Anamorfiset DVD-elokuvat DivX:ksi
Okei, tätä on pyydetty, kerjätty ja aneltu viimeiset kuukaudet meiltä lähes rasittavuuteen asti, joten tässä tulee -- suomenkielinen ohje 16:9-formaatissa olevien DVD-elokuvien pakkauksesta DivX4-formaattiin käyttäen 2-pass tekniikkaa. Ohje on vaihtoehtoinen opas aiemmalle DVD->VideoCD -ohjeellemme, formaattina vain tällä kertaa DivX. Pyytäisin kaikkia ennen ohjeeseen siirtymistä pohtimaan hetken formaattivalintaa DVD-kopion teossa:
- DivX4 tarjoaa 2-pass -tekniikalla pakattuna kahdelle CD:lle loistavan kuvan- ja äänenlaadun, joka vastaa DVD:ltä SuperVHS-kasetille tehtyä kopiota, ellei parempaakin (mutta on silti laadultaan havaittavasti DVD:tä heikompi, kyseessä on joka tapauksessa uudelleenpakkaus), mutta DivX-elokuvia voi toistaa vain tietokoneella eikä esim. DVD-soittimilla.
- VideoCD:n laatu vastaa hyvää kaupasta ostettua alkuperäistä VHS-elokuvaa sen ensimmäisellä katselukerralla (tunnetustihan analogisten formaattien kuten VHS:n laatu tippuu kasetin kuluessa), mutta on selkeästi DivX:ää heikompi. Vastaavasti VideoCD toimii lähes joka ikisessä televisioon kytkettävässä DVD-soittimisessa sellaisenaan, joten jos haluat katsoa elokuvaa ilman PC:tä, VCD on vaihtoehtosi.
Joten, voit jatkaa tämän oppaan lukemista tai pompata suoraan VideoCD-oppaaseemme.
Kuvasuhde
Kuten alussa mainitsimme, tämä opas on tarkoitettu vain ja ainoastaan anamorfisille 16:9-elokuville. Mitä tämä sitten tarkoittaa? Anamorfiset DVD:t, joita nykypäivänä onneksi lähes kaikki DVD-elokuvat ovat, ovat tallennettu siten, että koko (lähes, ellei kuva ole 16:9-muotoakin leveämpi kuten se monesti on) DVD:llä oleva kuva-ala on käytetty elokuvalle ja DVD-soitin sitten vain venäyttää kuvan oikean muotoiseksi leveäkuvatelevisiossa tai lisää ylös ja alas mustat surureunat normaalissa 4:3 -televisiossa.
Jotta homma olisi oikein sekavaa, monet erehtyvät luulemaan "letterboxattuja" 4:3-elokuvia anamorfisiksi ja tätähän ne eivät ole. Eli kuva pidetään näissä tapauksissa myös koko leveydeltään tallessa, mutta DVD:llä on fyysisesti elokuva paketoitu surureunoihin valmiiksi. Nämä elokuvat eivät ole anamorfisia ja tämä opas ei täten sovellu näiden elokuvien pakkaukseen.
Miten sitten saat selville onko elokuva anamorfinen? Helpoin tapa on avata esim. uusin PowerDVD ja ladata elokuva sillä tietokoneelle. Älä käytä kokoruudun muotoa, vaan ota ennemmin ikkunoitu kuva ja odota kunnes varsinainen elokuva alkaa -- menut ja itse elokuva ovat monesti eri muodossa levyllä -- jos aukeava ikkuna on samanmuotoinen kuin monitorisi, kyseessä on 4:3-elokuva eikä tämä opas sovellu pakkaukseen. Jos taas ikkuna on selkeästi leveämpi suhteiltaan kuin monitorisi, on kyseessä anamorfinen elokuva.
Vaatimukset
Oppaassa olemme pyrkineet käymään joka ikisen kohdan hyvin yksityiskohtaisesti läpi kuvien kera, mutta muistutan, että ohje on silti selkeästi monimutkaisempi kuin esim. VideoCD-oppaamme tai monien muiden saittien DivX-oppaat -- toisaalta opit ymmärtämään prosessin syvemmältä kuin mitä se monilla muilla metodeilla olisi mahdollista.
Tarvitset tietysti koneeseesi DVD-ROM -aseman, paljon tyhjää kovalevytilaa (noin 7-10 gigatavua) sekä mielellään nopeahkon prosessorin. Lisäksi tarvitset läjän ohjelmia, jotka ovat tässä:
- SmartRipper
- DVD2AVI (huom: monet ovat törmänneet ongelmiin uudempien DVD2AVI-versioiden kanssa -- suosittelen silti kokeilemaan aluksi DVD2AVI:n uusinta versiota, mutta mikäli tulee ongelmia esim. DVD2AVI-projektin avaamisessa VFAPIConvertilla, kokeile vanhempaa v1.76 -versiota, joka löytyy tästä)
- VFAPI Reader Codec
- DV-Tool
- DivX Codec
- VirtualDub
- CDEx (huom! v1.5x versiolla on ilmennyt ongelmia suurten WAV-tiedostojen pakkauksessa. Jos ongelmia esiintyy, suosittelemme hakemaan ohjelman kotisivuilta aiemman v1.4x -sarjaa olevan version)
Yleistä prosessista
Tämän ohjeen pohjalta teemme DVD:stä kahdelle CD:lle menevän DivX4-version käyttäen 2-pass -pakkaustekniikkaa videolle sekä LAMEn MP3-pakkausta äänille. Jotkut harrastavat ennemmin yhden CD:n kopioita, mutta katsomme, että yhden CD:n laatu ei vastaa toivottua backup-tasoa, vaan siinä joudutaan tekemään selkeästi kompromisseja kuvan laadun suhteen.
SmartRipper

