AfterDawn logo

Kuinka muutan AVI-elokuvat (DivX/XviD + MP3) MP4-muotoonSivu 4 / 4 -- Siirry sivulle 1 , 2 , 3 , 4

Tekstitysten lisäys MP4-tiedostoihin


  1. Vaatimukset

  2. Tekstien lisäys

  3. Tekstityyppien erot


1. Vaatimukset

Jotta MP4-tiedostoon voi lisätä erillisen tekstitysraidan, pitää haluttu tekstitystiedosto olla oikeassa muodossa. Yamb+MP4Box-yhdistelmä hyväksyy tekstitysten osalta SRT- (Subrip), TTXT- (GPAC Timetext), XML- (QuickTime TeXML) ja IDX+SUB-tiedostoja (VobSub). Jos tekstitykset ovat esim. SUB-tiedostoja (MicroDVD), niin ne voi muuntaa esim. SRT-muotoon Subtitle Workshop -ohjelmalla.

Näistä tekstityksistä SRT- (Subrip), TTXT- (GPAC Timetext) ja XML-tiedostot (QuickTime TeXML) tuottavat tekstimuotoisia tekstityksiä, jotka toimivat MPEG-4-standardia tukevilla soittimilla (ainakin VLC ja MPC). IDX+SUB-tiedostoista tulevat tekstitykset ovat puolestaan kuvamuotoisia, mutta ne eivät ole MPEG-4-standardin mukaisia tekstityksiä, vaan Neron kehittämä tapa lisätä DVD-elokuvista tuttuja kuvamuotoisia tekstityksiä mukaan MP4-tiedostoihin. Nämä kuvamuotoiset tekstitykset toimivat mm. VLC- ja Nero Showtime -soittimilla.

Tietokoneella katsottaessa tekstimuotoiset tekstit näyttävät paremmilta kuin kuvamuotoiset tekstitykset.

2. Tekstien lisäys

Kun Yamb on käynnistynyt, valitsemme Click to create an MP4 file with multiple audio, video, subtitle and chapter streams -valinnan tuplaklikkaamalla sitä.

Tämän jälkeen aukeaa MP4 file creation -ikkuna

johon lisäämme halutun MP4-tiedoston Add-napin avulla.

Kun MP4-tiedosto on valittu, näyttää Yamb jotain tietoja siitä Input-kohdassa. Tässä vaiheessa kannattaa tarkistaa, että Yamb tunnistaa sekä audio- että videoraidan. Jos näin ei ole, tekstitetyn tiedoston luominen ei välttämättä onnistu. Jos tunnistus ei onnistu, kannattaa kokeilla eri versioita Yamb-ohjelmasta.

MP4-tiedoston jälkeen painamme jälleen Add-nappia ja valitsemme sen tekstitystiedoston, jonka haluamme mukaan. SUB+IDX-tekstitysten kanssa molempien tiedostojen pitää olla samassa hakemistossa ja Yambista valitaan tällöin IDX-tiedosto.

Tämän jälkeen Yamb palaa takaisin raitalistaukseen, jossa nyt näytetään lisätty tekstitysraita. Jos haluat lisätä useampia tekstityksiä, toista edellinen kohta tarvittaessa (Add-nappi).

Kun kaikki tekstitykset ovat mukana, tarkistetaan seuraavaksi ulostulotiedoston nimi.

Output-kohtaan Yamb ehdottaa automaattisesti tiedostonimeä ja sijaintia, jonne MP4-tiedosto luodaan. Jos nimi tai sijainti ei ole kohdallaan, voi tätä muokata haluamakseen joko editoimalla tiedoston nimeä suoraan tekstikenttään tai Browse-napin kautta etsimällä oikea sijainti.

Kun tiedoston nimi on kunnossa, jatketaan operaatiota Next-napilla, jolloin MP4-tiedoston luominen alkaa.

MP4-tiedoston luominen saattaa kestää muutamia minuutteja tiedostojen koosta riippuen.

Kun operaatio on valmis, ilmoitetaan siitä Creation complete -tekstillä, jonka jälkeen kannattaa tarkistaa, että juuri luotu MP4-tiedosto toimii oikein.

3. Tekstityyppien erot

Kuvamuotoisten ja tekstimuotoisten tekstien erot tulevat selvästi esiin, kun tekstityksiä vertailee tietokoneella. Ensimmäisenä kuva, josta selvinnee kuvamuotoisten tekstien ongelma tietokoneella katsottaessa (esimerkkikuvat otettu VLC-mediasoittimella).


Kuvaa klikkaamalla aukeaa suurempi kuva

Seuraavana tekstimuotoiset tekstitykset.

Kuvaa klikkaamalla aukeaa suurempi kuva

Kuinka muutan AVI-elokuvat (DivX/XviD + MP3) MP4-muotoonSivu 4 / 4 -- Siirry sivulle 1 , 2 , 3 , 4

Kirjoittaja: Kaarlo Räihä

Sisältö