AfterDawn logo

DVB-tallenteiden käsittely ProjectX-ohjelmalla


ProjectX on tarkoitettu DigiTV-tallenteiden käsittelyyn ja sen avulla onnistuu niin videoiden leikkaus kuin tekstitysten tallentaminen. ProjectX on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka on toteutettu Javalla. Tämän takia se toimii niin Windows-, Linux- kuin Mac OS X -käyttöjärjestelmillä. Tässä oppaassa käytetään http://www.oozoon.de/main_en.html-sivulta löytyvää ProjectX:n versiota, jonka on kääntänyt DVB-Matt, ohjelman voi ladata myös täältä. Tällöin käyttäjän ei tarvitse itse kääntää ohjelmaa, vaan hän voi aloittaa sen käyttämisen välittömästi.

ProjectX:lle kelpaa kaikennäköiset DigiTV-tallenteet, joko tietokoneen DigiTV-kortilla nauhoitetut tai tallentavasta digiboksista tietokoneelle siirretyt. Esim. .ts-, .pva-, .rec- .pes- ja .mp(e)g-tiedostot kelpaavat.

ProjectX:n avulla saa tallenteesta helposti ulos tekstitykset esim. .srt- tai .sup-muodossa, jolloin ne kelpaavat vaikka DVD-Video-authorointiin tai irtoteksteiksi katselua varten. Myös mainosten leikkaaminen pois on todella helppoa. Lopputuloksena on tekstitys-, audio- ja videoraita/raidat erillisinä tiedostoina (.m2v-videotiedosto, .ac3/.mp2-audiotiedosto(t) ja tekstitys halutuissa muodoissa, yleensä .sup tai .srt), joten työsarka ei varsinaisesti lopu siihen. Tämän takia on toinen opas, jos tarkoituksena on authoroida oma DVD-levy tai yhdistää audio- ja videoraida esim. DivX-muunnosta varten MPEG-tiedostoksi. Se opas löytyy täältä.


Vaatimukset


Javasta pitää olla käytössä vähintään 1.5-versio. Javan versionumeron voi tarkistaa parilla eri tavalla. Jos käytössä on vanhempi versio niin se pitää päivittää uudempaan.


Javan version tarkistaminen tapa 1


Tämä tarkistustapa vaatii internet-yhteyden.
Täältä pääseet tarkistamaan Javan version.

Javan version tarkistaminen tapa 2


Tämä tarkistustapa ei vaadi internetyhteyttä.
Eli aluksi käynnistetään komentorivi käynnistä -> suorita -> cmd (tai englanninkielisessä Windowsissa start -> run -> cmd). Vistan kanssa cmd-komennon voi kirjoitta suoraan Haku/Search-kenttään.


ja sitten kirjoitetaan
java -version

(sama komento toimii myös Linuxin ja Mac OS X:n konsolissa/terminaalissa)

Ohjelman käynnistäminen


Vaikein asia on ohjelman käynnistäminen. Monet tietokoneen käyttäjät eivät varsinaisesti ole ajaneet Java-ohjelmia muualla kuin selaimessa, joten ProjectX:n käynnistäminen saattaa vaikuttaa hieman omituiselta. Ohjelman käynnistäminen on kuitenkin helppoa.

Eli aluksi puretaan ProjectX-versionumero-päivämäärä.zip johonkin kansioon (esim. ProjectX-v0.90.04.00-20060330.zip sisältö c:\projectX-kansioon).

Tämän jälkeen siirrytään kyseiseen kansioon ja etsitään sieltä ProjectX-versionumero-päivämäärä.jar (esim. ProjectX-v0.90.04.00-20060330.jar) ja painetaan sen päällä oikeaa hiirennappia ja valitaan avaa sovelluksessa/open with -> Java(TM) 2 Platform Standard Edition binary

Ohjelman käynnistäminen komentoriviltä


tai komentoriviltä (esim. Linuxissa)
java -jar ProjectX-v0.90.04.00-20060330.jar
(ajettava tiedosto on nimeltään ProjectX-versionumero-päivämäärä.jar, ohjelmaa voi käyttää myös ilman graafista käyttöliittymä, mutta sitä ei käsitellä tässä oppaassa)

Ohjelman lisenssi


ProjectX:n pitäisi käynnistyä ja antaa seuraavan ilmoituksen, joka kuitataan I agree -napilla, jonka jälkeen ohjelma käynnistyy.

Kirjoittaja: Kaarlo Räihä

Sisältö