GSpotin käyttäminen video- ja audiotiedostojen pakkauksen tunnistamiseen
Varsinkin käyttöjärjestelmän uudelleen asennuksen jälkeen törmää aina samaan ongelmaan: video- ja audiotiedostot eivät toimi puuttuvien koodekkien (codecs) takia. Ongelma esiintyy useasti varsinkin avi-päätteisiä videotiedostoja toistettaessa. Tässä oppaassa tarkastellaan, kuinka GSpot-nimisellä ilmaisohjelmalla pystyy määrittämään mitä koodekkia video- ja äänitiedostojen pakkauksessa on käytetty. Tämän jälkeen oikeat koodekit on helppo ladata ja asentaa koneeseen. Opas soveltuu erinomaisesti myös vasta-alkajille, jotka eivät ole vielä selvillä koodekeista ja niiden asentamisesta.
GSpot
Tarvitset tämän oppaan ohjeiden noudattamiseen täysin ilmaisen GSpot-ohjelman, jonka voit ladata suoraan sivuiltamme.
GSpot on ohjelma, joka kertoo käyttäjälleen hänen käyttämästä tiedostotyypistä paljon tietoa. Esimerkiksi avi-päätteisestä videotiedostosta on mahdollista saada tietoon muun muassa kuvasuhde, resoluutio, bittivirta, kuvataajuus ja audiokanavien määrä. GSpotin käyttö on helppoa ja suoraviivaista.
On myös muita ohjelmia, joilla pystyy tutkimaan tiedostojen syövereitä. Esimerkiksi AviCodec on hieman GSpotia monipuolisempi tuettujen videotyyppien osalta. AviCodecin käytöstä löytyy englanninkielinen opas täältä.
GSpotin käyttöliittymä

Ensimmäistä kertaa, kun GSpotin käyttöliittymää vilkaisee, voi hieman hämmentyä tiedon paljoudesta. Ei kuitenkaan kannata huolestua, sillä ohjelma on monipuolisuudestaan huolimatta erittäin helppokäyttöinen. Emme keskity kaikkiin ohjelman tarjoamiin mahdollisuuksiin, vaan käymme läpi ainoastaan peruskäyttäjän tarvitsemat ominaisuudet.
Kun ohjelman käynnistää, tarkastaa GSpot tietokoneesta löytyvien koodekkien määrän. Tässä tapauksessa eri koodekkeja löytyi yhteensä 190 kappaletta. Ennen tiedoston avaamista suurin osa tietokentistä ammottaa vielä tyhjyyttään.
Videotiedoston avaaminen

Seuraavaksi avataan videotiedosto, jonka tietoja halutaan tarkastella. Avaaminen onnistuu joko klikkaamalla File -> Open tai vaihtoehtoisesti painamalla ...-nappia File-kentässä. Videotiedoston valitsemisen jälkeen tietokone raksuttaa hetken, jonka jälkeen näytölle ilmestyy paljon videopätkää koskevaa informaatiota.
Tärkein tieto, minkä haluamme nyt tietää, on tarvittavan koodekin nimi. Se löytyy Video-osiosta. Tässä tapauksessa Name-kohta kertoo pakkauksessa käytetyn koodekin nimeksi XviD 1.1.2 Final. Status puolestaan kertoo asennetun koodekin tilan. Kuten kuvasta voimme huomata, purkukoodekkia ei ole asennettu laisinkaan, joten videotiedoston katselu ei vielä onnistu.
Audio-kentän Codec-kohdassa ohjelma näyttää äänen pakkauksessa käytetyn äänikoodekin nimen. Normaalisti DivX- ja XviD-pakatuissa videotiedostoissa käytetään joko MP3- tai AC3-pakkausta. Tällä kertaa esimerkkikuvan koneesta löytyy tarvittavat purkukoodekit.
GSpotin tietojen tulkitseminen
GSpot on monipuolinen ohjelma, joka näyttää tiedostosta paljon muitakin tietoja. Ohjelmalla selviää esimerkiksi videotiedoston bittivirta (bitrate), kuvanopeus (framerate), resoluutio (resolution), kuvasuhde (aspect ratio) sekä käytetty pakkauskoodekki (codec).
Äänipuolelta ohjelma osaa näyttää muun muassa näytteenottotaajuuden (sampling rate), pakkauskoodekin (codec) sekä äänikanavien lukumäärän.
Mikäli tietokoneestasi puuttuu tarvittava koodekki, GSpot kertoo sen. Ilmaisohjelma kertoo myös, mikäli koodekit ovat ajan tasalla.
Suositeltavat pakkauskoodekit
AVI-tiedostot ovat vielä tällä hetkellä yleisimpiä videotiedostoja, varsinkin varmuuskopioelokuvien tapauksessa. Tästä johtuen selvästi yleisimmät koodekit ovat DivX sekä XviD.
Lataa tästä DivX-koodekki.
Lataa tästä XviD-koodekki.
Voit myös ladata ja asentaa FFDSHOW:n, joka korvaa alkuperäiset DivX- ja XviD-koodekit. FFDSHOW:n käyttäminen on yksinkertaisempaa ja suoraviivaisempaa. Saat yhden koodekkipaketin asennuksella näkymään suurimman osan videotiedostoistasi. Edellinen linkki sisältää lisätietoa FFDSHOW:sta.
Joissain tapauksissa voi käydä niin, että kuva näkyy, mutta ääntä ei saada kuuluviin. Tällöin tarkastellaan GSpotin Audio-osa-aluetta, josta voi nähdä puuttuvan äänikoodekin. Useasti DivX- tai XviD-pakatuissa videoissa käytetään MP3-pakkausta, mutta AC3 on myös yleinen käytössä oleva koodekki. AC3 tarjoaa monikanavaäänen, joten sitä esiintyy varsinkin elokuvavarmuuskopiotiedostojen kohdalla. AC3:n tapauksessa tarvittava ohjelma on AC3Filter.
Lataa AC3Filter tästä.
Loppupäätelmät
Tässä oppaassa käytiin läpi kuinka tutkitaan mitä koodekkia videotiedoston pakkausvaiheessa on käytetty. Saadun tiedon perusteella pystytään asentamaan tarvittava koodekki. Mikäli aiheesta jäi vielä kysyttävää, keskustelualueellamme saa kysymyksiin varmasti asiallisia vastauksia.
Suositeltavia mediasoittimia
Zoom Player
Media Player Classic
VLC Media Player (ei tarvitse koodekkeja DivX- ja XviD-toistoon)
BSPlayer
Ohjelmat-osiostamme löytyy myös paljon muita soittimia.
Versiohistoria
v. 1.0 - 16.10.2007 - malagant
v. 1.1 - 17.10.2007 - malagant
Kirjoittaja: Lauri Jämsä