AfterDawn logo

Muunna DVD:t SVCD:ksi tai CVD:ksi käyttämällä DVD2SVCD:tä


DVD-elokuviesi muuntaminen tavalliseksi CVD:ksi tai SVCD:ksi voi olla sekä helppoa että hauskaa. Joten miksi vaivautua muuntamaan elokuvasi MPEG-4:ksi kun voit käyttää formaattia, joka on valmiiksi yhteensopiva DVD-soittimesi kanssa!

Järjestelmävaatimukset


Vilkaisemme aluksi prosessin kulkua pääpiirteittäin, jotta saisimme idean siitä, mitä olemme tekemässä,ja mitkä ovat järjestelmävaatimukset. Ensin kaappaamme itse elokuvan kiintolevylle. Elokuva vaatii 3:sta 9:ään gigatavua levytilaa. Tämän lisäksi, väliaikaistiedostot vievät jopa noin 1.5 gigatavua per CD, joten kaksituntista elokuvaa varten sinulla pitää olla mielellään vähintään 15 gigatavua tyhjää tilaa saatavilla. Luultavimmin selviät vähemmälläkin, jos päätät poistaa tarpeettomia tiedostoja prosessin aikana, mutta en suosittelelisi sitä.

DVD-tiedostojen kaappauksen jälkeen (VOB-tiedostot), syötämme ne DVD2SVCD:hen, hienosäädämme asetukset, ja annamme ohjelman tehdä kaiken työn. DVD2SVCD:n hienosäätö on todella helppoa ja sen ei pitäisi viedä yli varttituntia. Koodaus-prosessi itsessään vie monia tunteja -- jopa nopeimilla koneilla, joten kannattaa varautua siihen että joudut jättämään koneesi päälle pitkäksi, pitkäksi aikaa. Kaksituntisen elokuvan muuntaminen voi kestää 10 tunnista muutamaan päivään muistin määrästä ja silkasta konetehosta riippuen. Esimerkkielokuvan, A.I. (140 minuuttia), valmistus vei noin 20 tuntia (lukuunottamatta kaappausta).

Tietysti sinun täytyy myös varmistaa että sinulla on kaikki tarvittavat ohjelmat. Tarvitsemme:


Emme välttämättä tarvitse SmartRipper:iä, sillä DVD2SVCD:ssä on sisäänrakennettuna DVD-kaappausmahdollisuudet, mutta se on hyvä olla kaiken varalta. Ja koska useimmilla ei ole varaa parempilaatuiseen Cinema Craft MPEG-2 Encoder:iin, niin käytämme TMPGEnc:iä sensijaan. Se on laadultaan miltei yhtä hyvä, vaikkei yhtä nopea. Asenna kaikki yllä olevat ohjelmat ennen siirtymistä ensimmäiseen kohtaan.


DVD:n kaappaus


HUOM! Käytä SmartRipper:iä vain jos DVD2SVCD:n sisäinen DVD-lukija ei toimi.

Syötä DVD:si DVD-ROM-asemaan ja käynnistä SmartRipper. Valitse Movie Rip-Method:ksi, valitse nimike ja katselukulma, elokuva sen sisällä (yleensä se on pisin), valitse Target directory, ja paina Start:ia. Kun kaappausprosessi on valmis, sulje SmartRipper.

DVD-SVCD -muunnos


Käynnistä seuraavaksi DVD2SVCD. Valitse ensin Conversion-osio ja klikkaa Avaa-ikonia, IFO file-kentän vieressä.


Selaa hakemistoon mihin kaappasit DVD:n edellisessä kohdassa ja valitse IFO file (yleensä nimeltä vts_02_0.ifo tai muu vastaava), ja klikkaa Open.


Valitse ääniraidat jotka haluaisit kuulla levyllä. Voit laittaa levylle kaksikin ääniraitaa -- esim. alkuperäinen englanninkielinen ääniraita ja vaikkapa suomeksi dubattu ääniraita. Valitse Selected-laatikot vain niiden kielien kohdalta, jotka haluat. Jos elokuva on laajakuva (16:9) formaatissa, valitse Aspect ratio:ksi 16:9 (borders added, encoded as 4:3), mikäli haluat katsella koodattua elokuvaa tietokoneella tai TV/DVD-setillä jossa ei ole tukea manuaaliseen 16:9-tilaan. Jos voit manuaalisesti "pakottaa" TV:si 16:9-tilaan tai omistat laajakuvatelevision, valitse Anamorphic (no borders, encoded as 16:9)-optio.

