AfterDawn logo

Kuinka varmuuskopioin Blu-ray-elokuvia kiintolevylleSivu 2 -- Siirry

Vaatimukset

Blu-ray-elokuvalevyillä käytetään UDF 2.5 -tiedostojärjestelmää, jonka vuoksi Blu-ray-elokuvalevyjen sisältö ei näy oletuksena esim. Windows XP -käyttöjärjestelmässä tai vanhemmissa Linux-jakeluissa. Windows Vistassa, Windows 7:ssa ja Mac OS X:ssa (10.5 ja uudemmat) Blu-ray-elokuvien sisältämien tiedostojen pitäisi näkyä suoraan.

Windows XP:n kanssa ongelman voi ratkaista asentamalla esim. Toshiban tarjoamat ajurit, joiden asentamisen jälkeen Blu-ray-elokuvalevyjen sisältö pitäisi näkyä esim. Windowsin oman resurssienhallinnan kautta. AnyDVD HD -ohjelman kanssa näitä ajureita ei tarvitse asentaa, koska ohjelman oma sisäänrakennettu ajuri huolehtii tiedostojen näyttämisestä.

Linuxiin UDF 2.5 -tuen saa päivittämällä kernelin vähintään 2.6.26-versioon. Täten Blu-ray-elokuvalevyjen tiedostot voi varmuuskopioida tietokoneen kiintolevylle esim. Linuxilla varustetun PlayStation 3 -pelikonsolin ja verkkoyhteyden tai siirrettävän massamuistin avulla.

Kopioiminen

Blu-ray-elokuvissa kaikki kopiointisuojaukset ovat puhtaasti ohjelmallisia toisin kuin esim. DVD-elokuvissa. Täten Blu-ray-levyillä olevia tiedostoja voi kopioida suoraan kopioi+liitä-tyylillä esim. tietokoneen kiintolevylle, eikä varsinaiseen kopiointiin tarvita erillisiä ohjelmia toisin kuin DVD-levyjen kanssa.


Tällaisessa kopioinnissa kopiointisuojaukset seuraavat kuitenkin mukana, jolloin ne täytyy poistaa muilla ohjelmilla kopioinnin jälkeen, jos elokuvia haluaa katsella tai muokata.

Kopioimisessa kuluu aikaa yleensä 5-60 minuuttia riippuen mm. Blu-ray-aseman lukunopeudesta, elokuvan koosta ja kiintolevyn kirjoitusnopeudesta.

Kuinka varmuuskopioin Blu-ray-elokuvia kiintolevylleSivu 2 -- Siirry

Kirjoittaja: Kaarlo Räihä

Sisältö