AfterDawn logo

DVD:n valikoiden kutistaminen MenuShrinkillä


Kaikki, jotka ovat ottaneet varmuuskopioita DVD-kokoelmansa elokuvista, ovat varmasti törmänneet suurikokoisten valikioden aiheuttamaan ongelmaan. Valikot on vaikea saada pakattua siten, ettei joutuisi tinkimään turhan paljoa laadusta. MenuShrink on näppärä pieni ohjelma, joka tuo helpotusta tähän ongelmaan. Ohjelma tiivistää DVD:n valikoita muuntamalla liikkuvaa kuvaa sisältävät valikot still-kuvavalikoiksi, joko säilyttäen tai poistaen taustamusiikin. Prosessi on äärimmäisen nopea ja voi tiivistää valikot jopa vaivaiseen 5%:iin niiden alkuperäisestä koosta.

Kutistaa voi halutessaan joko kaikki tai osan DVD:n valikoista. Ohjelma antaa myös valita still-valikon taustalle "hyydytettävän" kuvan. Uusimmassa versiossa voi myös tarkkailla prosessin etenemistä esikatseluna. Vaikka DVD Shrink osaa myös muuntaa liikkuvat menut still-menuiksi, ei se osaa säilyttää menujen toiminnallisuutta MenuShrinkin tapaan. Tämän vuoksi saatat haluta käyttää MenuShrinkiä ennen DVD Shrinkin käyttöä.

Johdanto ja vaatimukset


MenuShrink - Ohjelmaa ei tarvitse erikseen asentaa, tallenna se vain koneellesi ja suorita se.

Käytän esimerkkinä omasta hyllystäni löytyvää Ota kiinni jos saat (Catch Me If You Can, R2) -elokuvaa. Elokuvan valikovat vievät pakkaamattomina noin 512 megatavua tilaa. Muutan elokuvan animoidut valikot still-kuvallisiksi MenuShrinkiä käyttäen, pudotan myös taustamusiikit pois. Mikäli pakkausprosessin tulos ei miellytä, on alkuperäiset valikot helppoa palauttaa.

Onko valikoiden kutistaminen todella tarpeen?

Riippuu täysin DVD-laitteistostasi ja -levyistäsi. Tämä opas on tarkoitettu helpottamaan kuvalaadultaan hyvien varmuuskopioiden tekemistä helpottamaan. Kun tingitään hienoista valikoista, jää itse elokuvalle hieman enemmän tilaa levyllä. Ennen kuin aloitat MenuShrinkin käytön, tarkista alkuperäisen DVD:si koko. Mikäli levy on kooltaan alle 4,36 Gt, et tarvitse tätä opasta, sillä levysi mahtuu pakkaamattakin DVD-5-levylle. Sen sijaan voit seurata tämän oppaan ohjeita. Sen sijaan jos levysi on suurempi kuin 4,36Gt, täytyy levyä pakata ennen kuin sen voi polttaa DVD-5-levylle. Tässä tapauksessa MenuShrink voi tuoda kaivattua helpotusta. (Tietysti mitään ongelmaa ei taaskaan ole, mikäli käytössäsi on kaksikerroksisia DVD-9-levyjä polttava asema, sillä lähes kaikki elokuvat mahtuvat pakkaamattomina kaksikerroslevyille).


MenuShrink-ohjelman pääikkuna


Ohjelman päänäkymän logiikka on nopea omaksua. Kuten näet, ei ruudussa ole nappeja tiedostojen avaamiseen. Avataksesi kovalevyllesi tallennetun DVD:n MenuShrinkissä pitää sinun raahata kyseisen kansion ikoni ohjelmaikkunan päälle ja vapauttaa hiiren nappi. Tämän jälkeen ohjelman pitäisi osata aukaista elokuva oikein. Ruudussa näkyvä Keep Audio -valinta pitää pitää valittuna, mikäli haluaa säilyttää valikoiden taustamusiikit.

About / Help -napin takaa saa lisätietoa ohjelmasta ja sen tekijöistä. Mukana on myös englanninkielinen käyttöopas. DVD Shrink -nappi käynnistää DVD Shrinkin ja, jos olet jo aukaissut elokuvan MenuShrinkissä, aukeaa sama elokuva myös DvD Shrinkiin. Ohjelman uusimmassa versiossa on mukana myös PowerDVD:n käynnistävä nappi (ohjelman pitää tietysti olla asennettuna koneellesi). Voit myös luoda omia käynnistysnappejasi muihin ohjelmiin Set Paths -napin avulla.

Vaihe 1 - Avaa DVD


Saat DVD:n avattua MenuShrink-ohjelmaan raahamalla DVD:n sisältävän kansion ikonin ohjelmaikkunan päälle. Yleisemmin kansio on nimeltään VIDEO_TS. Valitse ensi töiksesi, haluatko säilyttää valikoiden taustamusiikit vai et. Musiikin poisjättäminen luonnollisesti pienentää valikoita ainakin jonkin verran. Tämän jälkeen voisikin jo periaatteessa aloittaa konversion Process!-nappia painamalla. Käydään kuitenkin ensin vilaisemassa, olisiko Advanced Options -valikossa mitään kiinnostavia asetuksia muunneltavaksi.

