AfterDawn logo

Menupohjan tekeminen


Jos et halua menua levylle, niin ohita tämä kohta. Jos sinulla on valmis menuvideo, niin siirry menun lisäys -kohtaan.

Menun voi tehdä joko olemassa olevasta videosta tai sitten muuttaa JPEG- tai BMP-kuvan menun taustalle (myös mahdolliset navigointinapit kannattaa pistään taustaan kiinni). Kuvan/videon resoluution pitää olla 720x576, jos kyseessä on PAL-levy tai 720x480, jos kyseessä on NTSC-levy. JPEG/BMP-kuvasta saa siis videon menus -> create m2v still (Ctrl+S) -valinnalla.

Valitaan haluttu kuvatiedosto

Jonka jälkeen pitäisi tulla ilmoitus, että kuva kelpaa ja painetaan OK

Jonka jälkeen valitaan minne menuvideo halutaan tallentaa ja millä nimellä.

Ja kuinka monta framea pitkä menuvideosta halutaan. Yhden framen pitäisi riittää (menuvideoita loopataan eli toistetaan ikuisesti), mutta jos menun tausta ei toimi kunnolla kannattaa seuraavaksi kokeilla arvoa 100. Sitten painetaan OK-nappia.

Kun menun luonti on valmis, tulee seuraava ilmoitus, joka kuitataan Cancel/Peruuta-napilla. OK-nappi avaa vain lokitiedoston käännöksestä, josta ei normaalisti ole mitään hyötyä.

Menun lisäys


Kun menun taustavideo on valmis, on aika lisätä itse menu. menus -> add new titleset menu (Ctrl+M) -valinnalla päästään eteenpäin

Seuraavaksi valitaan menun tausta (joko juuri äsken luotu tai jo olemassa oleva .m2v-tiedosto)

Seuraavaksi valitaan audioraita menun taustalle. Tämä ei ole pakollista, joten jos ei halua mitään taustaääntä tai -musiikkia, niin Cancel/Peruuta-napilla voi tehdä menun ilman ääntä.

Sitten pitäisi näkyä valittu menuvideo taustalla. add button -napilla päästään luomaan uusi nappi navigointia varten.

Nappi ilmestyy olemattoman pienenä, joten width- ja height-säädöillä sen saa sopivan kokoiseksi (eli nappi vain rajaa jonkin alueen kuvasta, joka sitten kelpaa jonkin toiminnon tekemiseen esim. tietyn videon toiston aloittamiseen) ja kuvan vieressä olevista säätimistä voi vaihtaa napin paikkaa pysty- ja vaakatasossa.

color-kohdasta voi myös vaihtaa napin väriä, kun nappi on valittuna (highlight) tai kun nappia on painettu (select).

action-kohdasta valitaan haluttu toiminto (esimerkissä on luotu kaksi nappia, toinen käynnistää ensimmäisen videon, toinen nappi taas toisen videon).

Myös useamman menun luominen onnistuu samalla tavalla, mutta se on harvoin tarpeellista.


Levyn oletustoimintojen muuttaminen


Jos haluat muuttaa esim. mistä videosta tai menusta levy käynnistyy oletuksena tai mitä tapahtuu kun tietty video loppuu niin nav cmds -kohdasta onnistuu näiden asetusten muokkaus.

Tässä esimerkissä ensimmäisen videon jälkeen siirrytään toistamaan toista videota ja toisen videon jälkeen toisto loppuu. Valinnat voi tehdä vapaasti. Siirtyä voi menuun tai toiseen videoon. first play -kohdasta voi valita mitä toistetaan ensimmäiseksi.

Kirjoittaja: Kaarlo Räihä

Sisältö