AfterDawn logo

DVD VideoCD:ksi kiinteillä teksteillä


Okei, tätä ohjetta on kerjätty ja kinuttu kauan. Mutta käytännössä homma vaati vain sen "oikean" työkalun löytämisen, joka vaikuttaisi olevan tällä kertaa DVD2SVCD-paketti. Nimestään huolimatta ohjelmalla pystytään nykyisin pakkaamaan myös VCD:tä. Eli tämän ohjeen tarkoituksena on pakata DVD-elokuvasta varmuuskopio VideoCD-muotoon mahdollisimman hyvällä äänen- ja kuvanlaadulla, siten että leffaan tulee kuvan päälle "poltetut" kiinteät tekstit.


Vaatimukset


Aivan aluksi tarvitset seuraavat ohjelmat koneellesi:

-DVD2SVCD
-TMPGEnc

Tämän lisäksi tarvitset DVD-ROM -aseman, noin 10 gigatavua tyhjää kovalevytilaa sekä polttavan CD-aseman.


Aluksi


Asenna ensin koneellesi TMPGEnc ja vasta tämän jälkeen DVD2SVCD-paketti. Avaa tämän jälkeen DVD2SVCD. DVD2SVCD näyttää aluksi hyyyvin sekavalta ohjelmalta, mutta kun sen kanssa tulee sinuiksi, on ohjelman käyttäminen hyvin helppoa.


Misc -valikko


Mennään aivan ensimmäisenä Misc-valikkoon. Täältä ensimmäinen asia, jota säädetään, on Output file type, joka vaihdetaan MPEG-1:ksi, koska ollaan pakkaamassa VCD:tä eikä SVCD:tä. Halutessasi voit ruksia myös Don't delete any files-kohdan -- jos ruksit tämän kohdan, voit jatkaa keskeytyneestä kohdasta, jos joku ohjelmista jostain syystä päättää kaataa koneesi.

Kohta Process priority for all used programs määrittelee käytännössä sen, teetkö koneellasi mitään pakkauksen aikana vai nukutko pakkauksen yli :-) Eli jos säädät kohdan Idleksi, pakkaus kestää kauemmin, mutta voit esim. selaille nettiä suht kivuttomasti -- vastaavasti jos aiot jättää ohjelman raksuttelemaan yön ajaksi, suosittelemme High-asetusten valintaa.

Varmista vielä, että Input file type on DVD ja että DVD2SVCD level on valittuna Advancediksi.

DVD Rip -valikko


Käytännössä oletusarvona olevat asetukset kannattaa jättää ainakin tässä vaiheessa päälle, muutamin muutoksin. Eli valitse aluksi Activate DVD Ripping ja valitse rippaustavaksi Use internal routines. Lisäksi valitse Rip to folderiksi kovalevyltäsi hakemisto, jossa on vähintään DVD-levyn verran tilaa (eli levystä riippuen 4-8GB yleensä). Anna muiden asetusten olla kuten ne ovat.

DVD2AVI -valikko


Tällä sivulla on yksi kohta, joita tulee ruuvata eli Save project in -hakemistoksi suosittelemme esim. samaa hakemistoa johon DVD Rip-kohta rippaa elokuvan -- projektitiedosto ei vie paljoa tilaa, yleensä muutamia satoja kilotavuja. Muut kohdat ovat yleensä toimivat oletusasetuksilla (eli DVD2AVIn polku oletusarvoilla, iDTC:nä esim. 32-bit SSE MMX, Lum gain ja Lum offset nollissa, NTSC Field Automaticilla).

Audio -valikko


Tarkoituksenahan on siis tehdä speksien mukaisia VCD-elokuvia, joten äänien suhteen valintoja ei ole montaa. BeSweetin polku tulee pitää samana kuin oletusarvoissa on, samoin Madplayn. Output modeksi suosittelemme Stereota -- multichannel kuulostaa mukavalta, mutta voimme taata, että valtaosalla käyttäjistä MPEG 5.1 ei toimi. Audio 1 Priority 1:een yleensä suomalaisten tapauksissa tullee English ja Audio 1 Priority 2:n voi jättää tyhjäksi. Audio 1 Bitrateksi suosittelemme VCD:n maksimia eli 224:sta. Lisäksi Audio 1 downsample 48 -> 44.1 kannattaa ruksia, jos haluaa tarkalleen VCD-speksien mukaista VCD:tä.

