AfterDawn logo

Muuta DVD-elokuvasi VCD:ksi DVD2AVI/TMPGEnc-yhdistelmällä


Ne teistä, jotka seuraavat keskustelualueitamme, ovat varmasti havainneet, että suurin osa meille tulevasta palautteesta ja kyselyistä liittyy "DVD-rippaukseen" eli DVD-elokuvien varmuuskopiointiin käyttäen tietokoneen DVD-ROM -asemaa. Kyseiseen projektiin on olemassa hirvittävä määrä erilaisia softia, niiden yhdistelmiä ja metodeita niiden käyttöön. Yritän tässä ohjeessa luoda mahdollisimman yksinkertaisen metodin, jossa käyn läpi rippausprosessin askel askeleelta.


Vaatimukset


Ensinnäkin koneessasi täytyy olla DVD-ROM -asema - normaali CD-ROM -asema ei auta asiaa millään tavalla. Toisekseen tarvitset pirusti vapaata kovalevytilaa, noin 5-10 gigaa, hieman riippuen elokuvasta. Kyseistä määrää tarvitset vain itse rippausprosessin ajaksi -- varsinainen VCD-elokuva, joka hommasta syntyy, vie noin 800MB - 1,3GB tilaa ja mahtuu yleensä nätisti kahdelle tyhjälle CD-levylle. Lisäksi tarvitset nämä softat:

DVD2AVI (huom! joillakin on ollut ongelmia uusimman DVD2AVI:n tiedostojen avaamisessa TMPGEncillä -- kokeile ensin toimiiko uusin versio sinulla ja jos ongelmia tulee, imuroi aiempi versio 1.76 tästä)
TMPGEnc
VFAPI Codec TMPGEncille - löytyy TMPGEncin kotisivulta

Tarvitset mahdollisesti myös ohjelman CSS-suojatun DVD-levyn lukemiseen.

Jos haluat polttaa tuloksena syntyneen VCD-leffan CD:lle, tarvitset polttavan CD-aseman sekä poltto-ohjelman, kuten Ahead NEROn tai Easy CD Creator Platinumin.

Huom! Jos haluat kiinteät tekstit elokuvaasi, noudata näitä ohjeita muutoin, mutta lue lisäksi tämä keskustelualueiltamme.


DVD-levyn rippaus


Valitettavasti nykyinen tekijänoikeuslainsäädäntö kieltää tämän vaiheen ohjeistamisen. Lue lisää aiheesta osoitteessa:

http://fin.afterdawn.com/uutiset/arkisto/7180.cfm

-

DVD2AVI


DVD2AVI on pieni ja ilmainen softa, joka osaa kääntää VOB-tiedostot AVI-tiedostoiksi. Tässä yhteydessä emme varsinaisesti pura VOBeja AVI-muotoon, vaan luomme projektitiedoston, jota TMPGEnc osaa lukea -- säästämme tarvittavaa kovalevytilaa, kun VOB-tiedostojen MPEG-2 -pakkausta ei tarvitse avata kovalevylle. Tässä ohjeessa muunnamme DVD:ltä löytyvän ääniraidan 44.1kHz -muotoon, koska useilla PC-äänikorteilla on vakavia ongelmia 48kHz -äänen ulostulossa ja haluamme VCD-elokuviemme toimivan nätisti myös PC:llä.

Luodaan DVD2AVI -projekti


Avaa DVD2AVI ja valitse File-valikosta Open. Esiin aukeaa tiedostovalikko, josta haet kovalevylläsi muhivat VOB-tiedostot ja valitset niistä (numerojärjestyksessä) ensimmäisen ja klikkaat OK -- ohjelma osaa valita loput VOBit automaattisesti. Valinnan jälkeen sinun pitäisi nähdä elokuvan ensimmäinen ruutu pääikkunassa.