Rippaus

Seuraavaksi tarkista, että vasemmassa reunassa oleva Movie-nappi on valittuna. Nyt sinun pitäisi nähdä pääikkunassa pieni laatikko, jossa listataan DVD-levyn IFO (kuvakulmat ja klipit) -tiedot. Samassa ikkunassa näkyy myös kunkin klipin kesto - loogisesti valitsemme siis sen pisimmän klipin. Tämän jälkeen syötä SmartRipperin alareunassa olevaan laatikkoon hakemisto, johon DVD-elokuva ripataan (Huom! Hakemistossa täytyy olla noin 4-6 gigatavua tyhjää tilaa!). Valinnan tehtyäsi, paina vasemmasta reunasta Start -painiketta ja odottele.
Prosessi kestää noin 10-40 minuuttia, hieman riippuen DVD-asemasi ja kovalevysi nopeudesta.
DVD2AVI

Luodaan DVD2AVI -projekti

Paina F5 ja DVD2AVI alkaa näyttämään ripattua elokuvaa -- kuva saattaa nykiä, jne. mutta vika ei ole elokuvassa; DVD2AVI ei vain ole tarkoitettu varsinaiseksi katseluohjelmaksi. Anna kuvan pyöriä muutaman sekunnin ajan -- sivulle pitäisi ilmestyä uusi ikkuna, joka kertoo elokuvasta oleellisen statistiikan. Kun tiedot ovat ikkunassa ja elokuva pyörii, klikkaa ESC lopettaaksesi toiston. Nyt, sulkematta statistiikkaikkunaa kaiva esiin kynä ja paperia. Kirjoittele ylös ikkunassa olevat informaatiot: Video type (PAL tai NTSC), Frame type (progressive, interlaced, jne), Aspect ratio (16:9 tai 4:3) ja Frame rate (29.97fps NTSC:lle, 25fps PALille ja 24fps NTSCFilmille).
DVD2AVI:n ääniasetukset

Valitse seuraavaksi Audio-valikosta ja sieltä 48 -> 44.1 -asetuksista High tai UltraHigh. Tämän jälkeen valitse Audio-valikosta Dolby Digital ja sen alta Decode sekä Dolby Surround Downmix.
Tallenna projekti
Mene File-valikkoon ja valitse Save project ja valitse hakemisto johon projektin haluat tallettaa. Huom! Valitsemallasi levyllä pitää olla noin 1,5GB tyhjää tilaa, koska tämä vaihe tallettaa puretun ääniraidan WAV-muodossa sekä pienen d2v-tiedoston myöhempää käyttöä varten. Tämä vaihe kestää noin tunnin P3/800:lla.
VFAPIConvert

