AfterDawn logo

Tekstitykset mukaan


Jos et halua tekstityksiä mukaan siirry seuraavalle sivulle.

Tekstityksiä on käytössä kolmea eri tyyppiä DigiTV-tallenteissa. Ensimmäisenä ovat kiinteät tekstit, ne ovat siis "poltettu" kiinni kuvaan, eikä niiden poistaminen onnistu (niiden takia ei tarvitse tehdä mitään ylimääräistä, eli tekstit näkyvät aina. Käytössä mm. MTV3-, SubTV- ja Nelonen-kanavilla). Toisena tyyppinä ovat DVB-tekstit, jotka ovat kuvamuotoisia tekstejä. Kolmantena tyyppinä ovat tekstiTV:stä löytyvät tekstimuotoiset tekstit.

DVB-tekstit ja tekstiTV:stä löytyvät tekstit pitää siis erikseen käsitellä. ProjectX:llä homma onnistuu helposti ja .sup- ja .srt-muotoiset tekstit saa ulos tallenteista, jos tekstit vain ylipäätään ovat mukana tallenteessa.


Tekstitysasetuksien muokkaus


Aluksi siirrymme säätämään tekstitysten asetuksia. Process -> prepare >> -kohdan kautta.

Sitten aukeaa uusi ikkuna

Josta valitsemme PreSettings -> PreSettings (Ctrl+S)

Josta aukeaa uusi ikkuna ja siirrymme subtitle-välilehdelle

Tärkeitä kohtia ovat re-build TTX-PTS from 1st MpgAudio stream..., joka siis generoi oikeat aikakoodit tekstiTV:n teksteihin.

teletext pages to decode -kohdasta valitaan se tekstiTV:n sivunumero, josta halutut tekstit löytyvät. YLE:n kanavilla se on suomenkielisille tekstityksille 451 (Yle1), 452 (Yle2) tai 453 (Yle Teema). Canal+-kanavilla 699 ja TV1000:lla 694 (myös muita tekstiTV:n tekstityksiä on mahdollista irroittaa, kunhan tietää kyseisen sivunumeron).

1. subtitle export formats kohtaan valitaan SRT (myös .sub käy, jos niille on tarvetta esim. Stand Alone DVD -soittimessa tai .sup, jos haluaa tehdä tekstiTV:n teksteistä kuvamuotoiset .sup tekstit, jotka kelpaavat DVD-Video-levyn authorointiin).

simulate DVB subpictures IRD color model -kohtaan valitaan YLE, vaikka sillä ei toistaiseksi ole merkitystä, koska DVB-tekstitysten väri tulee väärin (toivottavasta värit korjautuvat ProjectX:n päivittyessä). Ongelma on kuitenkin helppo korjata DVDsubedit-ohjelmalla DVD-Video-levyn authoroinnin yhteydessä.

Kun tekstitysasetukset ovat kunnossa, valitaan File -> Close (Alt+X)

Kirjoittaja: Kaarlo Räihä

Sisältö