Paina F5 ja DVD2AVI alkaa näyttämään ripattua elokuvaa -- kuva saattaa nykiä, jne. mutta vika ei ole elokuvassa; DVD2AVI ei vain ole tarkoitettu varsinaiseksi katseluohjelmaksi. Anna kuvan pyöriä muutaman sekunnin ajan -- sivulle pitäisi ilmestyä uusi ikkuna, joka kertoo elokuvasta oleellisen statistiikan. Kun tiedot ovat ikkunassa ja elokuva pyörii, klikkaa ESC lopettaaksesi toiston. Nyt, sulkematta statistiikkaikkunaa kaiva esiin kynä ja paperia. Kirjoittele ylös ikkunassa olevat informaatiot: Video type (PAL tai NTSC), Frame type (progressive, interlaced, jne), Aspect ratio (16:9 tai 4:3) ja Frame rate (29.97fps NTSC:lle, 25fps PALille ja 24fps NTSCFilmille).

DVD2AVI:n ääniasetukset


Tämä on sitten osuus, josta DVD-rippauksen "ammattilaiset" saavat lähettää flameja minulle päin ihan niin paljon kuin haluavat -- tiedän, että äänenpakkauksen voi tehdä "järkevämminkin" kuin minä sen tässä ohjeessa teen, mutta olen todennut tässä kuvatun tavan olevan se helpoin tapa ja tavoitteenahan oli tehdä yksinkertaistettu ohje DVD->VCD -rippauksesta. Mene Audio-valikkoon DVD2AVI:ssa ja valitse Track number -- tämä on elokuvan kielivalinta (yleensä). Mitään nimiä, jne ei tässä näy, mutta jos pelkäät rippaavasi äänet esim. ruotsiksi, kannattaa avata hetkeksi joku softapohjainen DVD-soitin kuten PowerDVD, ottaa sieltä kielivalinta ja katsoa listaa -- listan järjestys on täsmälleen sama kuin DVD2AVI:n lista. Eli jos suomi on kolmantena PowerDVD:n listassa ko. leffalle, on suomi silloin kolmas DVD2AVI:n listasta. Valitse haluamasi ääniraita DVD2AVI:n listasta.

Valitse seuraavaksi Audio-valikosta ja sieltä 48 -> 44.1 -asetuksista High tai UltraHigh. Tämän jälkeen valitse Audio-valikosta Dolby Digital ja sen alta Decode sekä Dolby Surround Downmix.

Tallenna projekti


Mene File-valikkoon ja valitse Save project ja valitse hakemisto johon projektin haluat tallettaa. Huom! Valitsemallasi levyllä pitää olla noin 1,5GB tyhjää tilaa, koska tämä vaihe tallettaa puretun ääniraidan WAV-muodossa sekä pienen d2v-tiedoston myöhempää käyttöä varten. Tämä vaihe kestää noin tunnin P3/800:lla.

TMPGEnc


TMPGEnc on loistava ilmainen MPEG-1 / MPEG-2 -videon pakkausohjelma ja tässä käytämme sitä VCD-yhteensopivan MPEG-1 -videon pakkaukseen sekä myöhemmin videon leikkaamiseen CD:lle sopivaksi. Kun DVD2AVI on lopettanut .d2v -tiedoston kirjoittamisen (varmistu siitä, että ohjelma todellakin on lopettanut jo kirjoittamisen ennen sen sulkemista), avaa TMPGEnc (muistathan että VFAPI-codec pitää olla asennettuna!).

Klikkaa alareunasta Video Sourcen vierestä löytyvää Browse-nappia ja ohjelma avaa tiedostovalikon. Valitse nyt DVD2AVI:lla luomasi d2v -tiedosto ja klikkaa OK. Tämän jälkeen klikkaa Audio sourcen vieressä olevaa Browse-nappia ja valitse tiedostovalikosta DVD2AVI:n luoma WAV -tiedosto.

