AfterDawn logo

DVD-Video-levyn authorointi ja tekstitysten värin muuttaminen


Tässä oppaassa tutustutaan viiteen eri ohjelmaan. Muxman, jolla voi hoitaa kevyen DVD-Video-levyn authoroinnin. DVDAuthorGUI, jolla voi tehdä monimutkaisempia authorointeja. DVDSubEdit, jolla on helppo muuttaa authoroitujen tekstien värejä. TMPGEnc, jonka avulla on helppo muxata/multiplexata tiedostot normaaleiksi MPEG-tiedostoiksi sekä komentorivin kautta käytettävä Mencoder, joka voi TMPGEncin tapaan luoda MPEG-tiedostoja. Kaikki ohjelmat ovat ilmaisia, mutta TMPGEnc:in käyttö on rajoitettu 30 päivään MPEG-2-tiedostojen muxauksen osalta.

Muxman ja DVDAuthorGUI vaativat, että video- ja audiomateriaalit ovat DVD-Video-yhteensopivia. Muxman vaatii myös että tekstitykset ovat .sup- tai .sst-muodossa. DVDAuthorGUI osaa tarvittaessa tehdä myös tekstit oikeaan muotoon esim. .sub- tai .srt-teksteistä.

Muxmanin ja DVDAuthorGUI:n tuottamat VOB-, IFO- ja BUP-tiedostot voi sitten polttaa DVD-Video-levyksi esim. Nero-ohjelmalla. TMPGEncin ja Mencoderin muxaamat MPEG-tiedostot kelpaavat sellaisenaan katseluun tai esim. DivX/XviD (AVI) tai H.264 (MP4) muunnokseen.


Muxman


Muxman on tarkoitettu yksinkertaiseen DVD-Video-levyjen authorointiin ja sillä saa helposti video-, audio ja teksitysraidat yhteen. Myös kappaleita on mahdollista tehdä, mutta suositeltavampaa on käyttää DVDAuthorGUI-ohjelmaa, jos kappaleet haluaa mukaan DVD-video-levylle.


DVDAuthorGUI


DVDAuthorGUI on tarkoitettu monimutkaisempaan DVD-Video-levyjen authorointiin. Sillä onnistuvat myös menut ja useamman videon laittaminen samalle levylle helposti.


DVDSubEdit


DVDSubEdit on työkalu, jolla on helppo muuttaa authoroitujen tekstien värejä. Tämä työkalu on mukana DVB-tekstitysten takia, joiden värit harvoin osuvat aivan kohdalleen.


TMPGEnc


TMPGEnc-ohjelmaa käsitellään vain muxauksen/multiplexauksen osalta, eli irrallinen video- ja audioraita yhdistetään yhdeksi MPEG-tiedostoksi, jota voi sitten käsitellä haluamillaan työkaluilla tai katsella mediasoittimella.

Mencoder


Mencoder-ohjelma on osa MPlayer-pakettia ja sen avulla voi pakata ja muuntaa videoita useisiin eri formaatteihin. Tässä oppaassa käsittelemme Mencoderia vain muxauksen/multiplexauksen osalta. Ohjelma on saatavilla sekä Windows-, Mac OS X- että Linux-käyttöjärjestelmille.

Kirjoittaja: Kaarlo Räihä

Sisältö