Vaihe 2 - Edistyneet asetukset (Advanced Options)


Tässä valikossa ensimmäisenä pistää silmään mahdollisuus jättää mikä tahansa levyn valikoista käsittelyn ulkopuolelle, mikäli haluaa säilyttää jonkin valikon animoituna. Oletusarvona kaikki valikot ovat valittu käsiteltäviksi. Kiinnitä nyt huomiosi kohtaan Frame select, eli ruudun valinta. Otsakkeen alla on liukukytkin, jota käytetään still-kuvan valintaan. Jos napautat valituksi kohdan Preview select, voit valita jokaisen valikon taustan muuntoprosessin aikana. Tuloksena syntyy tietysti paremman näköisiä valikoita. :-) Jos Preview ei ole valittuna, valitsee MenuShrink ruudun, joka on liukupalkin osoittamalla kohdalla.

Valinta Remove "stop" in subpics (poista "pysäytys" alikuvista) kannattaa pitää valittuna. Inf. still times (no audio) -valinta tarkoittaa, että jos et käytä taustamusiikkia, näkyy still-kuvat ruudussa äärettömän pitkän ajan. Voit myös ohittaa introt ja poistumiset skip intro/outro-valinnalla. Kun saat asetukset aseteltua, sulje Advanced Options -ikkuna oikean yläkulman ruksilla.

Vaihe 3 - Tapa 1. Muuntoprosessi, Automaattinen valinta.


Muuntoprossesi on erilainen riippuen valinnoistasi. Jos et valinnut esikatseluvalintaa (eli Preview Selectia), niin prosessi kestää kirjaimellisesti vain muutamia sekunteja, mutta lopputuloksesta ei ole takuita. Mikäli et ole tyytyväinen lopputulemaan, voit helposti palauttaa alkuperäiset valikot. Suositeltavaa on valita esikatseluvalinta, koska tällöin voit itse valita taustoiksi soveliaimmat ruudut, eikä operaation pitäisi siltikään kestää tuhottoman kauaa (paitsi tietenkin jos valikot ovat todella valtaisia).

Vaihe 3 - Tapa 2. Muuntoprosessi, esikatseluvalinta


Ohjelman tuorein version mahdollistaa valikoiden esikatselun prosessin aikana. Voit valita taustan liukupalkin avulla. Kun painat OK, tekee ohjelma ruutuvalinnan. Jos painat Abort, peruuntuu koko muuntoprosessi välittömästi. Jos painat Auto-nappia, valitsee ohjelma aktiivisen ruudun nykyiselle valikolle, mutta valitsee automaattisesti ruudut muille saman VTS:n valikoille.


Oikean reunan nuolinäppäinten merkitys liene itsestään selvä. Vasemmanpuolimmainen (<<) hyppää suoraan ensimmäiseen ruutuun, toisella napilla (<) siirrytään yksi ruutu taaksepäin (vasempaan), kolmannella (>) siirrytään yksi ruutu eteenpäin (oikealle) ja viimeseillä (>>) siirrytään viimeiseen ruutuun. Valitse siis vain mieleisesi ruudut prosessin edetessä ja paina OK-nappia vahvistaaksesi valintasi.

Alkuperäisten valikoiden palautus


Alkuperäisten valikoiden palauttaminen on helppoa. Se onnistuu siten, että avaa DVD:n uudeleen MenuShrinkissä ja painaa Restore Backup -nappia. Toiminto liittää kaikki alkuperäiset tiedostot MenuShrinkin varmistuskansiosta DVD-kansioon ja kirjoittaa pakettujen valikoiden päälle.

Lopuksi


Tällä yksinkertaisella menetelmällä voi onnistua säilyttämään huomattavasti paremman kuvanlaadun DVD-levyjen varmuuskopioillaan, säilyttäen silti kaikki valikot ja niiden toiminnot. Toivottavasti tämä menetelmä toimii myös sinun kohdallasi. Mikäli jokin asia jäi vaivaamaan tai et löydä siihen vastausta tämän oppaan sisällöstä, voit kysyä apua keskustelufoorumeiltamme. Käväise myös mutka MenuShrinkin kotisivulla.


Muita suomenkielisiä oppaita, joista voisi olla apua:


Kopioi DVD-9 -levy DVDR:lle DVD Shrinkin avulla
DVD:n kopionti DVD-R:lle DVD Decrypterillä (alle 4,36GB:n kokoiset)
Pitkän DVD-elokuvan kopionti yksikerroksiselle DVD-R:lle CloneDVD:llä

Lisäksi sivustollamme on runsaasti englanninkielisiä oppaita, joista voisi olla hyötyä.


Versiohistoria


v1.0 -- 31.lokakuuta 2005, ensimmäinen versio (Ankle, käännös Delan oppaasta)

Kirjoittaja: Kaarlo Räihä