Käännä .d2v-tiedosto pseudo-AVIksi

DV-Tool

CDEx

Avaa CDEx ja mene Options-valikkoon ja sieltä Settingseihin. Valitse Encoder-alasivu ja muuta arvoja seuraavasti. Vaihda Encoder LAMEksi ja vaihda Version-valinta MPEG-1:ksi. Aseta Bitrate Min 160kbps:ksi ja säädä Mode Stereoksi. Vaihda tämän jälkeen Quality Very High Qualityksi ja tarkista, että VBR Method on Disabled. Kaiken tämän säätämisen jälkeen klikkaa OK.
Muista vaihtaa tiedoston ulostulohakemisto haluamaksesi tässä vaiheessa -- voit tehdä tämän Settings-valikon alta löytyvästä Filenames-kohdasta.
MP3-pakkaus

VirtualDub
VirtualDub on eittämättä maailman paras ilmainen AVI-muotoisen videon editointiin tarkoitettu softa ja siksipä käytämmekin sitä varsinaiseen videon pakkaukseen ja kuvasuhteiden muuttamiseen ohjeessamme. Aivan aluksi, ota File-valikosta valinta Open video file... ja valitse pseudo-AVI, jonka teimme hetki sitten VFAPIConvertia käyttäen. Jos videotiedosto ei suostu aukeamaan, et ole asentanut VFAPI Reader Codeccia koneeseesi oikein.
Mene seuraavaksi Audio-valikkoon ja valitse WAV Audio ja avaa Riff-WAV -tiedosto, jonka teit hetki sitten CDEx:n avulla. Tämän tehtyäsi valitse Direct Stream Copy Audio-valikosta.
Videoasetukset

DivX4, 2-pass, ensimmäisen läpiajon asetukset

Tärkein muutos on videon bitraten määrääminen, tämä arvo on se, joka vaikuttaa suoraan kuvanlaatuun sekä videon lopulliseen fyysiseen kokoon megatavuissa mitattuna. Eli säädä nyt kohtaan Output video bitstream at XXX kilobit/second se täsmällinen luku, jonka sait DV-Toolilla aiemmin (tokihan kirjoitit tämän ylös?-). Tämän tehtyäsi vaihda Maximum key frame interval-arvoksi jotain väliltä 200 ja 400 (tällä ei ole valtavaa merkitystä, koska scenedetect toimii jokatapauksessa, joten esim. 300 on ihan ok). Tämän jälkeen varmista, että Deinterlace EI ole valittuna. Jätä kohta Maximum CPU usage ilman ruksimista ja anna Default postprocessing level-sliderin olla myös rauhassa.
Lähes tärkein asetus vielä; vaihda Variable bitrate mode kohtaan 2-pass, first pass. Vaihda vielä Performance/quality-arvoksi Slowest ja voitkin klikata OKta ja poistua asetuksista ja klikata vielä OK:ta kodeekkilistassa ja palata takaisin VirtualDubin pääikkunaan.
Inverse Telecine (IVTC)
Tämä kohta koskee vain ja ainoastaan NTSC-formaatissa olevia elokuvia, joiden framerate on 29.97fps, joten yksikään Euroopasta/Australiasta ostettu elokuva ei kuulu tähän kategoriaan, joten normaaleja euroelokuvia ripatessa voitte hypätä tämän kohdan yli.
IVTC:n ideana on se, että kaikki elokuvat kuvataan 23.97fps (kuvaa sekunnissa) filmille ja koska Yhdysvaltain televisiojärjestelmä NTSC on 29.97fps (kuvaa sekunnissa päivittävä) järjestelmä, joudutaan elokuvien kuvamäärää sekuntia kohti nostamaan ja tämä tehdään NTSC-versioille lisäämällä tuplakuvia tietyin väliajoin, jotta saavutetaan haluttu 29.97fps nopeus. Tämä aiheuttaa tiettyjä ongelmia, joita pyritään ehkäisemään tässä oppaassa poistamalla nämä tuplakuvat ja palauttamalla kuvien päivitysnopeus oikeaksi eli 23.97fps:ksi. (pienenä vinkkinä teille, jotka naureskelette Yhdysvaltain järjestelmää -- olette koko ikänne katsoneet joka ikisen elokuvan noin 2-3% nopeutettuna, PAL-versioita (eli "euroversioita") varten ei vaivauduta mihinkään näin monimutkaiseen, vaan elokuvat yksinkertaisesti pyöritetään 2% nopeutettuna, jotta ne sopivat PAL-järjestelmän 25fps kuvanpäivitysnopeuteen, näin tehdään televisiossa, videoissa ja DVD:llä).
Valitse Video-valikosta kohta Frame rate. Jätä esiin aukeavasta ikkunasta Frame rate conversion No change:ksi ja kohdasta Inverse telecine, valitse Reconstruct from fields - adaptive. Homman lopuksi klikkaa OK ja palaat takaisin Dubin pääikkunaan.
Deinterlace / lomituksen poisto

