AfterDawn logo

DVD2AVI -projektin luominen


Palaa Gordian Knot -ikkunaan ja käynnistä DVD2AVI Ripping-välilehdeltä. Valitse File, Open, selaa kansioon, johon elokuvan DVD Decrypterillä siirsit, ja valitse ensimmäinen VOB-tiedosto (esim. VTS_05_1.VOB)ja paina OK.


DVD2AVI lisää muut VOB-tiedostot automaattisesti listaan, jolloin sen pitäisi olla kuten vierellä.


Seuraa rippauksen ehkä vaativin vaihe. Paina F5, joka käynnistää DVD:n esikatselun. Anna sen pyöriä hetken aikaa, pysäytä esikatselu painamalla F4 ja kirjoita Statistics-ikkunasta ylös seuraavat tiedot: Aspect Ratio, Frame Rate, Video Type ja Frame Type.

Mikäli Frame Rate on 25.00 fps, kyseessä on PAL-elokuva (suurin osa Suomessa myytävistä elokuvista on nimenomaan PAL-muodossa). Jos Frame Type on Interlaced, katso videokuvaa tarkasti. Mikäli näet siinä vaakasuuntaisia, mustia juovia, valitse Video, Field Operation, Swap Field Order. Mikäli tästä ei ole apua, muuta Field Operationin arvoksi None.

Jos Frame Rate on 20.00, kyseessä on myös PAL elokuva, mutta Video, Field Operation, Forced FILM on valittuna. Aseta tämä valinta None:ksi.


NTSC -elokuvilla homma meneekin vähän monimutkaisemmaksi. Mikäli Frame Rate on 29.970 fps, anna previewin pyöriä muutaman minuutin, ja katso sen jälkeen Frame Type -kenttää. Arvon ollessa FILM 95% todennäköisyydellä (tai puhdas FILM), aseta Video, Field Operation -valikosta Forced FILM. Mikäli Frame Rate on 23.976 fps, on Forced FILM jo päällä. Jos Frame Type on NTSC tai FILM alle 95% todennäköisyydellä, valitse Video, Field Operation -valikosta None. Elokuvalle täytyy myöhemmässä vaiheessa tehdä inverse telecine -muunnos.


Seuraavaksi valitaan ääniraita. DVD Decrypter kirjoitti Video_ts hakemistoon tiedoston, joka on nimetty VOB:ien mukaan, esim. VTS_05 - Stream Information.txt
Avaa tiedosto esimerkiksi Notepadilla. Tiedosto sisältää seuraavankaltaisia rivejä:


0x20 - Subtitle - English / LBA: 127 / ...
0x21 - Subtitle / LBA: 1559 / ...
0x22 - Subtitle - Suomi / ...
0x23 - Subtitle - Svenska / ...
0x80 - Audio - AC3 / 6ch / 48kHz / DRC / Suomi / ...
0x81 - Audio - AC3 / 2ch / 48kHz / DRC / Suomi / ...
0xE0 - Video - MPEG-2 / 720x576 (PAL) / 16:9 / ...

Meitä kiinnostaa ainoastaan Audio-rivit. Audio-rivit ovat samassa järjestyksessä, kuin ääniraitavalinnat DVD2AVI:ssa. Koska haluamme säilyttää Dolby Digital (AC3) -koodauksen, valitaan ensimmäinen ääniraita (0x80, eli Track 1), Audio, Track Number, Track 1.


Varmista vielä, että Audio, Dolby Digital, Demux on valittuna ja Dolby Surround Downmix ei ole valittuna.


Tarkista myös, että Video, Color Space -valinta on YUV 4:2:2:n kohdalla. Jos haluat pakata elokuvasta vain tietyn osan, voit rajata valinnan [ ja ] painikkeilla.


Kun kaikki asetukset on kohdallaan, valitse File, Save Project ja anna tiedostolle jokin sopiva nimi. Mikäli levytila antaa myöten, suosittelen tallettamaan projektin samaan kansioon VOB-tiedostojen kanssa, niin sen löytäminen on myöhemmässä vaiheessa helpompaa. Kahden tunnin elokuvan Dolby Digital-ääniraita vaatii n. 400 megatavua levytilaa. Odota, kunnes prosessi on valmis, ja sulje DVD2AVI. Älä tuhoa VOB-tiedostoja vielä tässä vaiheessa.

Kirjoittaja: Jari Ketola

Sisältö