AfterDawn logo

Videon paloittelu useammalle CD:lle


Mikäli pakkasit elokuvasta useamman, kuin yhden CD:n version, täytyy lopullinen video ja tekstitykset vielä jakaa useampaan osaan. Avaa Nandub Käynnistä, Ohjelmat, Gordian Knot, Apps-kansiosta. Valitse File, Open video file... ja avaa videotiedosto, jonka Gordian Knot teki. Tarkista alareunan liukuvalinnalla, että kyseessä on oikea videotiedosto. Valitse Video, Direct stream copy, koska videotiedostoa ei tarvitse pakata uudestaan.


Paina CTRL+vasen nuolinäppäin tai vierellä kuvattua nappia, jolloin kursori siirtyy videon alkuun.


Paina tämän jälkeen Home tai vierellä kuvattua nappia. Nandub asettaa valinnan alun tähän kohtaan.


Paina CTRL+Shift+J tai valitse Edit, Go to last keyframe.... Aseta avautuvaan ikkunaan arvoksi 698 Mb ja paina OK, jolloin valinta siirtyy annettua kohtaa seuraavaan avainruutuun (keyframe). Mikäli teit jonkin muun kokoisen CD:n, aseta tähän CD:n koko miinus 2 Mb. (esim. 650Mb levyille 648Mb).

Kun olet painanut OK, kirjoita ylös alareunassa olevan Frame-laskurin vieressä lukeva aikakoodi (0:55:53.160). Sitä tarvitaan, kun tekstitys jaetaan useampaan osaan.


Paina End tai vierellä kuvattua nappia. Nyt valittuna on ensimmäiset 700Mb elokuvasta. Valitse File, Save as AVI..., tee uusi kansio ja anna tiedostolle nimeksi Elokuvan_Nimi-cd1.avi. Kun tallennus on valmis, paina Delete, jolloin Nandub poistaa valinnan. Aktiivisena pitäisi olla nyt ensimmäisen framen. Valitse se taas painamalla Home tai yllä mainittua nappia.

Jos olet tekemässä kolmen CD:n videota, toista edellä kuvattu toimenpide uudestaan, eli Go to last keyframe.., End, kirjoita aikakoodi muistiin, Save as AVI..., Elokuvan_Nimi-cd2.avi ja Delete.


Lopuksi paina CTRL+oikea nuolinäppäin tai vierellä kuvattua nappia, jolloin kursori siirtyy videon loppuun. Paina End tai yllä kuvattua valinnan loppukohdan asettavaa nappia, jolloin valittuna pitäisi olla videon viimeinen osa. Tallenna tämä levylle ja anna sille nimeksi Elokuvan_Nimi-cd2.avi (tai cd3, jos kyseessä oli kolmen CD:n elokuva.

Tämän jälkeen voit tuhota ison AVI-tiedoston, mikäli niin haluat.

Tekstityksen pilkkominen usealle CD:lle


Jos pakkasit myös tekstityksen, palaa Gordian Knotin Subtitles-välilehdelle, ja paina Cutter -nappia.


Paina Open.. ja avaa aikaisemmin VobSubilla tallettamasi tekstitystiedosto (VTS_05_0.sub). Kirjoita End-kenttään ensimmäisen CD:n loppukohdan aikakoodi, jonka kirjoitit ylös Nandubissa (0 55 53 160). Paina Save As.., etsi kansio, johon talletit leikatut videopätkät, ja nimeä anna tiedostolle nimeksi Elokuvan_Nimi-cd1.

Jos teet kolmen CD:n videota, syötä seuraavaksi cd1:n lopun aikakoodi Start-kenttään ja cd2:n lopun aikakoodi End-kenttään. Paina jälleen Save As... ja anna tiedostolle nimeksi Elokuvan_Nimi-cd2.


Paina uudelleen Open ja avaa alkuperäinen tekstitystiedosto VTS_05_0.sub. Syötä edellisen CD:n lopun aikakoodi Start-kenttään, ja jätä End-kenttään siinä oleva arvo. Tallenna viimeisen osan tekstit painamalla Save As... ja antamalla tiedostolle nimeksi Elokuvan_Nimi-cd2 (tai cd3).

Pakkaa vielä äsken tekemäsi .sub-tiedostot Winrarilla Elokuvan_Nimi-cd1.RAR jne. nimellä ja poista ne tämän jälkeen. Nyt sinulla pitäisi olla hakemistossa tiedostot:
Elokuvan_Nimi-cd1.AVI
Elokuvan_Nimi-cd1.IDX
Elokuvan_Nimi-cd1.RAR
Elokuvan_Nimi-cd2.AVI
Elokuvan_Nimi-cd2.IDX
Elokuvan_Nimi-cd2.RAR

... ja mahdollisesti myös kolmannen CD:n tiedostot.

Elokuvan testaaminen


Avaa Elokuvan_Nimi-cd1.AVI tuplaklikkaamalla sitä. Windowsin tehtäväpalkin alanurkkaan pitäisi ilmestyä viereisen kaltainen DirectVobSub -kuvake.


Paina oikeaa nappia kuvakkeen päällä, jolloin voit valita haluamasi tekstityskielen. Mikäli lopputulos näyttää hyvältä, voit polttaa tiedostot CD:lle. Luonnollisesti kunkin CD:n AVI, IDX ja RAR tiedoston tulee olla samassa kansiossa, jotta DirectVobSub löytäisi tekstityksen.

Mikäli sinulla on oppaaseen liittyvää kysyttävää, esitä ne keskustelufoorumissamme osoitteessa:
http://keskustelu.afterdawn.com

Muista, että tekemäsi varmuuskopion levittäminen on tekijänoikeuslakien vastaista. Suomen laki sallii kuitenkin kopioinnin omaan käyttöön.

Versiohistoria


v1.0 - 14.2.2003 - Ensimmäinen versio / JK
v1.1 - 14.2.2003 - Korjattu tekstin leveyttä ja screenshotteja / JK

Kirjoittaja: Jari Ketola

Sisältö