AfterDawn logo

PSP Video 9Asennus

Ohjelman ensimmäinen käynnistys

Videot ilman irtotekstejä

Profiilit

Videot irtotekstien kera

Videoiden kopiointi PSP:lle


PSP Video 9:n asennus ei vaadi mitään erityisiä toimenpiteitä, mutta käydään varmuuden vuoksi ohjelman asennus läpi.

Asennus

Lataa aluksi PSP Video 9 -ohjelma tietokoneelle ja käynnistä asennus tuplaklikkaamalla pspvideo9_Installer.exe-tiedostoa.

Tämän jälkeen valitaan asennuskieli, jossa ainoa vaihtoehto on English, joten painetaan OK-nappia, että päästään asennuksessa eteenpäin.

Seuraavaksi käynnistyy varsinainen asennusohjelma ja asennus jatkuu Next > -napilla.

Sitten asennusohjelma näyttää lisenssin, jonka voi lukea halutessaan läpi. Asennus jatkuu I Agree -napilla.

Tämän jälkeen valitaan mitä halutaan asentaa. PSP Video 9 on pakollinen osa, joten sitä ei voi jättää asentamatta. AviSynthin asennuksen voi jättää välistä, jos se löytyy jo tietokoneelta, mutta jos et ole varma tilanteesta, niin valitse myös AviSynth asennettavaksi. Asennus jatkuu Next > -napilla.

Seuraavaksi valitaan, minne ohjelma halutaan asentaa. Oletushakemisto kelpaa mainiosti. Asennus jatkuu Install-napilla.

Kun asennus on valmis, tulee siitä ilmoitus, jonka jälkeen voidaan halutessa käynnistää PSP Video 9 suoraan ja lukea ohjelman mukana tullut Readme-tiedosto. Molemmat kohdat ovat vapaaehtoisia, joten asennuksen voi päättää Finish-napilla.

Ohjelman ensimmäinen käynnistys

Kun PSP Video 9 käynnistetään ensimmäisen kerran, pitää ohjelmasta valita muutama asetus, joiden avulla ohjelma tekee varmasti omalle PSP:lle sopivia videotiedostoja. Eli valitsemme Start the First Time Setup -valinnan.

Ensimmäinen varsinainen valinta on PSP:n firmwaren versio, jonka voi tarkistaa PSP:n asetuksista Settings-menun System Settings ja System Information valintojen kautta. Valintaa voi vaihtaa myöhemmin ohjelman asetuksista, joten väärä valinta ei aiheuta ylimääräisiä murheita. Eteenpäin pääsee Next -> -napilla.

Toisena kohtana PSP Video 9 yrittää löytää tietokoneeseen liitetyn PSP-konsolin, jotta muunnetut videotiedostot voi kopioida suoraan konsolin muistikortille. Tämän vuoksi PSP kannattaa tässä vaiheessa liittää kiinni tietokoneeseen, mutta tiedostot voi kopioida manuaalisesti itsekin, joten PSP:n liittäminen ei ole pakollista asetusten tekemiseksi. Eteenpäin pääsee Next -> -napilla.

Jos PSP:tä ei löydy tai sitä ei ole kiinnitetty tietokoneeseen, antaa ohjelma mahdollisuuden uuteen etsintäyritykseen. Jos et halua yrittää uudelleen tai PSP ei ole kiinnitetty tietokoneeseen niin valitse sopiva sijainti ja paina Next -> -nappia. PSP:tä voi yrittää etsiä uudelleen Search for PSP Again -valinnalla.

Tämän jälkeen asetukset ovat valmiit ja voimme siirtyä itse ohjelman käyttämiseen.

Ohjelman käyttäminen


Ensimmäiseksi käsitellään videon muuntamista ilman tekstejä ja sivun lopussa annetaan neuvot tekstien kanssa muuntamiselle.

Videot ilman irtotekstejä

PSP Video 9 on hyvin yksinkertainen käyttää, jos videoihin ei halua tekstityksiä mukaan. Ohjelman käynnistyttyä valitaan Convert-valinta, jonka jälkeen valitsemme alla olevan Select File -valinnan avulla sen tiedoston, jonka haluamme muuntaa PSP-yhteensopivaan formaattiin.

Kun tiedosto on valittu, aukeaa ohjelmaan kohta, jonka kautta muunnoksen asetuksiin voi vaikuttaa.