Lisäksi Autodetect Azid gain kannattaa ruksia päälle ja Audio 2 Priority 1 ruksia pois päältä.

Frameserver -valikko


Käytännössä tästä valikosta kaikki pitää jättää oletusarvoikseen, kannattaa vain tarkistaa että Resize to on varmasti valittuna VCD (352 x 240/288):ksi. Suosittelemma vaihtamaan myös Resize methodiksi BicubicResize. Lisäksi voit halutessasi kokeilla vääntää Sharpen-suodattimen päälle ja asettaa siihen arvoksi 0.4 -- kuvan terävöitys saattaa aiheuttaa parempaa tai huonompaa kuvanlaatua, riippuen elokuvasta, joten yritys&erehdys on se tapa tutkia asiaa.

Bitrate -valikko


Klikkaa tässä valikossa kerran Use default-nappia, jolloin DVD2SVCD ottaa käyttöön VCD:n oletusarvoasetukset.

Jos haluat käyttää pelkästään 74min CD:tä, muuta kaikki CD size-alasvetovalikot 740:ksi.

Encoder -valikko


Valitse pakkeriksi TMPGEnc, koska se pakkaa tunnetusti MPEG-1:n paremmalla laadulla kuin CCE. Lisäksi tietysti se pieni tosiasia, että TMPGEncin MPEG-1 -pakkausversio on ilmainen ja CCE maksaa noin 1000 euroa :-)

Valitse TMPGEnc x.xx-kohdasta hakemisto, johon asensit TMPGEncin. Valitse Save in Folder-kohtaan hakemisto, johon haluat pakkerin elokuvan pakkaavan -- muista, että tässä hakemistossa täytyy olla noin 1.5GB tyhjää tilaa.

Valitse Rate Control Mode:ksi Constant bitrate (CBR), koska VCD ei tue VBR-pakkausta. Valitse lisäksi Field orderiksi Automatic ja vaihda Motion search precision Highest quality (very slow):ksi -- tämä on tärkeää, jos halutaan saavuttaa hyvä kuvanlaatu, sillä ko. asetus on lähestulkoon ainoa, jolla VCD:n kuvanlaatua voidaan säätää.

Matrix -valikko


Jätä tästä Use current encoder standard matrix valituksi ja anna kaiken muun olla.

bbMPEG -valikko


Anna kaiken muun olla oletusarvoissaan, mutta vaihda Save in folderiksi sellainen hakemisto, jossa on (tietysti huomioonottaen kaiken muun sinne mahdollisesti prosessissa kertyvän kaman lisäksi) noin 3GB tilaa (riippuen tietysti elokuva kestosta, tämä siis noin 120min elokuvalle).

Subtitles -valikko


Jos haluat videoon kiinteät tekstit, ruksi Rip subtitles-kohta. Permanent subtitles on tämän jälkeen automaattisesti valittuna, koska VCD ei tue muunlaisia tekstejä. Tämän jälkeen valitset Subtitle Lang 1:ksi esim. Suomi ja annat muiden Subtitle Lang -valintojen olla tyhjänä (koska VCD ei tue erillisiä tekstejä, useamman valinta aiheuttaa useiden päällekkäisten tekstien ilmestymisen kuvaan).

Valitse lisäksi Save in folderiksi hakemisto jossa on muutama kymmenen megatavua tyhjää tilaa tekstityksiä varten. Anna muiden asetusten olla oletusarvoissaan.

