AfterDawn logo

Tallenteen avaus


Itse ohjelma näyttää hiukan sekavalta, mutta sen käyttö ei ole vaikeaa.

Tallenteen lisääminen


Ensimmäiseksi lisätään uusi tallenne käsiteltäväksi valitsemalla File -> Add.. (Ctrl+O)

Avautuvasta tiedostoselaimesta etsitään ja valitaan sopiva tallenne ja painetaan Select-nappia (myös tuttu ja perinteinen tuplaklikkaus toimii).

Nyt tallenteesta näkyy ensimmäinen kuva ruudulla, myös resoluutio (720*576i), kuvasuhde (4:3) ja framerate (25 fps) näkyvät. Muita tietoja harvemmin tarvitsee. Näkyvään bitrate lukemaan (10 000 000 bps) ei kannata luottaa, sillä sen laskenta ei aina toimi oikein.

Lisää tietoja tallenteesta


Nyt valitaan tallenne listasta, jonka jälkeen ilmestyy lisää tietoja tallenteesta esikatseluikkunaan.

TS kertoo että kyseessä on Transport Stream -muotoinen tallenne.
Mukana on yksi videoraita, kaksi audioraitaa (englanninkielinen ja hollanninkielinen, joka on siis YLE:n äänitekstityspalvelun audioraita), DVB-tekstitys kuvamuotoisena ja tekstiTV:n tekstitys tekstimuotoisena (molemmat tekstitykset ovat suomenkielisiä).

Valitettavasti ProjectX ei aina näytä tekstityksiä tässä vaikka ne olisivat tiedostossa mukana, kuten viereinen kuva näyttää, mutta tekstitykset tulevat silti mukaan, jos ne ovat tiedostossa mukana.

Ulostulohakemiston vaihtaminen


Oletuksena ProjectX tallentaa tuottamansa materiaalin samaan kansioon kuin mistä avattu lähdetiedosto löytyy. Jos haluat tallentaa tiedostot eri hakemistoon, niin paina recent output directiories -kohdan vierestä löytyvää +-nappia ja valitse sijainti, jonne haluat tiedostot tallentaa. Nämä sijainnit jäävät talteen ohjelman asetuksiin, joten samoja sijainteja voi tarvittaessa valita helposti pudotusvalikon kautta. Valittu sijainti näkyy output directory -kohdassa.

Kirjoittaja: Kaarlo Räihä

Sisältö