AfterDawn logo

Videora iPod Converter


Videora iPod Converterin asennus ei vaadi mitään erityisiä toimenpiteitä, joten käydään suoraan ohjelman kimppuun. Ensimmäiseksi käsitellään videon muuntamista ilman tekstejä ja sen jälkeen annetaan neuvot tekstien kanssa. Videora iPod Converterin avulla videoita ei voi siirtää iPodiin tai iPhoneen, vaan tämä on tehtävä esim. iTunesin avulla.


Videot ilman irtotekstejä


Videora iPod Converter on hyvin yksinkertainen käyttää, jos videoihin ei halua tekstityksiä mukaan. Ohjelman käynnistyttyä valitaan Convert valinta, jonka jälkeen päästään valitsemaan mitä videoita käännetään.




One-Click Transcode-napilla voi nopeasti muuntaa yhden videon. Kaikki videot muunnetaan oletuksena samalla profiililla (jonka voi valita Setup -> One-Click Profile kohdasta). Videoita voi lisätä muunnettavaksi samalla kuin ensimmäinen video on muunnoksen alla ja ohjelma muuntaa lisätyt videot automaattisesti siinä järjestyksessä kun ne lisää.

Transcode New Video-napilla voi muuntaa yksittäisen videon, profiilin saa valita itse.

Kun haluttu video ja profiili on valittuna niin Start-napilla voi aloittaa muuntamisen tai lisätä videon muunnettavien videoiden listaan jos jokin video on jo muunnettavana.

Muunnetut video löytyvät oletuksena C:\Program Files\VideoraiPodConverter\Videos hakemistosta (tämän sijainnin voi vaihtaa Setup -> Output Videos to kohdasta).

Profiili vaikuttaa videon ja audion pakkausasetuksiin. Profiilien nimet saattavat kuulostaa mystisiltä, joten tässä vaiheessa on hyvä selittää kryptisten nimien merkitys.

Profiilin nimi alkaa H264 tai MPEG-4 lyhenteellä. H264 tarkoittaa että video pakataan H.264/AVC yhteensopivaksi, jolloin kuvanlaatu on parempi kuin MPEG-4 valinnalla, mutta videon pakkaamisessa kestää kauemmin.

Seuraavana on videon resoluutio, mitä isompi resoluutio sitä tarkempi kuva (ja vaatimus isommalle bitratelle/tiedostokoolle), resoluutiossa on aluksi vaakaresoluutio ja sitten pystyresoluutio. Toistaiseksi Videora iPod Converter pakkaa videoita vain 320x240 resoluutiolla, 1.2 firmwarella voi käyttää myös suurempaa resoluutiota, mutta iPodin oman näytön resoluutio on 320x240, joten sitä käyttäessä isommasta resoluutiosta ei ole hyötyä (ulkoista näyttölaitetta käyttäessä isommalla resoluutiolla voi olla käyttöä). Isomman resoluution saa käyttöön tekemällä oman profiilin (tämä onnistuu Setup -> Profiles kohdasta) ja valitsemalla siihen suuremman resoluution.

Seuraavan on videon bitrate. Mitään optimaalista arvoa bitratelle on mahdoton antaa, mutta 384 kbps arvoa pienempää ei kannata käyttää kuin piirrettyjen kanssa.

Seuraava valinta on Stereo/Mono, joka siis koskee audiota ja kertoo muunnetaanko audio Mono vai Stereo muotoon.
Viimeisenä on audion bitrate, 48 kbps on tarpeeksi Mono äänelle ja 96 kbps Stereolle.


Videot irtotekstien kera


Irtotekstit lisätään videoon AVIsynth:in avulla. Tämän vuoksi tehdään lyhyt scripti, jossa käytetään apuna VSFilter.dll-tiedostoa, joka löytyy Vobsub-paketista (muista Vobsubia asentaessa valita AVIsynth-kohta) tai jos Vobsubia ei halua ladata ja asentaa niin toinen vaihtoehto on ladata paketti täältä ja purkaa sieltä VSFilter.dll haluttuun paikkaan (.7z paketin avaaminen onnistuu esimerkiksi Winrar- tai 7-Zip-ohjelmilla). Itse AVIsynth-scriptin voi tehdä millä tahansa tekstieditorilla, mutta yksinkertaisuuden vuoksi keskitymme ainoastaan notepadiin/muistioon.

AVI-tiedostojen kanssa käytetään seuraava scriptiä:
LoadPlugin("VSFilter.dll")
AVISource("elokuva.avi")
TextSub("elokuva.srt")


Ja muiden mediatiedostojen (WMV, MPG jne.) kanssa käytetään seuraava scriptiä:
LoadPlugin("VSFilter.dll")
DirectShowSource("elokuva.wmv")
TextSub("elokuva.srt")


Scriptiä pitää tietenkin hieman muokata aina, eli
LoadPlugin("VSFilter.dll") rivi kertoo mistä VSFilter.dll löytyy. Jos VSFilter.dll on esimerkiksi C:\Program Files\DirectVobSub-hakemistossa, niin oikea rivi olisi LoadPlugin("C:\Program Files\DirectVobSub\VSFilter.dll"), jos et tiedä missä VSFilter.dll on, niin käytä Windowsin omaa etsi-toimintoa sen etsimiseen.

AVISource("elokuva.avi")- tai DirectShowSource("elokuva.wmv")-rivi kertoo mistä avattava elokuva löytyy. Jos elokuvan nimi olisi mun_leffa.avi tai mun_leffa.wmv ja elokuva olisi C:\elokuvat-hakemistossa, niin oikea rivi olisi AVISource("C:\elokuvat\mun_leffa.avi") tai DirectShowSource("C:\elokuvat\mun_leffa.wmv")

TextSub("elokuva.srt")-rivi kertoo missä elokuvaan liittyvä tekstitys löytyy. Jos elokuvaan liittyvän tekstityksen nimi olisi mun_leffa.srt ja tekstitys olisi C:\elokuvat-hakemistossa, niin oikea rivi olisi TextSub("C:\elokuvat\mun_leffa.srt"). .sub- ja .ssa-tekstitystiedostot kelpaavat myös.

Kun scripti on valmis voi sen tallentaa halutulla nimellä, tiedostopäätteeksi laitetaan .avs, esimerkiksi mun_leffa.avs. Tämän jälkeen kannattaa tarkistaa että kaikki on kunnossa avaamalla .avs-tiedosto esimerkiksi Windows Media Player:illä tai Media Player Classic:illa, jolloin pitäisi näkyä elokuva tekstien kera.
Esimerkkinä Star Wreck -elokuva englanninkielisillä teksteillä.

Kun kaikki näkyy oikein, valitaan kyseinen AVS-tiedosto (esim. mun_leffa.avs) Videora iPod Converterissa lähdevideoksi, eli pakattavaksi tiedostoksi. Videoksi ei siis valita esim. AVI- tai WMV-päätteistä tiedostoa!

Kirjoittaja: Kaarlo Räihä

Sisältö