TMPGEncin valmisasetukset


Seuraavaksi klikkaa Load -nappia pääikkunan oikeasta alakulmasta. Klikkaus avaa tiedostovalikon, josta valitset TMPGEncin asetuspohjan -- valmiit asetuspohjat löytyvät hakemistosta TMPGEncin päähakemiston alta (Templates -- sinun pitäisi olla automaattisesti ko. hakemistossa, mutta jos näin ei ole ja et löydä TMPGEncin asennushakemistoa, käytä Windowsin hakutoimintoa ja etsi *.mcf -tiedostoja löytääksesi oikean hakemiston).


Sitten vain valitset oikean asetuspohjan -- joko VideoCD (PAL) tai VideoCD (NTSC) (hakemistossa on myös asetuspohja VideoCD NTSCFilmille, mutta tämä on jälleen kerran "korkeamman asteen taidetta" ja jätämme sen tällä kertaa huomiotta). Oikea valinta riippuu alkuperäisen videon kuvaformaatista -- muistithan kirjoittaa tämän ylös DVD2AVI-vaiheessa kohtaan Video Type?-). Valitse oikea asetuspohja ja klikkaa OK.

Pakkausasetukset


Seuraavaksi klikkaamme pääikkunan oikeasta alakulmasta löytyvää Settings-nappia. Avautuvasta ikkunasta hoidamme ensin Video-välilehden asetukset kuntoon. Käytännössä täällä ei ole muuta säädettävää kuin Motion search precision-asetus, joka pitää vaihtaa joko High quality (slow) tai Highest quality (slowest)-asentoon. Suosittelen highest qualityä, koska hommassa menee jokatapauksessa yksi yö, joten tunti sinne tai tänne ei paljoa lisää paina ja jälki on laadukkaampaa.

Advanced-välilehden alta säädämme videoon liittyvät asetukset sellaisiksi kuin mitä me DVD2AVI:n statistiikkaikkunasta kirjoitimme ylös aiemmin. Aseta Video source type kohdilleen -- yleensä valinta on joko Interlace tai Progressive (NTSC eli jenkkileffojen kanssa tämä saattaa vaihdella). Tämän jälkeen valitse oikea Source aspect ratio (4:3 625 lines PAL, 16:9 625 lines PAL, 4:3 525 line NTSC tai 16:9 525 line NTSC). Video arrange method-kohdasta valitse Full screen (keep aspect ratio). Kohdasta Field order yleensä oikeaan osuva valinta on Bottom field first (etenkin PAL-elokuvien eli eurooppalaisten R2-levyjen kanssa). Anna muiden asetusten olla sellaisina kuin ne olivatkin ja klikkaa OK.

Elokuvan pakkaus TMPGEncillä


Seuraavaksi täytämme pääikkunan alareunassa olevaan Output filename-kohtaan hakemiston ja tiedostonnimen, minkä/minne haluamme lopputuloksena syntyvän MPEG-1 -tiedoston tallettuvan -- muistathan, että tässä hakemistossa pitää olla noin 1,5GB tyhjää tilaa (minuutti videota vie 10MB tilaa eli 3 tunnin elokuva = 180min ~ 1800MB ~ 1.8GB). Tämän jälkeen yksinkertaisesti klikkaat yläreunassa olevaa Start-nappia ja TMPGEnc alkaa pakkaamaan videota MPEG-1:ksi -- tämä prosessi kestää 5 - 15 tuntia, riippuen elokuvan kestosta ja koneesi nopeudesta.

Valmiin videon leikkaaminen pienempiin osiin


Nyt sinulla pitäisi olla VideoCD-yhteensopiva MPEG-1 -tiedosto, joka on hyvin todennäköisesti suurempi kuin 740 megatavua joka mahtuu yhdelle VCD:lle (huom! VCD:lle mahtuu enemmän tavaraa kuin "normaalille" data-CD:lle, johon menee normaalisti vain 650 megatavua -- tämä sen vuoksi, että VCD:n tiedostorakenne on täysin erilainen kuin normaalin data-CD:n). Nyt video siis pitää pilkkoa maksimissaan 740 megatavun eli 74 minuutin klippeihin, jotta se saadaan survottua CD-levyille. Hommaan käytämme taas TMPGEnciä, samaa softaa jota käytimme myös videon pakkaukseen. Avaa TMPGEnc uudestaan ja File-valikosta valitse MPEG Tools ja uusi ikkuna aukeaa. Valitse Merge & Cut -välilehti tästä ikkunasta.

