AfterDawn logo

Ostoslistat

AfterDawnin laitevertailussa on myös mukana mahdollisuus luoda ostolistoja. Koska laitevertailun kautta ei ole suoraan mahdollista ostaa tuotteita, kyseessä ei siis ole verkkokaupoista tuttu ostoskori. Ostolistojen avulla voi helposti muodostaa kokonaiskuvan siitä, paljonko laitehankinnat tulevat yhteensä maksamaan. Ostoslistoja voit käyttää myös esimerkiksi muistilistana ostoksiasi varten tai vaikka lahjatoivelistana. Voit halutessasi luoda myös useampia listoja, tallentaa ne ja palata muokkaamaan niitä myöhemmin. Muut käyttäjät voivat kommentoida ostoslistoja, joten voit esimerkiksi pyytää keskustelualueella tukea ostopäätöksellesi pyytämällä kommentteja laatimaasi listaan. Huom! Ostoslista-toiminto on vielä kehitysasteella, joten mukana on valitettavasti pieniä epäloogisuuksia ja osa tiedosta on vaikeasti löydettävissä.

Linkki ostoslistaan löytyy laiteryhmä- ja laitekohtaisten sivujen oikeasta reunasta. Kun ostoslistaan ei ole vielä poimittu yhtään tuotetta, on laatikossa otsikon lisäksi pelkkä ilmoitus siitä, ettei korissa ole yhtään tuotetta.

Ostolistan luominen

Ostoslistaan voit poimia tuotteita joko klikkaamalla laitekohtaiselta sivulta perustiedoista löytyvää "Ostoslistalle"-linkkiä (ylempi kuva oikealla) tai hakutulosten ja laiteryhmälistausten kautta (alempi kuva oikealla). Toisin kuin vertailukori ostoslista ei tyhjene, vaikka siihen tehdään lisäys laitekohtaisen sivun kautta.


Ostoslistaan lisätyt laitteet ilmestyvät välittömästi ostoslista-laatikkoon, joka on sivun oikeassa reunassa. Listassa näkyy listaan lisätyt tuotteet, joiden nimet toimivat jälleen linkkinä laitekohtaiselle sivulle. Listassa jokaisen laitenimen perässä on pieni punainen miinus-merkki, jota napauttamalla tuotteen saa pois listasta. Lisäksi listan alaosaan on ilmestynyt kolme linkkiä: Tyhjennä, Näytä lista ja Talleta lista. Tyhjennä-linkillä koko kerätty ostoslista pyyhkiytyy pois. Näytä lista -linkin kautta taas pääsee varsinaiseen ostoslistanäkymään, kun taas Talleta lista -linkin kautta pääset suoraan listan tallennukseen.

Ostoslistan katselu

Kun olet kerännyt ostoslistaan tuotteita, mutta et (ainakaan vielä) halua tallentaa sitä, pääset katselemaan ostoslistaa yllämainitun "Näytä ostoslista" -linkin kautta. Linkistä aukeaa ostoslista, joka on kuta kuinkin tämän näköinen (ilman punaisia merkintöjä):

Näkymässä on siis listattuna valitsemasi tuotteet, ja jokaisesta tuotteesta ilmoitetaan alin, ylin ja keskihinta. Yhtä laitetta voi merkitä listaan myös useita kappaleita, jolloin hinta ilmoitetaan muodossa kpl x kappalehinta = hinta. Listan alareunassa on summarivi, johon on laskettu koko paketin hinta.

Heti ostoslistan alapuolella (merkitty kuvaan numerolla 3) on kolme linkkiä listan käsittelyä varten. Linkeillä listan voi joko tyhjentää tai tallentaa. Kolmas linkeistä on linkki ruudussa näkyvään tallentamattomaan listaan. Mikäli tarkastelet kyseisen linkin urlia ja selaimesi osoiteriviä niin huomaat, että kyseessä on sama osoite. Voit siis kopioida kyseisen linkin esimerkiksi itsellesi talteen, sähköpostin liitteeksi tai keskustelualueelle liitettäväksi.

Mikäli kaikki listaan poimimasi tuotteet löytyvät vähintään yhdestä vertailussa mukana olevista kaupoista, listataan nämä kaupat ja ostosten yhteishinta kyseistä kaupasta hankittuna. Nämä tiedot ovat ostoslistan alapuolella (merkitty kuvaan numerolla neljä).

Listan muokkaaminen

Voit halutessasi järjestää listan laitteet uudelleen. Listauksen vasemmassa reunassa (merkitty kuvaan numerolla yksi) on nuolet, joita painamalla voi siirtää listan tuotteita ylös ja alas.