Mene Video-valikkoon ja valitse Filters ja esiin aukeaa lista videolle tehtävistä suodatustoimenpiteistä. Lista on tyhjä tässä vaiheessa, joten klikataan Add-nappia ja valitaan esiin tulevasta listasta Deinterlace ja klikataan OK. Esiin aukeaa pieni ikkuna, josta valitaan tapa, jolla VirtualDub tekee lomituksen poiston. Valitse Blend fields together (best), koska kuten nimikin sanoo, se on paras tapa :-) Lopuksi klikkaa OK ja olet takaisin suodatinlistassa.
HUOM! Joissain tietyissä VirtualDubin versioissa Blend fields together (best)-muoto lomituksen poistolle aiheutti outoja ongelmia lopullisessa videossa, joten mikäli lopputuloksesi on jotain muuta kuin mitä odotit, suosittelemme kokeilemaan muita lomituksenpoistotapoja, kuten Duplicate field 1 tai Duplicate field 2-asetusta.
Videon koon muuttaminen
Tämä kohta on äärettömän tärkeä, koska nyt puhutaan anamorfisesta videomateriaalista, jonka anamorfisuusbitti ei tule siirtymään lopulliseen videoon. Anamorfisuusbitin avullahan esim. DVD-soittimet osaavat venyttää vaakaresoluution leveämmäksi kuin mitä se levyllä pakattuna oikeasti on. Mutta me joudumme käyttämään fyysistä koon muuttamista, jotta saisimme videon oikeaan kuvasuhteeseen eli 16:9-muotoon. Koska DVD-Video -formaatti ei tarjoa kuin kaksi kuvasuhdetta eli 4:3 ja 16:9, on homma helppoa, olemmehan lukemassa nyt 16:9-opasta ;-) Eli, käsissämme oleva video on nyt kuvakooltaan 720x576 (PAL) tai 720x480 (NTSC). Ja tämähän on suoralta kuvasuhteeltaan 4:3-television suhde.
720 on leveydeltään varsin epäkäytännöllinen DivX:ää varten, koska DivX:ää ei tunnetusti voi katsoa muuten kuin tietokoneen avustuksella, oli sitten kysymyksessä TV-out -kortti tai monitori. Ja tietokoneissa on tietyt standardiresoluutiot, joista yksikään ei valitettavasti ole TV-resoluutio. Joten pienen mietintämyssysession jälkeen päättelemme, että kuva olisi hyvä mahtua ruudulle siten, että se olisi suoraan PC-resoluutiossa, jolloin varsinaisen toisto-ohjelman ei tarvisi enää jälkikäteen ruuvata ja muutella kuvan kokoa katsottaessa, koska kuvakoon muutoksethan aina heikentävät kuvanlaatua. Joten, otetaan vaakaleveydeksi 640, koska 640x480 on PC-resoluutio ja tällöin pienennämme kuvaa hieman vaakasuunnassa, mutta emme merkittävästi. Pystyresoluutiohan voi olla mikä vain, koska fullscreen-tilassa toisto-ohjelmat ottavat mustat alueet käyttöön jos toinen akseleista ei täytä koko tilaa. Mutta jos kumpikaan ei täytä koko ruutua, ohjelma venyttää kuvaa, eli 640 vaakaresoluutiona on hyvä ja pystyresoluutio saa olla se mihin se myöhemmin sattuu tulemaan esim. croppauksen jälkeen.
Ja pikainen laskutoimitus: 640 jaettuna 16 tekee yhteensä 40. Ja 40 kerrottuna yhdeksällä tekee 360. Näin saatiin mukavasti oikeaksi 16:9-kuvakooksi 640x360, johon elokuva nyt sitten kutistetaan. Valitse filtteri-ikkunasta Add ja valitse listasta Resize. Klikkaa OK ja Dub aukaisee pienen ikkunan, johon määrittelemme koon muuttamiseen liittyvät arvot. Täytä kuvakooksi 640 ja 360, Filter modeksi voit valita jonkun kolmesta Precise bicubic-tavasta -- jos joskus löytyy ylimääräistä aikaa ja kärsivällisyyttä, kannattaa kokeilla mikä näistä kolmesta antaa parhaan lopputuloksen millekin elokuvalle, mutta tässä käytämme "keskiarvoa" eli -0.75-muotoa. Ota ruksit pois Interlaced ja Expand frame and letterbox image -kohdista. Lopuksi klikkaa OK ja palaat takaisin suodatinlistaan.
Mustien surureunojen poisto