CD Image -valikko


Valitse ensimmäisenä Folder-valikosta hakemisto, johon lopulliset CD-imaget talletetaan -- yleensä tässä hakemistossa täytyy olla noin 1.5GB tyhjää tilaa (mukaanlukien kaikki muu mitä aiot samalle HDD:lle tallettaa prosessin kuluessa). Ruksi Include movie info on CD ja valitse alareunasta VCDImager.

Klikkaa tämän jälkeen Movie info (IMDB)-painiketta ja esiin aukeaa uusi ikkuna.

Movie Information -ikkuna


Kirjoita Search IMDB-riville elokuvan nimi alkuperäiskielellä (ei siis suomeksi ellei kyseessä ole suomalainen elokuva) ja paina enteriä. Jos koneesi on kytkeytyneenä Nettiin, ohjelma hakee IMDB-tietokannasta elokuvan tiedot. Jos hakuehtoa vastaa useampi elokuva, luetellaan ne listassa. Valitse listasta oikea elokuva ja paina OK. Tämän jälkeen DVD2SVCD täyttää elokuvan tiedot IMDB:stä saamillaan tiedoilla. Voit tämän jälkeen sulkea ikkunan painamalla OK ja palaat takaisin CD Image-valikkoon.

Finalize -valikko


Tässä valikossa ei varsinaisesti tarvi tehdä yhtään mitään.

Conversion -valikko


Klikkaa tässä vaiheessa IFO File-kohdan oikeassa reunassa olevaa pientä DVD-levyn ikonia (olettaen tietysti, että haluamasi DVD on sisällä DVD-asemassa) ja ohjelma hakee levyltä varsinaisen elokuvatiedoston automaattisesti ja näyttää elokuvan keston sekä äänivalinnat auki olevassa ikkunassa.

Aspect ratio on yksi jutuista, jota kannattaa tutkia pariin kertaan -- kurkkaa DVD-levyn taakse ja jos siellä lukee 4:3 tai "widescreen enchanced" tai vastaavaa, on elokuva todennäköisimmin 4:3 eli wanhoille TV-malleille koodattu (siis vaikka se olisi "laajakulma", niin se ei tarkoita sitä, että elokuva olisi ns. anamorfinen. Eli siis jos on 4:3 -koodattu laajakulma, tarkoittaa se sitä, että kuvaan on fyysisesti pakattu mukaan mustat palkit, kun taas anamorfisessa elokuvassa DVD-soitin tekee venyttelyt toistovaiheessa) ja taas vastaavasti jos takakannessa lukee Anamorphic Widescreen on elokuva ns. "oikea" 16:9. Eli valitse valikosta joko 4:3 (No borders, encoded as 4:3) tai 16:9 (Borders added, encoded as 4:3). Anamorphic-valinta kannattaa jättää omaan arvoonsa, koska DVD-soitin ei osaa SVCD-elokuvien anamorfisia bittejä oikein. Tarkista vielä alareunasta, että oikea kieli on valittuna äänille.

Klikkaa seuraavaksi Go-nappia ja valitse esiintulevasta valikosta Preview video (still picture), jotta voit tarkistaa esim. Interlace ja Aspect-asetukset oikeiksi.

Preview video -ikkuna




Näet tässä ikkunassa kuvan elokuvasta. Jos kuva ei ole hyvä analysointia varten, klikkaa New frame-nappia. Nyt, tämä kuva näkyy sellaisena, kuin lopullinen video tulee olemaan (tietysti laatu heikkenee pakkauksen vaikutuksesta, mutta se on eri juttu) -- eli jos kuvasuhde ei näy nyt oikein eli jos ihmiset ovat "pidempiä" tai "paksumpia" kuin oikeasti, ovat aspect-asetuksesi väärin. Voit vaihdaa Aspect-valintaa lennosta tässä vaiheessa, mutta muista valita vain joko 4:3 tai 16:9. Tarkista vielä että Resize to on VCD:nä.

