AfterDawn logo

Tässä oppaassa käsitellään Download.fi-sivustolta löytyvien ohjelmien latausta ja asennusta Windows XP-käyttöjärjestelmässä. Ohjelmat jakautuvat kahteen kategoriaan, asennuspaketteihin ja pakattuihin ohjelmiin. Windows-käyttöjärjestelmässä asennuspakettejen tiedostopääte on yleensä .exe ja Download.fi:stä ladattujen pakattujen ohjelmien pääte on .zip.


Asennuspakettien lataus ja asennus
Pakattujen ohjelmien lataus ja asennus

Asennuspakettien lataus ja asennus (.exe)

Kun haluttu ohjelma on löytynyt, voidaan siirtyä tarkastelemaan sen lataussivua. Esimerkissä halutaan ladata Windows XP -käyttöjärjestelmässä toimiva versio Free iPod Video Converter -ohjelmasta.

Ohjelman lataus käynnistetään Lataa-linkistä.

Käytettäessä Firefox 3 -selainta näyttää latausikkuna tältä. Kuten latausikkunan viesti kertoo, on Free iPod Video Converter -asennuspaketti tyypiltään .exe-tiedosto. Riippuen selaimesi asetuksista oletuksena saattaa olla Avaa- tai Tallenna-valinta. Esimerkissä käytetty Firefox 3 ei anna avata tiedostoa suoraan, vaan se täytyy aina tallentaa omalle koneelle. Tiedoston voi hyvin mielin ladata esimerkiksi työpöydälle jatkotoimenpiteitä varten.

Ohjelmien asennus on Windowsissa yleensä melko helppo operaatio. Kun ohjelma on latautunut, voidaan asennus aloittaa tuplaklikkaamalla .exe-asennustiedoston kuvaketta selaimen lataukset-listauksesta. Asennuksen voi käynnistää myös avaamalla sen kansion, johon asennustiedoston latasi ja tuplaklikkaamalla asennustiedston kuvaketta siellä.

Tuplaklikkauksen jälkeen asennusohjelma käynnistyy ja lähes poikkeuksetta kysyy ainakin haluttua asennuspolkua. Yleensä asennettava ohjelma myös ehdottaa asennuspolkua. Microsoftin sivuilta löytyy pelkistetyt ohjeet verkosta ladattujen ohjelmien asentamiseen.

Kun asennus on suoritettu onnistuneesti, voidaan asennuspaketti poistaa koneelta kuluttamasta kovalevytilaa.

Pakettujen ohjelmien lataus ja asennus (.zip)


Joissain tapauksissa ladattava tiedosto voi olla .zip-muodossa, esimerkkinä alla olevan kuvan ProjectX -ohjelma.

Voit ladata tiedoston painamalla Lataa -nappia ja tallentaa sen vaikkapa työpöydälle.

Ladatun paketin sisältöä pääset tarkastelemaan tuplaklikkaamalla paketin kuvaketta joko selaimen latauslistasta tai latauksen kohdekansiosta (esimerkkitapauksessa työpöytä). Tämän jälkeen paketin sisältö tulee näkyviin uuteen ikkunaan. Ikkunan vasemmassa reunassa on Extact all files -nappi (suom. Pura kaikki tiedostot), jonkaa painaminen käynnistää Windows XP:n paketinpurkuapurin.

Windowsin purkuohjelma on helppokäyttöinen ja selkeä, ja ohjelman ohjeiden avulla paketin purkaminen haluttuun paikkaan onnistuu nopeasti. Zip-muodossa ladattuja ohjelmia ei yleensä tarvitse erikseen asentaa, joten ne kannattaa purkaa suoraan siihen kansioon, josta niitä on tarkoitus jatkossa käyttää. Usein ohjelmat voidaan esimerkiksi haluta viedä C:\\Ohjelmatiedostot -kansioon.

Kirjoittaja: Ilkka Ketola