HUOM! Tarkemmin asetuksia voi valita ja säätää Settings-valinnan kautta ja videoita voi myös muuntaa Current Conversion -välilehden kautta.

Video Format -valinnan pitäisi olla automaattisesti oikein valitun PSP:n version mukaan, joten siitä ei tarvitse välittää. Video Size -kohdasta kannattaa valita Widescreen, jos kyseessä on laajakuvavideo, muuten valinnaksi Square. Video Quality -kohdasta voi valita kuinka hyvällä kuvanlaadulla video pakataan. Parempi laatu vaatii myös enemmän aikaa muunnoksen yhteydessä, joten kannattaa testata muutamalla videolla, miten tämä asetus vaikuttaa kuvanlaatuun ja vaadittuun aikaan. Enhance Quality -valinnalla voi vielä hieman parantaa kuvanlaatua, mutta yleensä tämä ei ole tarpeen. Audio Quality -kohdasta voi valita laadun, jolla audio pakataan. Kun valinnat ovat kohdillaan, niin toimenpide jatkuu Next -> -napilla.

Seuraavaksi valitsemme millä nimellä haluamme videomme näkyvän PSP:ssä ja kun valinta on suoritettu, alkaa muunnos Start Converting -napilla.

Tämän jälkeen esiin tulee Current Conversion -välilehti, jossa näkyy muunnettavat videot.

One-Click Convert -napilla voi nopeasti muuntaa yhden videon. Kaikki videot muunnetaan oletuksena samalla profiililla (jonka voi valita Settings -> One-Click settings -kohdasta). Videoita voi lisätä muunnettavaksi samalla kuin ensimmäinen video on muunnoksen alla ja ohjelma muuntaa lisätyt videot automaattisesti siinä järjestyksessä, kun ne lisää listalle.

Convert video -napilla voi muuntaa yksittäisen videon, jonka muunnosprofiilin saa valita itse.

Start-napilla voi aloittaa muuntamisen tai lisätä videon muunnettavien videoiden listaan, jos jokin video on jo muunnettavana.

Profiilit

Koska PSP:llä toimivia pakkausprofiileja on useita, voi muuntamista varten valita haluamansa profiilin tai tarvittaessa tehdä jopa oman profiilin Settings-valinnan kautta.

Profiilien nimet saattavat kuulostaa mystisiltä, joten tässä vaiheessa on hyvä selittää kryptisten nimien merkitys.

Profiilin nimi alkaa Fw+numero-yhdistelmällä, joka kertoo mille firmwaren versiolle kyseinen profiili on suunniteltu (esim. Fw330+ tarkoittaa, että profiili on tarkoitettu 3.30-version tai uudemmalla firmwarella varustetun PSP:n käyttöön).

Tämän jälkeen on AVC- tai MPEG4-lyhenne. AVC (Advanced video codec) tarkoittaa, että video pakataan H.264/AVC-yhteensopivaksi, jolloin kuvanlaatu on parempi kuin MPEG4-valinnalla, mutta videon pakkaamisessa kestää kauemmin AVC-valinnalla ja PSP:ssä pitää olla vähintään 2.0-version firmware, että AVC-videot toistuvat.

Seuraavana on videon resoluutio, mitä isompi resoluutio sitä tarkempi kuva (ja vaatimus isommalle bitratelle/tiedostokoolle), resoluutiossa on aluksi vaakaresoluutio ja sitten pystyresoluutio esim. 368x208.

Seuraavana asetuksissa on videon bitrate eli bittinopeus. Mitään optimaalista arvoa bitratelle on mahdoton antaa, mutta 384 kbps arvoa pienempää ei kannata käyttää kuin piirrettyjen ohjelmien tai animaatioiden kanssa.

Seuraava valinta on Stereo/Mono, joka siis koskee ääntä ja kertoo muunnetaanko ääniraita Mono vai Stereo muotoon. Kuulokkeiden kanssa Stereo on hyvä valinta, mutta PSP:n omien kaiuttimien kanssa Stereo-äänen tuoma etu voi kuitenkin jäädä huomaamatta.

Viimeisenä on ääniraidan bitrate, 48 kbps on riittävä Mono-äänelle ja 96 kbps Stereolle.