Voit lisäksi tutkia Deinterlacen vaikutuksia kuvaan -- suurin osa Euroopassa myydyistä PAL-elokuvista ON interlace-muodossa, joka vaatii Deinterlacen käyttöä -- poikkeuksena tietyt progressiivisesti pakatut elokuvat sekä esim. osa Disneyn piirroselokuvista (jotka ovat usein Telecide-käsiteltyjä). Suosittelen vaihtamaan Deinterlace-valinnaksi Smartdeinterlace (ellei se näkyvästi huononna kuvaa -- esim aiheuta "raitoja" tai kuvan "pehmentymistä").

Lisäksi kuvassa pitäisivät näkyä valitsemasi tekstit -- jos et näe ollenkaan tekstejä, klikkaa New frame-nappia muutaman kerran näkyisikö jossain muussa kohdassa elokuvaa tekstejä. Jos tekstejä ei näy teit jotain väärin Subtitles-valikossa aiemmin. Mutta jos tekstit näkyvät vääränkielisenä, on kyseessä bugi, josta on sivuillamme pariin kertaan (liittyen ainakin versioon 1.0.9b3 DVD2SVCD:stä) jauhettu -- älä välitä tästä, sillä vielä ennen pakkauksen aloittamista, tulee esiin uusi ikkuna, josta sitten valitaan lopulliset tekstitykset elokuvalle.

Kaiken säätämisen (varsinkin ne Deinterlace-valinnat sekä Aspectin varmistus oikeaksi) jälkeen klikkaa OK.

Valmiina pakkaukseen


Tässä vaiheessa kaikki pitäisikin olla sitten kunnossa pakkausta varten, joten Conversion-valikosta klikkaat kerran Go ja valitset esiintulevasta valikosta Rip and convert ja homma lähtee etenemään. Ohjelma saattaa varoitella jotain CCE:n kanssa ilmenevistä ongelmista johtuen pienestä erosta bitrateissa, mutta tästä ei kannata välittää, sillä ko. varoitus on tarkoitettu SVCD-pakkauksia varten, joten voit huoletta jatkaa tästä eteenpäin.

Seuraavaksi ohjelma avaa vielä tekstitysten valintaikkunan, jossa sitten tekstit näkyvät vihdoinkin (vrt. edellinen kohta) oikein. Eli valitse tästä ne tekstit, jotka elokuvaan haluat mukaan ja sulje ikkuna painamalla OK.

Ohjelma aukoilee ohjelmia, uusia ikkunoita ja muuta härpäkettä varsin reippaasti pakkauksen aikana ja näihin ikkunoihin ei saa mennä koskemaan sen kummemmin, koska hommien meno reisille on tällöin hyvin lähellä. Eli suosittelen sitä nukkumaan menemistä.

Lopuksi


Kaiken prosessoriparan kidutuksen jälkeen valmiina on hirvittävä kasa tiedostoja, joista kaiken valmistuttua voidaan tuhota kaikki muut paitsi .bin ja .cue -päätteiset tiedostot, jotka ovat lopullisia CD-imageja. Tämän jälkeen voitkin edetä englanninkieliseen artikkeliimme BIN/CUE -tiedostojen poltosta Nerolla tai käyttää jotain muuta polttosoftaa CD-imagejen polttoon CD:lle.

Ja kuten tavallista, jos ja kun ongelmia tulee vastaan, ensimmäinen paikka johon kannattaa kääntyä, ovat keskustelualueemme.


Muutoshistoria


v1.0 - 22.7.2002 - Ohjeet saatu valmiiksi ja laitettu sivuille.

v1.1 - 3.8.2002 - Korjattu ja paranneltu pari bugia. Bugeista korjattu maininta tekstitysten väärästä kielestä preview-kohdassa, jossa DVD2SVCD:n versio 1.0.9b3 näyttää vääränkieliset tekstit (ei tarvitse välittää). Lisätty maininta CD-levyjen kokovalinnoista bitrate-tabiin. Lisätty suositus BicubicResizen käytöstä Frameserver-tabissa (kiitokset Khauronille) sekä maininta Sharpen-suodattimesta (tnx Khauron). Päivitetty uusi Frameserver-screenshot.

Kirjoittaja: Petteri Pyyny