AfterDawn logo

Videot sopivaksi Applen iPod-mediasoittimelle ja iPhone-matkapuhelimelle


Tässä oppaassa keskitytään siihen, miten videotiedostoja muunnetaan iPod/iPhone-yhteensopivaksi. Oppaan avulla voit muuttaa videot Applen iPod-mediasoittimen (Nano, Classic, Touch) ja iPhone-matkapuhelimen kelpuuttamaan MP4-muotoon ja siirtää ne sitten iPodiin tai iPhoneen iTunesin avulla. Tämän jälkeen voit katsoa videot iPodista tai iPhonesta.


Ohjelmista


Oppaassa käsitellään useita tapoja ja ohjelmia, joilla voi muuntaa videonsa iPodille sopiviksi ja myös siirtää videot iPodille.

Esittelyssä on kolme eri ohjelmaa:
Videora iPod Converter
Mediacoder
Nero Recode (sekä 7- että 8-version Nero-tuoteperhe).

Videora iPod Converter ja Mediacoder kääntävät useamman eri formaatin videoita iPodille sopivaan muotoon. Nero Recode on puolestaan tarkoitettu lähinnä DVD-elokuvien muuntamiseen iPodille sopivaan muotoon, mutta muidenkin videoiden muuntaminen kyllä onnistuu. Videora iPod Converter ja Mediacoder ovat myös täysin ilmaisia ohjelmia, kun taas Nero Recode on kaupallinen ohjelma. Nero Recodesta on saatavilla kokeilu-, eli trial-versio, jonka lisäksi ohjelma toimitetaan useiden tallentavien DVD-asemien mukana.


Videora iPod Converter


Videora iPod Converter kääntää kaikki videot, jotka toistuvat tietokoneen DirectShow-rajapintaa käyttävillä mediasoittimilla (kuten Windows Media Player) iPod- ja iPhone-yhteensopiviksi. Koska Videora iPod Converter käyttää apunaan AVIsynth:iä, saa myös tekstitykset kiinteästi mukaan elokuvaan VSfilter:in avulla, jos niin haluaa.


Mediacoder


Mediacoder kääntää lähes kaikki videot iPod- ja iPhone-yhteensopiviksi. Myös Mediacoderilla saa tekstitykset kiinteästi mukaan, mutta ohjelma on tietyillä alustoilla ollut hiukan epävakaa ja kaikkien ominaisuuksien hyödyntämiseksi pitää tietokoneella olla asennettuna Firefox-selain tai sen Portable-versio.


Nero Recode


Nero Recode on tarkoitettu lähinnä DVD-elokuvien muuntamiseen iPod- ja iPhone-yhteensopivaan muotoon, mutta myös muiden videoiden muuntaminen onnistuu. Nero Recode ei osaa kiertää DVD-Video-levyillä käytettäviä kopiointisuojauksia, joten siihen kannattaa käyttää DVDfab Decrypter tai AnyDVD -ohjelmia. Valitettavasti uuden tekijänoikeuslain myötä tarkempia ohjeita näiden ohjelmien käyttöön ei voida antaa.

Tekstitykset saa mukaan FFDshow:n tai VobSub:in avulla, kunhan Neron asennusta hieman muokkaa.


Videoiden tilavaatimukset


Nero Recode:lla voi tehdä suoraan haluamansa kokoisia videotiedostoja. Videora iPod Converterin ja Mediacoderin kanssa joutuu lopullisen tiedoston koon laskemaan itse. Bitrate vaikuttaa videotiedoston koon ohella myös videon ja audion laatuun ja valinta on kompromissi laadun ja tiedostokoon välillä. Järkeviä bitrateja ovat iPodille ja iPhonelle videon suhteen 300-700 kbps ja audiolle 64-128 kbps. Isommat bitratet videolle ovat järkeviä lähinnä esittelykäyttöön, jolloin tarvitaan mahdollisimman hyvä kuvan- ja äänenlaatu tai jos iPodin/iPhonen liittää ulkoiseen näyttölaitteeseen ja käyttää esim. 640x480 resoluutiota.

Bitrate (video+audio)10 minuutin video20 minuutin video30 minuutin video60 minuutin video120 minuutin video
~300 kbps~22.5 Megatavua~45 Megatavua~67.5 Megatavua~135 Megatavua~270 Megatavua
~500 kbps~37.5 Megatavua~75 Megatavua~112.5 Megatavua~225 Megatavua~450 Megatavua
~700 kbps~52.5 Megatavua~105 Megatavua~157.5 Megatavua~315 Megatavua~630 Megatavua
~900 kbps~67.5 Megatavua~135 Megatavua~202.5 Megatavua~405 Megatavua~810 Megatavua

Kirjoittaja: Kaarlo Räihä

Sisältö