Videot irtotekstien kera

Irtotekstit lisätään videoon AVIsynth:in avulla. Tämän vuoksi luodaan lyhyt komentotiedosto, eli "scripti", jossa käytetään apuna VSFilter.dll tiedostoa, joka löytyy Vobsub paketista (muista Vobsubia asentaessa valita AVIsynth kohta) tai jos Vobsubia ei halua ladata ja asentaa niin toinen vaihtoehto on ladata paketti täältä ja purkaa sieltä VSFilter.dll haluttuun paikkaan (.7z paketin avaaminen onnistuu esimerkiksi Winrar tai 7-Zip ohjelmalla). Itse AVIsynth scriptin voi tehdä millä tahansa tekstieditorilla, mutta yksinkertaisuuden vuoksi keskitymme ainoastaan notepadiin/muistioon.

AVI-tiedostojen kanssa käytetään seuraava scriptiä:
LoadPlugin("VSFilter.dll")
AVISource("elokuva.avi")
TextSub("elokuva.srt")


Ja muiden mediatiedostojen (WMV, MPG jne) kanssa käytetään seuraava scriptiä:
LoadPlugin("VSFilter.dll")
DirectShowSource("elokuva.wmv")
TextSub("elokuva.srt")


Scripti täytyy muokata aina tapauskohtaisesti, eli
LoadPlugin("VSFilter.dll") rivi kertoo mistä VSFilter.dll löytyy. Jos VSFilter.dll on esimerkiksi C:\Program Files\DirectVobSub hakemistossa niin oikea rivi olisi LoadPlugin("C:\Program Files\DirectVobSub\VSFilter.dll"), jos et tiedä missä VSFilter.dll on niin käytä Windowsin omaa etsi-toimintoa sen paikallistamiseen.

AVISource("elokuva.avi") tai DirectShowSource("elokuva.wmv") rivi kertoo mistä avattava elokuva löytyy. Jos elokuvan nimi olisi mun_leffa.avi tai mun_leffa.wmv ja elokuva olisi C:\elokuvat hakemistossa niin oikea rivi olisi AVISource("C:\elokuvat\mun_leffa.avi") tai DirectShowSource("C:\elokuvat\mun_leffa.wmv")

TextSub("elokuva.srt") rivi kertoo missä elokuvaan liittyvä tekstitys löytyy. Jos elokuvaan liittyvän tekstityksen nimi olisi mun_leffa.srt ja tekstitys olisi C:\elokuvat hakemistossa niin oikea rivi olisi TextSub("C:\elokuvat\mun_leffa.srt"). SRT-muotoisten tekstien lisäksi myös SUB- ja SSA-muotoiset tekstitykset kelpaavat.

Kun scripti on valmis, voi sen tallentaa halutulla nimellä. Tiedostopäätteeksi laitetaan .avs, esimerkiksi mun_leffa.avs. Tämän jälkeen kannattaa tarkistaa että kaikki on kunnossa avaamalla .avs tiedosto esimerkiksi Windows Media Player:illä tai Media Player Classic:illa, jolloin videon pitäisi toistua tekstien kera sellaisena, kuin sen halutaan PSP:n ruudulla näkyvän.
Esimerkkinä Star Wreck elokuva englanninkielisillä teksteillä.

Kun kaikki näkyy oikein, valitaan kyseinen AVS-tiedosto (esim. mun_leffa.avs) PSP Video 9 -ohjelmassa lähdevideoksi, eli pakattavaksi tiedostoksi. Videoksi ei siis valita esim. AVI- tai WMV-päätteistä tiedostoa!

Videoiden kopiointi PSP:lle


Videoiden kopiointi PSP:lle onnistuu helposti. Valitaan Library-valinta, jolloin päästään kopioimaan videot PSP:lle.

Play File -napilla video toistetaan tietokoneen mediasoittimella.
Copy to Device -napilla video kopioidaan PSP:lle.
Delete File -napilla video siirretään roskakoriin.
Move to Device -napilla video siirretään PSP:lle (eli tietokoneelle ei jää kopiota videosta).
Copy to PC -napilla video kopioidaan PSP:ltä tietokoneelle.
Move to PC -napilla video siirretään PSP:ltä tietokoneelle (eli PSP:lle ei jää kopiota videosta).

Kirjoittaja: Kaarlo Räihä

Sisältö