Jälleen kerran suodatinlistassa, klikkaa Add ja valitse listasta Null transform-suodatin. Palaat takaisin suodatinlistaan. Klikkaa Null transform-suodatin valituksi ja klikkaa tämän jälkeen Cropping..-nappia ikkunan alanurkasta. Esiin aukeaa ikkuna, jossa voit valita poistettavat reunat kuvasta.Käytä Y1 Offset ja Y2 Offset-kohtia ja niissä olevia säätönappeja valitaksesi poistettavat ylä- ja alareunan surureunat. ÄLÄ LEIKKAA SIVUILTA MITÄÄN! Tämä siksi, että aiemmin painottamamme 640 pikselin leveys menee muuten "hatuilleen" ja resizestä saatu hyöty tipahtaa nollaan. Älä myöskään leikkaa itse kuvasta mitään pois, vaan pitäydy mustien reunojen poistossa.
Huomaa myös, että pystyresoluution (kuten myös vaakaresoluution, mutta tämä ei ole ongelma, kun jätämme leveydeksi 640) pikselimäärä tulee olla kuudellatoista jaollinen! DivX-kodeekki asettaa tämän rajoituksen ja jos tätä ei noudateta, saatetaan päätyä tilanteeseen, jossa DivX pakkaa kuvan väärin esim. mustavalkoiseksi ja kääntää kuvan 45 asteen kulmaan. Eli, jos olet säätänyt leikkaukset niin, että pystyresoluutioksi tulisi esim. 350 pikseliä, muuta tämä siten, että jätät sittenkin molempiin reunoihin yhden pikselin verran mustaa, jolloin saat kooksi 352, joka on kuudellatoista jaollinen. Säädöt tehtyäsi klikkaa OK ja palaat takaisin suodatinlistaan.Okei, tarkista vielä että suodattimet ovat oikeassa järjestyksessä (eli delace ensin, jos se on käytössä, sitten resize ja lopuksi croppaus) ja paina OK palataksesi takaisin VirtualDubin pääikkunaan.
Tallennetaan ensimmäinen läpiajo

Toinen läpiajo

Mene seuraavaksi File-valikkoon ja valitse Save AVI. Valitse haluamasi kohdehakemisto (hakemistossa täytyy olla noin 1.5GB tyhjää tilaa) ja valitse tiedostonimi -- suosittelemme taas nimeämistä esim. Elokuvan_nimi-2nd_pass.avi, että et sekoilisi eri videotiedostojen kanssa. Älä missään nimessä valitse täsmälleen samaa nimeä kuin ensimmäistä kertaa hommaa tehdessäsi! Muista lisätä ruksi kohtaan Add operation to job list and defer processing ennenkuin klikkaat Save.Ihan viimeiseksi mene File-valikkoon ja valitse Job control. Listassa tulisi näkyä kaksi lisäämääsi AVIa. Jos näin on, kaikki on kunnossa ja nyt sinun tarvitsee vain painaa Start ja mennä nukkumaan -- hommaan hupenee "tovi".
Lopuksi
Seuraavaksi tulee kysymykseen AVIn jakaminen kahdeksi CD:lle mahtuvaksi möykyksi ja poltto CD:lle. Kumpaankaan meillä ei valitettavasti ole suomenkielistä opasta toistaiseksi tarjolla, mutta AVIn puolittamiseen löytyy opas englanniksi täältä. Lisää tietoa koko prosessista sekä vastauksia yleisimpiin kysymyksiin löydät helposti keskustelualueiltamme.
Kirjoittaja: Jari Ketola