AfterDawn logo

Ohjelmien lataus ja asennus Mac OS X -käyttöjärjestelmässä

Tässä oppaassa käsitellään Download.fi -sivustolta löytyvien ohjelmien latausta ja asennusta Mac OS X -käyttöjärjestelmässä. Ohjelmat jakautuvat kahteen kategoriaan, asennuspaketteihin ja pakattuihin ohjelmiin. Mac OS X -käyttöjärjestelmässä asennuspakettejen tiedostopääte on .dmg ja Download.fi:stä ladattujen pakattujen ohjelmien pääte on .zip.

Asennuspakettien lataus ja asennus
Pakattujen ohjelmien lataus ja asennus

Asennupakettien lataus ja asennus (.dmg)


Kun haluttu ohjelma on löytynyt, voidaan siirtyä tarkastelemaan sen lataussivua. Esimerkissä halutaan ladata Mac OS X -käyttöjärjestelmässä toimiva versio Vuze-ohjelmasta.

Ohjelman lataus käynnistetään Lataa-linkistä.

Käytettäessä Firefox 3 -selainta, näyttää latausikkuna tältä. Kuten kuvasta voidaan huomata, on Vuzen asennuspaketti usein Mac OS X -käyttöympäristössä käytetyssä .dmg-levykuvaformaatissa. Riippuen selaimen asetuksista, oletuksena saattaa olla Avaa- tai Lataa-valinta. Tiedoston voi hyvin mielin ladata esimerkiksi työpöydälle jatkotoimenpiteitä varten. Mikäli ohjelmien asennus ei ole OS X -ympäristössä tuttua, kannattaa tutustua Applen tarjoamiin pikaohjeisiin, jotka kertovat pelkistetyllä tavalla muun muassa .dmg-tiedostojen asennusohjeet.

Kun tiedosto on ladattu työpöydälle, voidaan se klikata auki. Työpöydälle aukeaa uusi asema, joka sisältää levykuvatiedostosta löytyvän sisällön. Usein, kuten tässäkin tapauksessa, sisältää .dmg-tiedosto .app-päätteisen paketin, jonka asennus on erittäin helppoa. Toisin kuin Windows, Mac OS X ei nojaa perinteiseen rekisterityyppiseen asennustapaan, jossa käyttöjärjestelmän rekisteriin kirjoitetaan jokaisen ohjelman tietoja sen hidastumiseen tai jumiutumiseen saakka. Asennuspaketti (.app) sisältääkin kaiken tarvittavan ohjelman toimimiseen, joten se ainoastaan kopioidaan (raahataan) Ohjelmat-kansioon. Tämän jälkeen ohjelman "asennuslevyn" voi poistaa esimerkiksi vetämällä sen roskakorin päälle tai klikkaamalla hiiren oikeaa nappia levyn päällä ja valitsemalla "Anna levy". Vasta tämän jälkeen on mahdollista poistaa työpöydältä .dmg-tiedosto.

Pakettujen ohjelmien lataus ja asennus (.zip)


Joissain tapauksissa ladattava tiedosto voi olla .zip-muodossa, esimerkkinä allaolevan kuvan DVD2OneX -ohjelma.

Voit ladata tiedoston painamalla Lataa -nappia ja tallentaa vaikkapa työpöydälle.

Tiedoston purkaminen tapahtuu yksinkertaisimmalla mahdollisella tavalla -- tuplaklikkaamalla .zip-pakettia.

Arkistotiedosto puretaan suoraan paketin viereen työpöydälle, josta ohjelma on jälleen helppo asentaa vetämällä se Ohjelmat-kansioon. Tämän jälkeen .zip- ja .app-tiedostot voi poistaa työpöydältä

Kirjoittaja: Matti Robinson