Jos valittavina on sekä 5.1 ja 2.0 kanavainen ääniraita, valitse 2.0 -kanavainen säilyttääksesi Dobly Pro Logic-koodauksen mahdollisimman hyvänä.

Seuraavaksi asetukset


Seuraavaksi avaamme Misc-osioon. Täällä voit muuttaa tallennuskansiota klikkaamalla Default output folder-nappia ja valitsemalla kohdekansion. Jos et halua säilyttää väliaikaistiedostoja, poista raksi Don't delete any files-laatikosta. Aseta Process priority Normal:ksi ja DVD2SVCD level Advanced:ksi. Input file type pitäisi olla DVD ja Output file type MPEG-2.

Kansikuva IMDb:stä


Voit ohittaa Finalize-osion ja siirtyä suoraan CD Image-osioon. Klikkaa Movie info (IMDB)-nappia, syötä elokuvan nimi Search IMDB-kenttään ja paina enteriä. Valitse oikea nimike tuloksista ja klikkaa OK. Varmista että VCDXBuild-painike on valittu, kuten myös DVD chapters-painike. Title picture, ChangeCD pic, Include movie info on CD sekä Include XML on CD -laatikot pitäisi olla valittuina ja muut laatikot tyhjiä.

Tekstitykset


SVCD ja CVD-levyjen tekstitys ei ole ihan niin yksinkertaista, kuin DVD-levyjen. Voit käyttää SVCD/CVD-tekstitystä, mutta kaikki soittimet eivät tue niitä. Jos haluat olla ehdottoman varma siitä, että tekstit näkyvät kaikissa mahdollisissa soittimissa, ainoa luotettava vaihtoehto on "polttaa" ne kuvaan. Jokainen perustiedot MPEG-koodauksesta omaava tietää, että tekstityksen lisääminen kuvan päälle huonontaa kuvanlaatua. Eli mikäli haluat tekstit kuvan päälle, valitse Rip subtitles-laatikko Subtitles-osiossa, ja valitse kieli jota halajat ja valitse Permanent subtitles -radio painike.

Klikkaa tästä nähdäksesi DVD-soittimet jotka tukevat valittavissa-olevia SVCD-tekstejä (VCDHelp.org).

Pakkausasetukset


Voit jättää bbMPEG, Pulldown, and Matrix-osiot sikseen ja siirtyä Encoder-osioon. Tuleemme käyttämään TMPGEnc:iä MPEG-pakkaajana. Klikkaa Avaa-ikonia TMPGEnc x.xx -kentän vieressä ja etsi TMPGEnc.exe (se on hakemistossa johon aiemmin asensit sen). Save in folder-kentässä pitäisi lukea kohdekansiosi, yleensä:
C:\Program Files\DVD2SVCD\Movie\
Seuraavaksi valitse 2-pass variable bitrate (VBR) Rate Control Mode:ksi, ja aseta Motion search preceision Highest quality (very slow):ksi. Kyseessä on hitain, mutta samalla myös laadukkain vaihtoehto. Voimme jättää Advanced settings-osion rauhaan.

Kuinka monta CD:tä haluamme?


Siirry Bitrate-osioon. Tässä osiossa päätetään kuinka monelle CD:lle elokuva jaetaan, ja minkä kokoisia CD-levyjä käytetään. Jos haluat, voit hyväksyä perusasetukset, tai voit vaihtaa CD size:n em. asetuksiin sopimaan sinun tarpeisiisi. Käytin itse 700MB (eli 80min) levyjä, joten varmistin, että elokuva (pituus 140 minuuttia) mahtuu kahdelle 700MB CD:lle.

Between xxx and yyy-kohta määrittää elokuvan keston. Joten jos elokuvasi on 90 minuuttia pitkä se lasketaan Between 80 and 100 mins-osioon. Seuraava laatikko määrittää käytettyjen levyjen määrän, ja viimeinen pudotusvalikko levyjen koon (74 tai 80 minuuttia, joka on 700MB tai 800MB SVCD:lle). Viimeinen kohta näyttää bitraten, jota tullaan käyttämään ko. ajalle. Ensimmäinen numero määrittää bitraten alarajalle ja toinen on ylärajalle. Bitrate ei saisi ylittää SVCD:n maksimia joka on 2756kbit/s, joten pidä alareunassa oleva valintalaatikko valittuna. Bitrate on yhteenlaskettu bitrate kuvalle ja äänelle, eli jos sinulla on kaksi 224kbps ääniraitaa, on maksimi bitrate videolle 2756 - 2 * 224 = 2308kbps.

