AfterDawn logo

Laitetietojen selailu ja haku päänäkymästä


Aloitetaan tutustuminen laitevertailuun luomalla yleissilmäys laitevertailun etusivuun. Laitevertailusivulle pääset sivuston yläreunan päävalikosta klikkaamalla "Laitevertailu"-otsaketta.

Laitevertailun etusivulta voit jatkaa eteenpäin neljällä eri tavalla. Voit joko selata laitetietokantaa kategorioittain, käyttää haku-toimintoa tai tutustua suosittuihin laitteisiin. Kaikki laitetietokantaan syötetyt laitteet kuuluvat johonkin olemassa olevista kategorioista, joten kaikki tieto on haettavissa selaamalla. Tietokannassa on kuitenkin laitteita jo niin paljon, että ennemmin tai myöhemmin on parempi turvautua hakuun. Esimerkiksi taulutelevisioita oli vuoden 2007 lopussa jo yhteensä 827 erilaista, joten selaamalla oman suosikin löytäminen voi olla erittäin työlästä! Haun voit suorittaa halutessasi jo pääsivulta. Laiteryhmäkohtaisilla sivuilla voit selata valikoimaa läpi sivu kerrallaan, mutta jokaisen laiteryhmäsivun yläreunasta löytyy kuitenkin myös hakukenttä. Mikäli siis tiedät esimerkiksi etsiväsi digiboksia antenniverkkoon, voit huoletta siirtyä kyseisen laiteryhmän sivulle ja tehdä tarkentavan haun vasta sieltä.

Vieressä oleva kutistettu sivunäkymä esittää, mistä kohtaa sivua nämä toiminnot löytyvät. Vaihtoehtoiset toiminnot on rajattu punaisella ja numeroitu ja ne esitellään tarkemmin alla.

1. Laiteryhmittäin selaaminen

Numerolla yksi kuvaan on merkitty alue, josta löydät eri laiteryhmät. Jokaisen laiteryhmän otsake toimii linkkinä, josta pääset siirtymään kyseiseen kategoriaan. Mikäli laiteryhmä jakautuu alakategorioihin, nämä listattu ohuemmalla kirjasimella pääotsakkeen alla. Esimerkiksi taulutelevisiot on jaettu LCD- ja plasmatelevisioihin. Myös alakategorioiden nimet toimivat linkkinä kyseisiin laiteryhmiin.

2. Hakutoiminnon käyttäminen

Päänäkymän kuvaan on numerolla kaksi merkitty alue, josta löytyy hakukenttä. Pääsivun hakutoiminto on hyvin yksinkertainen: tekstikenttään voit syöttää haluamasi hakutermit, joiden tulee olla osana laitteen nimeä. Voit esimerkiksi hakea laitetta valmistajan nimen tai mallimerkinnän mukaan. Esimerkiksi Canonin Ixus-kameraa voisit siis etsiä termein "Canon" tai "Ixus". Sen sijaan geneerisempi haku, kuten "digikamerat" tai "zoom" ei tuota yhtään hakutulosta, ellei termi sattumalta ole jonkin laitteen nimessä.

Haun tekstikentän alapuoleisella alasvetovalikolla voit rajata haun koskemaan vain tiettyä laiteryhmää. Tämä onkin järkevää, mikäli tiedät mihin laiteryhmään hakemasi laite kuuluu. Jos et ole varma laiteryhmästä, voit jättää haun koskemaan kaikkia laiteryhmiä. Tulokset ovat joka tapauksessa lajiteltu laiteryhmittäin, joten turhien hakutulosten ohittaminen käy nopeasti. Haku suoritetaan painamalla alasvetovalikon viereistä nappia, jossa on kaksi nuolta oikeaan (>>).

Hakukomennon antamisen jälkeen hakutulokset listautuvat omalle sivulleen laiteryhmittäin lajiteltuna. Kunkin ryhmän laitteet on lajiteltu aakkosittain nousevaan järjestykseen. Laitteen tietoja pääset selaamaan napauttamalla laitteen nimeä, joka toimii linkkinä laitetietosivuun. Laitekohtaisen sivun sisältö käydään myöhemmin tarkemmin läpi. Sivun oikeassa reunassa on listattuna laiteryhmät, joista pääset halutessasi siirtymään selaamaan eri laiteryhmiä. Sekä sivun ylä- että alareunassa on hakukentät, joihin voit syöttää uuden haun.

3. Suositut laitteet

Laitevertailun päänäkymän oikeassa reunassa sivun alareunassa on laatikko, jossa on listattuna edellisellä viikolla käyttäjien suosiossa olleet laitteet. Suosion mittaaminen perustuu siihen, kuinka usein laitteen tietoja on katsottu. Seuraamalla suosittuja laitteita voi saada kuvan siitä, mitkä laitteet ovat tällä hetkellä kiinnostavia muiden käyttäjien mielestä. Tämä voi olla merkki siitä, että laite on jotenkin hyvä. Toisaalta kyse voi olla myös vaan siitä, että laite on ollut sopivasti uutisissa tai että laitteen monipuoliset ominaisuudet nostavat sen hakutulosten ykköseksi. Ehdottomana ostosuosituksena ei suosittujen laitteiden listalle pääsemistä voi siis pitää.

4. Tavalliset AfterDawnin navigointitoiminnot

Laitevertailun eri laiteryhmien välillä siirtymiseen voi käyttää myös koko AfterDawnin sivustolla käytössä olevaa yläreunan valikko-rakennetta. Valikko on merkitty tämän oppaan laitevertailun yleiskuvassa numerolla neljä. Kun olet siirtynyt yläreunan navigointipalkista (tai muuta kautta) laitevertailusivulle, ilmestyy pääotsakkeen alle navigointilinkit eri laiteryhmiin. Voit käyttää navigointiin myös koko sivustolta tuttua leivänmuru-navigointia, joka on varsinaisen sisältölaatikon yläreunassa.

Kirjoittaja: Ilkka Ketola

Sisältö