Voit myös muuttaa laitteiden kappalemääriä tai poistaa laitteen kokonaan listasta. Tämä tapahtuu ostoslistan oikeassa reunassa olevilla napeilla (alue merkitty numerolla kaksi kuvaan). Voit lisätä tai vähentää laitteen kappalemäärää pienillä +/- -napeilla tai syöttämällä haluamasi kappalemäärän suoraan arvokenttään. Laitteen voi poistaa listalta kokonaan joko "Poista"-napista tai asettamalla/naputtamalla määräksi nolla.

Ostolistan tallentaminen

Voit tallentaa luomasi ostoslistan painamalla "Talleta ostoslista" -linkkiä joko suoraan laiteryhmä- tai laitetietosivulla tai sitten ostoslista-näkymästä. Tallennettuun listaan liittyy lisäomaisuuksia, joita tallentamattomassa listassa ei ole. Tallentamisen myötä listan alkuun ja loppuun voi lisätä tekstiä (esimerkiksi lyhyen kuvauksen listasta ja omia muistiinpanoja), lisäksi muut käyttäjät voivat kommentoida tallennettua listaa.

Ostoslistan tallennusnäkymä näyttää tältä:

Kuvaan merkityt alueet:
1. Ostoslistan nimi
2. Kuvaus
3. Hintatietojen näyttö/piilottaminen
4. Tilaa tekstille ja mahdollisuus poistaa lista
5. Käyttäjien kommentit listasta

Otsikon ja kuvausten muokkaaminen

Voit muokata ostoslistan otsikkoa (1) sekä ylä- ja alapuolista kuvausta (2 ja 4) napauttamalla kohtaa, jota haluat muokata. Kun painat hiiren painiketta haluamasi kentän päällä, muuttuu kyseinen kohta tekstikentäksi, johon voit kirjoittaa haluamasi tekstin. Kentän alapuolelle ilmestyy kaksi painiketta, joilla voit tallettaa tai peruuttaa muutoksesi. Muista painaa Talleta muutokset -nappia, kun olet syöttänyt tekstin; muuten muutokset katoavat!

Huom! Koska järjestelmä on vielä keskeneräinen, ei tallennettuun ostoslistaan ole missään suoraa linkkiä. Siksi tallennetun listan osoite kannattaa kopioida heti talteen tai siihen kohteeseen, jonne sen suunnitteli lisäävänsä. Seuraavassa käydään läpi, miten tallennettua listaa pääsee kuitenkin muokkaamaan myös myöhemmin.

Tallennetun ostoslistan muokkaaminen ja ostoslistojen yhdistäminen

Tallennettuihin ostoslistoihin ei toistaiseksi ole missään valikossa suoraa linkkiä. Pahoittelemme. Omat ostoslistasi saat kuitenkin näkyviin tästä osoitteesta:

http://fin.afterdawn.com/laitteet/aiemmin_talletetut_listat.cfm

Listan luoja pääsee muokkaamaan omia listojaan yllä olevan linkin kautta, käyttämällä suoraan listan urlia tai "kiertotietä" laitevertailun kautta. Mikäli listoja käyttää tiuhaan, kannattaa yllä annettu osoite tallentaa esimerkiksi kirjamerkkeihin. Alla on lisäksi opastus siihen, miten mainittu kiertotie löytyy sekä samalla uuden ja vanhan listan yhdistämiseen.

Mikäli haluat muokata aiemmin luomaasi listaa tai yhdistää uuden ostoslistan aiemmin luomaasi listaan, mene ensin laitevertailusivulle. Jos haluat yhdistää uuden listan vanhaan, kerää ensin aivan normaalisti haluamasi tuotteet uuteen ostoslistaan. Mikäli haluat vain päästä käsiksi vanhoihin listoihisi, valitse jokin satunnainen tuote ostoslistaan.

Paina tämän jälkeen "Talleta lista" -painiketta. Mikäli olet jo aiemmin tallentanut listoja (ja olet kirjautuneena sivustolle), kysyy järjestelmä haluatko luoda uuden listan vai yhdistää lista aiemmin luotuun listaan. Valitse se ostoslista, johon haluat yhdistää ostoslistasi. Mikäli et ole varma siitä, mihin listaan olet uuden listan yhdistämässä (tai halusit vain päästä vanhoihin listoihin käsiksi), voit katsella vanhoja listoja painamalla listojen otsikkoa. Linkki aukaisee listan uuteen ikkunaan, joten vaaraa luomasi uuden listan katoamisesta ei ole.

Kirjoittaja: Ilkka Ketola

Sisältö