AfterDawn logo

Tietokoneiden tulevaisuus tablettien varassa

PC on kuollut. Näin on julistettu mediassa kotitietokoneen 30-vuotisjuhlavuotena. Väite vaikuttaa radikaalilta, mutta siinä on pakko piillä totuuden siemen, jos ensimmäisen henkilökohtaisen mikrotietokoneen kehittäjäkin on samaa mieltä väitteen kanssa.

Työpöytäkoneet eivät ole hävinneet mihinkään toimistoista, ja lomamatkoille ihmiset ottavat edelleen mukaan läppärin tai sen kevyemmän pikkusiskon, miniläppärin. PC on edelleen vahvasti läsnä ihmisten arjessa. Mikä tietokoneissa sitten mättää ja millä tavoin edellä mainittua nietzscheläistä julistusta voidaan oikein perustella?

PC:n suurimpana ongelmana on, ettei se enää vastaa kuluttajien käyttötarpeisiin - tai pikemminkin markkinoille on tullut uusia laitteita, jotka soveltuvat tarpeisiin paremmin. Enää ei riitä, että johtoihin köytetty tietokone löytyy työhuoneen pöydältä, sillä nykyajan hektisen ihmisen on päästävä käsiksi digitaaliseen sisältöön missä ja milloin tahansa. Toimiston ulkopuolella PC:tä käytetään pääasiassa nettipäätteenä tai välineenä ylimääräisen ajan kuluttamiseen. Näihin tarkoituksiin soveltuisi jokin tietokonetta paljon kevyempi ja kompaktimpi laite.

Tableteista korvaaja kotitietokoneelle

Tällainen laite on esimerkiksi taulutietokone eli niin sanottu tabletti, jonka suosio lähti räjähdysmäiseen kasvuun, kun Apple toi markkinoille ensimmäisen iPadin. Taulutietokoneita on ollut markkinoilla jo sitä aiemminkin, mutta vasta Apple onnistui iPhone-villityksen turvin opettamaan kuluttajat käyttämään kannettavia laitteita kosketusnäytön välityksellä. Tilauskirjat ovat olleet taulutietokonevalmistajien kannalta iloista luettavaa. Suosio on ollut niin hurjaa, että jopa kannettavien tietokoneiden myynti on lähtenyt laskuun. Älypuhelimien ja tablettien odotetaan syövän tietokonemarkkinat suihinsa pidemmällä tähtäimellä.

Tablet-laitteiden suosio perustuu pitkälti niiden käytännöllisyyteen. Siinä missä perinteisten tietokoneiden virrankulutus usein johtaa laitteen sammuttamiseen, voidaan tablettia pitää käytännössä kokoajan päällä samaan tapaan kuin matkapuhelimia. Taulutietokone ei siis yleensä vaadi minkäänlaista käynnistämistä, ainoastaan lepotilasta poistumisen.

Niiden varsinainen vetonaula on kuitenkin kosketusnäyttö ja mobiilikäyttöjärjestelmien intuitiivinen käyttöliittymä. Älypuhelimista alkanut kosketusnäyttöintoilu vetoaa kuluttajiin luonnollisuutensa ja konkreettisuutensa ansiosta. E-kirjojen lukeminen ja valikoiden selaaminen hipaisemalla näytön pintaa sormenpäällä sekä kartan zoomaaminen nipistämällä ovat selvästi vuorovaikutteisempia tapoja hallita laitetta kuin virtuaaliset osoittimet.

Murros ei pysähdy tabletteihin

Taulutietokonevyöryn todellisuudesta kertoo myös se, että ohjelmistojätti Microsoft on päättänyt antaa kosketusnäyttölaitteille yhtä suuren painoarvon tulevan Windows 8 -käyttöjärjestelmänsä kehitykseen kuin perinteisemmillekin laitteille. Aiemmat Windowsit eivät ole soveltuneet kunnolla mobiililaitteisiin.

Suurin uudistus ensi vuonna ilmestyvässä käyttöjärjestelmässä on, että siinä on omat käyttöliittymänsä tavallisille PC-koneille ja mobiililaitteille. Vaikka näkymät ovat toisistaan erillisiä ja niissä on mahdollista suorittaa vain niille erikseen suunniteltuja ohjelmia, niin siirtyminen niiden välillä on pyritty tekemään mahdollisimman joustavaksi.

Tabletit eivät ole kuitenkaan ainoita laitteita, jotka ovat uhaksi tietokoneille. Vallalla on trendi, jossa Internetiä pusketaan sellaisiin paikkoihin, joissa sitä ei ole aiemmin totuttu näkemään. Tablettien ja älypuhelimien ohella yksi tärkeimmistä tulevaisuuden Internet-päätteistä tulee olemaan televisio. Internet-ajan telkkarista voi katsella lempiohjelmansa silloin kun se itselle parhaiten sopii. Tulevaisuudessa mainoskatkojen aikana ei välttämättä enää tarvitse käydä jääkaapilla, sillä ajan voi kuluttaa yhtä hyvin pelaamalla Angry Birdsiä. Tällaisessa markkina-asemassa tietokoneen rooli näyttäisi näivettyvän pelkäksi toimistopäätteeksi.

Intel: PC ei tule kuolemaan

Vaikka analyytikot ja markkinaennustajat tuntuvat olevan yhtä mieltä siitä, että tietokonemarkkinat tulevat muuttumaan selvästi nykyisestä, niin ainakin suoritinvalmistaja Intel jaksaa uskoa PC:n elinvoimaisuuteen. Yhtiön tuleekin uskoa kotitietokoneisiin, sillä sen liikevaihdosta iso osa tulee niiden kautta ja sen menestys mobiilipuolella on tähän asti jäänyt erittäin vaatimattomaksi.

Uudella videolla Intel vakuuttaa, ettei PC tule häviämään mihinkään räväköistä uutisotsikoista huolimatta. Vaikka älypuhelimet ja tabletit ovatkin selvästi lyöneet itsensä läpi, niin Intel jaksaa uskoa PC:n jatkavan eloa uusien konseptien avulla. Muun muassa keveät ja ohuet Ultrabook-kannettavat sekä All-in-One-tietokoneet tulevat yleistymään toimistoissa ja ihmisten kodeissa Intelin vision mukaan.

PC:llä heikkouksistaan huolimatta myös selviä etuja, joita uudet laitteet eivät pysty päihittämään.

Tablettien yhtenä isona heikkoutena verrattuna tietokoneisiin on, että ne eivät sovellu läheskään yhtä hyvin esimerkiksi toimistotyöhön, jossa kirjoitetaan paljon. Kosketusnäytön virtuaalinen näppäimistö ei pysty mitenkään korvaamaan aitoa näppäimistöä. Ongelmaa onkin pyritty lieventämään erikseen myytävillä telakka- ja Bluetooth-näppäimistöillä.

Tablettien pieni koko on myös ongelma silloin, kun tarkoituksena on tehdä jotakin hyödyllistä ja käynnissä on useita ohjelmia. Tabletteja ei voida hyödyntää tilanteissa, joissa vaaditaan isoa näyttöpinta-alaa. Laitteiden suurentaminen ei auta, koska tällöin niiden alkuperäinen tarkoitus häviää täysin.

PC:n etuna on myös modulaarisuus, joka mahdollistaa tietokoneen päivittämisen komponenteittain. Kokonaan uutta laitetta ei ole pakko ostaa.

DigiMaailma
Artikkeli on julkaistu marraskuussa 2011 ilmestyneessä DigiMaailma-osiossa

Kirjoittaja: Manu Pitkänen