AfterDawn logo

CloneDVD 2


CloneDVD 2 on siitä mukava ohjelma, että sen perusliittymä on hyvin selkeä ja yksinkertainen käyttää. Käyttäjän ei tarvitse tehdä mitään esisäätöjä tai muita valintoja, jollei niin halua. Ohjelman päänäkymässä on oikeastaan vain kolme nappia, joista täytyy valita tarvitsemansa.

Tässä oppaassa tarvitsemme keskimmäistä valintaa, Kopioi DVD (engl. Clone DVD). Valitaan se nyt.

Seuraavaksi ruutuun pitäisi vierähtää näkymän, jonka otsakkeena on "Nimikkeen asetukset". Näkymä on enimmäkseen tyhjä, sillä emme ole vielä valinneet videotiedostoja. Lähellä ruudun yläreunaa on tekstinsyöttöruutu, jonka otsakkeena on DVD videotiedostot (engl. DVD videofiles). Tekstikentän oikealla puolella on oranssi nappi, paina seuraavaksi sitä.

Valitse ripatut videotiedostot


Napin painallus aukaisi valintaikkunan, jonka kautta pääsee selaamaan koneen hakemistoja. Etsi tämän ikkunan kautta se hakemisto, jonne DVD Decrypter tallensi DVD:n videotiedostot. Tämän jälkeen paina OK.

DVD:n tiedot


-

Valittuasi hakemiston CloneDVD analysoi nopeasti ripatun DVD:n sisällön ja näyttää yleistä tietoa levystä Tietoja-välilehdellä (engl. Information), joka on näkymän vasemmassa reunassa. Oikealta alhaalta löytyvä Laatu-mittari osoittaa, kuinka paljon sisältöä pitää pakata, jotta se mahtuisi yksikerroksiselle DVD-levylle. Mikäli mittari osoittaa alle 50 %:n, voi kuvanlaatu kärsiä jo huomattavasti. Tällöin on syytä karsia mahdollisimman paljon ylimääräisiä audio- ja tekstitysraitoja.

Älä koske vielä tässä vaiheessa mihinkään asetuksiin tai valintoihin, ellet ole varma mitä teet. Tarkoitushan on tehdä mahdollisimman kattava varmuuskopio levystä, joten pyritään vielä tässä vaiheessa säilyttämään kaikki materiaali mukana.

Siirrytään seuraavaan vaiheeseen painamalla Seuraava-linkkiä.


Ääni- ja tekstitysasetukset


-

Tästä näkymästä pääset valitsemaan säilytettävät ääni- ja tekstitysraidat. Kannattaa käydä jokainen nimike (engl. title erikseen läpi. Valinta tehdään vasemmalta ylhäältä löytyvästä listasta napauttamalla nimikkeen numeroa, valinnat vasemmalle alas aukeavasta listasta.

Voit ohittaa tämän vaiheen, jos haluat säilyttää kaikki ääniraidat ja teksitykset -- mutta jos laatuindikaattori osoittaa alle 60 prosentin, on erittäin suositeltavaa jättää muutamat tarpeettomat kielet pois.

Tässä vaiheessa on hyvä muistaa, että jokainen nimike on yleensä oma kokonaisuutensa -- yleensä pisin on itse elokuva ja lyhyemmät ekstroja, valikoita, trailereita tai muuta oheismateriaalia. Nimikkeiden kestot on merkitty sulkeisiin nimikkeiden perään.

Nyrkkisääntönä voisi pitää tätä ohjetta: jos on olemassa jokin kieli jota suosit ja listasta se löytyy listasta AC-3/6-formaatissa, niin jätä se valituksi ja poista valinta kaikista muista kielistä. Jos tällaista ääniraitaa ei löydy, niin valitse vaihtoehto AC-3/2. Nämä ovat yleisimmät DVD-elokuvissa käytetyt ääniraidat (AC-3/6 on DD5.1 surroundääni ja AC-3/2 DD2.0 stereoääni), joita kaikkien DVD-soittimien tulee kyetä toistamaan. Pelkän DTS-kanavan säilyttäminen voi osoittautua huonoksi ratkaisuksi, sillä DTS-toisto vaatii yleensä erillisen DTS-dekooderin tai vahvistimen, jotta raitaa voidaan kuunnella.

On myös syytä pitää mielessä, että yleensä itse elokuvalla (eli pisimmällä nimikkeellä) on laajin valikoima ääniraitoja. Ei haittaa, vaikka valitseekin tälle nimikkeelle AC-3/6-äänen ja muille AC-3/2-äänen, DVD toimii siltikin. Monesti muilla nimikkeillä (jotka siis usein ovat ekstroja tms.) ei edes ole surround-ääniraitaa.

Kun olet saanut ääni- ja tekstitysvalinnat mieleisiksisi, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen. Napauta siis Seuraava-linkkiä.

Kirjoittaja: Ilkka Ketola

Sisältö