AfterDawn logo

Videot sopivaksi Sonyn PSP-käsikonsolille


Tässä oppaassa keskitytään siihen, miten videotiedostoja muunnetaan PSP-yhteensopivaksi. Oppaan avulla voit muuttaa videot Sony PSP-käsikonsolin kelpuuttamaan MP4-muotoon ja tämän jälkeen siirtää ne sitten PSP:lle. Videoita voi katsella suoraan PSP:n omalla mediasoittimella, joten PSP:lle ei tarvitse asentaa erillisiä ohjelmia videoiden katselua varten.


Vaatimukset


Videoiden katselua varten PSP-konsoliin ei tarvitse tehdä mitään muutoksia. Käytettävissä täytyy luonnollisesti olla tietokone, jolla videot saa siirrettyä PSP:n muistikortille. PSP:n ei tarvitse olla kiinni tietokoneessa muuntamisen aikana ja videot voi siirtää PSP:lle milloin vain.


Ohjelmat


Oppaassa käsitellään useita tapoja ja ohjelmia, joilla voi muuntaa videonsa PSP:lle sopiviksi ja myös siirtää videot PSP:lle.

Esittelyssä on kolme eri ohjelmaa:
- PSP Video 9
- Mediacoder
- Nero Recode (sekä 7- että 8-version Nero-tuoteperhe)

PSP Video 9 ja Mediacoder kääntävät useamman eri formaatin videoita PSP:lle sopivaan muotoon. Nero Recode on puolestaan tarkoitettu lähinnä DVD-elokuvien muuntamiseen PSP:lle sopivaan muotoon, mutta muidenkin videoiden muuntaminen kyllä onnistuu. PSP Video 9 ja Mediacoder ovat myös täysin ilmaisia ohjelmia, kun taas Nero Recode on kaupallinen ohjelma. Nero Recodesta on saatavilla kokeilu-, eli trial-versio, jonka lisäksi ohjelma toimitetaan useiden tallentavien DVD-asemien mukana.


PSP Video 9


PSP Video 9 muuntaa kaikki videot, jotka toistuvat tietokoneen DirectShow-rajapintaa käyttävillä mediasoittimilla (kuten Windows Media Player) PSP-yhteensopiviksi. Koska PSP Video 9 käyttää apunaan AVIsynth:iä, saa myös tekstitykset kiinteästi mukaan elokuvaan VSfilter:in avulla, jos niin haluaa.


Mediacoder


Mediacoder kääntää lähes kaikki videot PSP-yhteensopiviksi. Myös Mediacoderilla saa tekstitykset kiinteästi mukaan, mutta ohjelma on tietyillä alustoilla ollut hiukan epävakaa ja kaikkien ominaisuuksien hyödyntämiseksi pitää tietokoneella olla asennettuna Firefox-selain tai sen Portable-versio.


Nero Recode


Nero Recode on tarkoitettu lähinnä DVD-elokuvien muuntamiseen PSP:lle yhteensopivaan muotoon, mutta myös muiden videoiden muuntaminen onnistuu. Nero Recode ei osaa kiertää DVD-Video-levyillä käytettäviä kopiointisuojauksia, joten suojattujen levyjen kanssa täytyy käyttää esim. DVDfab Decrypter tai AnyDVD -ohjelmaa. Valitettavasti uuden tekijänoikeuslain myötä tarkempia ohjeita näiden ohjelmien käyttöön ei voida antaa.

Tekstitykset saa mukaan FFDshow:n tai VobSub:in avulla, kunhan Neron asennusta hieman muokkaa.

Oppassaa on ohjeet Nero 7- ja 8-versioiden mukana tulevien Recode-ohjelmien käyttämiseen.


Videoiden tilavaatimukset


Nero Recodella voi tehdä suoraan haluamansa kokoisia videotiedostoja. PSP Video 9:n ja Mediacoderin kanssa joutuu lopullisen tiedoston koon laskemaan itse. Bitrate vaikuttaa videotiedoston koon ohella myös videon ja audion laatuun ja valinta on kompromissi laadun ja tiedostokoon välillä. Järkeviä bitrateja ovat PSP:lle videon suhteen 300-800 kbps (H.264/AVC:ta käyttäessä suurin sallittu bitrate on 768) ja audiolle 64-128 kbps. Isommat bitratet videolle ovat järkeviä lähinnä esittelykäytössä, jolloin tarvitaan mahdollisimman hyvä kuvan- ja äänenlaatu.

Bitrate (video+audio)10 minuutin video20 minuutin video30 minuutin video60 minuutin video120 minuutin video
~300 kbps~22.5 Megatavua~45 Megatavua~67.5 Megatavua~135 Megatavua~270 Megatavua
~500 kbps~37.5 Megatavua~75 Megatavua~112.5 Megatavua~225 Megatavua~450 Megatavua
~700 kbps~52.5 Megatavua~105 Megatavua~157.5 Megatavua~315 Megatavua~630 Megatavua
~900 kbps~67.5 Megatavua~135 Megatavua~202.5 Megatavua~405 Megatavua~810 Megatavua
~1300 kbps~97.5 Megatavua~195 Megatavua~292.5 Megatavua~585 Megatavua~1170 Megatavua
~1700 kbps~127.5 Megatavua~255 Megatavua~382.5 Megatavua~765 Megatavua~1530 Megatavua

Kirjoittaja: Kaarlo Räihä

Sisältö