Valitse Merge & Cut -välilehdestä Type-asetukseksi MPEG-1 Video-CD ja klikkaa Add. TMPGEnc avaa tiedostovalikon, josta nyt valitset videon, jonka aiemmin pakkasit TMPGEncillä. Valinnan jälkeen sinun pitäisi nähdä tiedosto listassa. Tuplaklikkaa tiedoston nimeä ja TMPGEnc avaa editointi-ikkunan.

Editointi-ikkunan (joka on nimetty Edit merge item eli hieman hämäävästi tässä tapauksessa) alareunassa näet aikajanan. Siirrä aikajanaa noin 72 minuutin (haluamme vain olla 100% varmoja, että leffa mahtuu leikattuna yhdelle CD:lle) kohdalle ja klikkaa sulkeutuvaa sulkumerkkiä (eli siis suomeksi ) -merkkiä) oikeasta alakulmasta ja yläreunassa oleva to -arvo pitäisi muuttua. Nyt, kirjoita ylhäällä to -kohdassa oleva tarkka sekuntiarvo ylös, koska tarvitset sitä myöhemmin. Tämän jälkeen klikkaa OK ja olet takaisin Merge&Cut-ikkunassa. Nyt, kirjoita alareunassa olevaan Output file name-kohtaan ensimmäiselle CD:lle menevän klipin nimi (esim. Elokuva - Osa 1.mpg), valitse hakemisto johon tämä talletetaan (muistathan, että tällekin operaatiolle kovalevyllä täytyy olla vähintään 740 megatavua tyhjää tilaa) ja klikkaa Run. Tämä prosessi on suhteellisen nopea, riippuen hieman kovalevysi nopeudesta.

Toinen CD


Okei, nyt sinulla on ensimmäiselle CD:lle tuleva klippi omana tiedostona. Tämä ei vielä riitä, sillä sinun tulee erotella vielä toisen CD:n videoklippi omaksi tiedostokseen. Tämä käy helposti. Avaa taas samat ikkunat kuin aiemmin, mutta Edit merge item-ikkunassa hinaa pointteri aikajanalla täsmälleen samalle kohdalle, jonka kirjoitit aiemmin ylös (tai tarkennettuna, pari millisekuntia sen jälkeen, jolloin vältät framejen kahteen kertaan taltioinnin eri CD-levyille). Klikkaa tämän jälkeen avaavaa sulkumerkkiä eli siis ( -merkkiä. Nyt, hinaa pointteri elokuvan loppuun aikajanalla JOS elokuva on alle 140-145 minuuttia pitkä -- jos elokuva on pidempi kuin tämä, joudut tekemään tämän jakamisen vielä kolmannen kerran (tässä tapauksessa laske, että tästä toisestakin klipistä tulee noin 72 minuuttia pitkä). Hinattuasi pointterin, klikkaa nyt sulkevaa sulkumerkkiä eli sitä ) -merkkiä. Sitten vain seuraat ensimmäisen CD:n esimerkkiä. Jos elokuva vie useamman kuin kaksi CD:tä, seuraa vain näitä ohjeita ja pilko video noin 72-74 minuutin pätkiin tarpeen mukaan.

Lopuksi...


Kaiken tämän jälkeen sinulla pitäisi olla täydellinen VCD-yhteensopiva kopio DVD-elokuvastasi. Nyt, jos haluat vielä polttaa tämän CD-levylle, tarvitset CD-poltto-ohjelman, kuten Ahead NEROn tai Easy CD Creator Platinumin.. Lisätietoja, kommentteja, kysymyksiä ja muuta sekalaista infoa varten suosittelen kääntymään suomenkielisten keskustelualueidemme puoleen.

Kirjoittaja: Petteri Pyyny