On hyvä muistaa, että mikäli aiot käyttää DVD-R -levyjä, niin yhdelle levylle mahtuu 6 * 740MB = 4400MB dataa, jolloin tapauksessa järkevää käyttää 740MB image-kokoa.

SVCD vai CVD?


Seuraavaksi valitsemme levymme formaatin. Mene Frameserver-osioon käytä Resize to-pudotusvalikkoa valitaksesi formaatin josta pidät. Olen valinnut CVD:n, koska CVD-resoluutio, 352x480/578, on yhteensopiva DVD-Video -määritysten kanssa. Näin voit käyttää CVD MPEG-2 tiedostoja DVD-Video -levyjä tuottavien ohjelmien kanssa kanssa ilman, että video täytyisi pakata uudestaan. SVCD-resoluutio 480x480/576 ei kuulu DVD-määritysten piiriin. Mikäli DVD-yhteensopivuudella ei ole merkitystä, niin voit yhtälailla valita SVCD:n. Ero kuvanlaadussa ei ole kovinkaan merkittävä.

Kumman tahansa resoluution valitsetkin, varmista myös että olet vaihtanut Resize method:in BicubicResize:ksi ja b valueksi 0 ja c valueksi 0.75. Valitse myös Sharpen-laatikko ja syötä aseta sen arvoksi 0.40. Huomaa! Jos alkuperäinen filmimateriaali on kohisevaa (tms.), voi Sharpen-filtteri korostaa kohinaa. Luonnollisestikin tämä ei ole kovin suotavaa, joten jos alkuperäisellä DVD:llä on selvästi havaittavaa kohinaa , jätä Sharpen-laatikko valitsematta.

Ääniraidat


Valitse Audio-osio ja aseta Output mode stereoksi Audio bitrate arvoon 224 . Jos haluat tehdä tavallisen standardi CVD-levyn, valitse downsample 48 -> 44.1-laatikko. Toisaalta DVD-Video -standardi ei tue 44.1kHz ääniraitaa, joten mikäli käytät sitä ja haluat myöhemmin muuttaa CVD:n DVD:ksi, joudut konvertoimaan ääniraidan uudestaan 48kHz:ksi. Voit myös valita ääniraidat täällä, mutta nehän valittiin jo aikaisemmin.

Loppusuora häämöttää


Palaa Conversion-osioon, klikkaa Go!:ta. ValitsePreview video (still picture)-asetus, ja varmista että kaikki on kunnossa.

Esikatselukuva näyttää varmastikin aika oudolta, mutta se kuuluu asiaan. Varmista kuitenkin, että kyseessä on todellakin elokuva jonka haluat ja että tekstitykset näkyvät. Voit saada uuden kuvan painamalla New frame-nappia. Tekstityskieli vaihtuvat jokaisen uuden kuvan myötä, mutta lopulliseen elokuvaan tulee kuitenkin se tekstityskieli, jonka aikaisemmin valitsit. Tässä voit kokeilla myös erilaisia resize method, sharpening, resoluuton, deinterlacing jne. -asetuksia.

Jos olet tyytyväinen näkemääsi, klikkaa OK päästäksei takaisin DVD2SVCD-ikkunaan.

Ei muuta kuin pakkaamaan


Kaikki asetukset on nyt säädetty kohdalleen. Paina Go! ja valitse Start conversion.


Seuraavaksi aukeaa ikkuna, joka esittelee tekstitysvaihtoehdot. Oikean kielen pitäisi olla jo valittuna tässä vaiheessa, mutta mikäli se ei ole, lisää ruksi sen kielen laatikkoon, jonka haluat kaapata ja paina sen jälkeen OK.

Tuntien odottelun jälkeen...


Sinulla pitäisi olla kasi tai kolme BIN/CUE-image tiedostoa output-kansiossasi. Tiedostot voit polttaa CD:lle millä tahansa ohjelmalla, joka tulee BIN/CUE-formaattia (esim. CDRWin, FireBurner, Alcohol 120% tai Nero Burning Rom).

Mikäli sinulla on kysyttävää oppaaseen tai videoeditointiin ylipäänsä, tutustu ihmeessä keskustelualueisiimme osoitteessa

http://keskustelu.afterdawn.com/

Suomentanut Jere Reponen
jerereponen@NOSPAMsunpoint.net


Versiohistoria


1.0 - (11.02.2003) Ensimmäinen, kertaalleen oikoluettu versio

Kirjoittaja: Jari Ketola