valinnaksi Sony.
Profile-kohdasta joko PSP, PSP AVC, PSP AVC (480x272) tai PSP AVC (720x480). Näistä PSP-asetuksella videot saa pakattua nopeasti, mutta laatu ei ole paras mahdollinen. PSP AVC -asetuksella saadaan parempi laatu, mutta pakkaus kestää hieman kauemmin. PSP AVC (480x272) ja PSP AVC (720x480) tarjoavat korkeampaa resoluutiota, jolloin kuvanlaatu paranee, mutta pakkaaminen kestää puolestaan pidempään.
Encoding method -kohdasta Fast (1-pass) -valinta pakkaa videot nopeasti, mutta kuvanlaatu ei ole yhtä hyvä kuin High Quality (2-pass) -valinnalla.
Fit to target -kohdasta voidaan pakottaa videoiden mahtuminen tiettyyn kokorajaan, esim. 256 megatavun muistikortille.


Asetuksia muuttaessa saattaa tulla seuraava ilmoitus, joka ohitetaan OK-napilla. Varoitus kertoo, että pakkausasetuksiin tehdyt omat muutokset katoavat, mutta koska omia muutoksia ei ole tehty, ei tästä tarvitse välittää.

Pakkaaminen

Kun kaikki videot ovat valittu ja sopivat asetukset löydetty, on aika aloittaa videoiden pakkaaminen Next-napilla.


Jos PSP ei ole liitettynä kiinni tietokoneeseen, tulee seuraava ilmoitus. Täten muunnettuja videoita ei siirretä suoraan PSP:lle, vaan ne jäävät tietokoneen kiintolevylle. Tämä ei kuitenkaan haittaa, koska videot voi siirtää myöhemmin myös manuaalisesti PSP:lle. Jatketaan OK-napilla.


Viimeisenä valitaan minne muunnetut videot halutaan tallentaa.


Jos PSP on liitettynä tietokoneeseen, valitsemalla PSP tallennuskohteeksi, menevät videot automaattisesti oikeaan paikkaan.


Kun tallennuspaikan valinta on tehty, painetaan Burn-nappia, jolloin muuntaminen käynnistyy. Mitään ei polteta vaikka napissa (Burn) näin lukeekin =)

Videot irtotekstien kera

Valitettavasti Nero 8 -versiossa NeVideo.ax-tiedoston poistaminen ei auta irtotekstityksien kanssa toisin kuin Nero 7 -version kanssa, mutta onneksi AVIsynth-tuki toimii.

Irtotekstit lisätään videoon AVIsynth:in avulla (jos koneelle ei ole asennettu AVIsynthiä, sen voi ladata täältä). Tämän vuoksi tehdään lyhyt scripti, jossa käytetään apuna VSFilter.dll-tiedostoa, joka löytyy Vobsub-paketista (muista Vobsubia asentaessa valita AVIsynth-kohta) tai jos Vobsubia ei halua ladata ja asentaa niin toinen vaihtoehto on ladata paketti täältä ja purkaa sieltä VSFilter.dll haluttuun paikkaan (.7z paketin avaaminen onnistuu esimerkiksi Winrar- tai 7-Zip-ohjelmilla). Itse AVIsynth-scriptin voi tehdä millä tahansa tekstieditorilla, mutta yksinkertaisuuden vuoksi keskitymme ainoastaan notepadiin/muistioon.

AVI-tiedostojen kanssa käytetään seuraava scriptiä:
LoadPlugin("VSFilter.dll")
AVISource("elokuva.avi")
TextSub("elokuva.srt")


Ja muiden mediatiedostojen (WMV, MPG jne.) kanssa käytetään seuraava scriptiä:
LoadPlugin("VSFilter.dll")
DirectShowSource("elokuva.wmv")
TextSub("elokuva.srt")


Scriptiä pitää tietenkin hieman muokata aina, eli
LoadPlugin("VSFilter.dll") rivi kertoo mistä VSFilter.dll löytyy. Jos VSFilter.dll on esimerkiksi C:\Program Files\DirectVobSub-hakemistossa, niin oikea rivi olisi LoadPlugin("C:\Program Files\DirectVobSub\VSFilter.dll"), jos et tiedä missä VSFilter.dll on, niin käytä Windowsin omaa etsi-toimintoa sen etsimiseen.

AVISource("elokuva.avi")- tai DirectShowSource("elokuva.wmv")-rivi kertoo mistä avattava elokuva löytyy. Jos elokuvan nimi olisi mun_leffa.avi tai mun_leffa.wmv ja elokuva olisi C:\elokuvat-hakemistossa, niin oikea rivi olisi AVISource("C:\elokuvat\mun_leffa.avi") tai DirectShowSource("C:\elokuvat\mun_leffa.wmv")

TextSub("elokuva.srt")-rivi kertoo missä elokuvaan liittyvä tekstitys löytyy. Jos elokuvaan liittyvän tekstityksen nimi olisi mun_leffa.srt ja tekstitys olisi C:\elokuvat-hakemistossa, niin oikea rivi olisi TextSub("C:\elokuvat\mun_leffa.srt"). .sub- ja .ssa-tekstitystiedostot kelpaavat myös.

Kun scripti on valmis voi sen tallentaa halutulla nimellä, tiedostopäätteeksi laitetaan .avs, esimerkiksi mun_leffa.avs. Tämän jälkeen kannattaa tarkistaa että kaikki on kunnossa avaamalla .avs-tiedosto esimerkiksi Windows Media Player:illä tai Media Player Classic:illa, jolloin pitäisi näkyä elokuva tekstien kera.
Esimerkkinä Star Wreck -elokuva englanninkielisillä teksteillä.

Kun kaikki näkyy oikein, valitaan kyseinen AVS-tiedosto (esim. mun_leffa.avs) Recodessa lähdevideoksi, eli pakattavaksi tiedostoksi. Videoksi ei siis valita esim. AVI- tai WMV-päätteistä tiedostoa!

Kirjoittaja: Kaarlo Räihä

Sisältö