AfterDawn logo

Käännä DivX -elokuvat tekstityksineen VCD-muotoon


Lähes tulkoon jokainen osannee kääntää perus-DivX -elokuvat ainakin jollain tavalla VCD-muotoon, jotta elokuvia voisi katsella myös omalla televisioon liitettävällä DVD-soittimella. Mutta DivX:n ja tekstitystiedostojen yhdistäminen VideoCD:ksi siten, että tekstit ovat pysyvästi kiinni kuvassa, on jo huomattavasti kinkkisempi operaatio. Tämä on asia, jota tässä oppaassa pyrimme selventämään hieman.

Tämä ohje käsittelee ainoastaan VobSub-muodossa olevien tekstien liittämistä kiinteästi VCD-videoon! Muille formaateille tulemme julkaisemaan omat oppaansa myöhemmin.

Huomautan sitten heti alkuunsa, että elokuvien uudelleenpakkaus toiseen formaattiin huonontaa kuvanlaatua, oli pakkaus sitten DivX->VCD, VCD->DivX, VCD->VCD, DivX->DivX! Eli jos et todella tarvi elokuvaa VCD-muodossa, unohda prosessi tai vielä parempi; pakkaa elokuva DVD:ltä VCD:lle.

Ja ennenkaikkea muistakaa se, että tämä ohje on ainoastaan jo valmiiksi pakattujen/käsiteltyjen videoiden muuttamista varten -- raakamuodossa oleva video vaatii omat erikoisjipponsa ja osa tässä oppaassa olevista asetuksista sotkee raakamuodossa olevan videon kuvasuhteet, jne suht' täydellisesti.


Tarvittavat työkalut


Tarvitset tietystikin pari gigatavua kovalevytilaa, niinkuin aina videoiden kanssa rämpätessä. Lisäksi tarvitset kasan ohjelmia:

Aluksi


Oletamme tietysti, että asennat kaikki em. ohjelmat kuntoon ennen homman aloittamista -- jos on ongelmia, lue mukana olevat dokumentit ja jos vieläkin jumii, lue ne uudestaan.


Avaa tiedosto VirtualDubilla


Mene File-valikkoon ja valitse Open video file.. Hae kovalevyltäsi haluamasi DivX-tiedosto ja klikkaa Open.

Video- ja audio-perusasetukset


Avaa Video-valikko ja vaihda videon käsittely Full processing modelle. Tämä siksi, että suodatinten käyttö vaatii ko. valintaa.

Tarkista samalla, että Audio-valikossa on valittuna Direct Stream Copy -- emme halua pakata ääntä uusiksi ennekuin vasta TMPGEncillä.

Tekstitysten lisääminen


Valitse Video-valikosta Filters kohta ja eteesi aukeaa ikkuna, jossa listataan videolle tehtävät suodatinoperaatiot. Aluksi lista on tyhjä. Nyt, klikkaa Add ja valitse listasta VobSub-suodatin ja klikkaa OK.

Ruudulle aukeaa pieni ikkuna, josta voit valita Open-nappia painamalla tekstitysten mukana olevan .ifo -tiedoston. Valittuasi tiedoston, voit säätää ikkunasta mm. tekstitysten värejä, mahdollista audiosynkkausta paremmaksi, tekstien läpinäkyvyyttä, jne. Klikkaa valinnat tehtyäsi OK.

Poistu suodatinikkunasta klikkaamalla OK.

Tallenna pseudo-AVI


Muistathan, että sinulla täytyy olla VirtualDubin Frame Server asennettuna? Jos et ole sitä tehnyt, VirtualDubin hakemistosta löytyy ohjelma nimeltä AuxSetup.exe jonka ajamalla saat tämän käyttöösi :-)

Valitse VirtualDubin File-hakemistosta Start frame server. Esim. NT:ssä VirtualDub kysyy tämän jälkeen prosessille nimeä, anna tässä olla VirtualDubin ehdottama nimi. Seuraavaksi esiin pomppaa tiedostovalikko ja ohjelma pyytää sinulta .vdr -päätteistä tiedostonnimeä. Älä noteeraa tätä .vdr-kohtaa ollenkaan, vaan kirjoita riville esim. pseudoavitiedosto.avi -- nimenomaan tuon AVI:n kanssa!

Tämän tehtyäsi Frame server pyörii. ET SAA SULKEA VIRTUALDUBIA TÄSSÄ VAIHEESSA! Jätä ohjelma päälle, minimoi se vaikka trayhyn jos ikkuna häiritsee sinua.

Lataa tiedosto TMPGEnciin


Seuraavaksi avaamme TMPGEncin. TMPGEncin pääikkunasta klikkaat Video sourcen vieressä olevaa Browse-nappia ja etsit kovalevyltäsi äsken luomasi pseudo-AVI-tiedoston. Audio-kohta tulee automaattisesti samaksi.

Muista myös täyttää haluamasi hakemisto ja tiedostonnimi Output filename-kohtaan (muistathan että levyllä jonne tiedoston talletat tulee olla jokaista minuuttia kohden noin 10 megatavua tilaa).

Lataa oikeat valmisasetukset


Pääikkunasta oikeasta alareunasta löytyy kohta Load -- klikkaa tätä ja esiin aukeaa tiedostovalikko. Valitse listasta oikea asetustiedosto -- joko VideoCD (PAL) tai VideoCD (NTSC) riippuen alkuperäistiedoston frameratesta (29.97=NTSC, 25=PAL) ja klikkaa OK.

Säädä asetukset oikein


Nyt Load-napin vierestä klikkaat kohtaa Settings ja esiin aukeaa pienempi ikkuna. Video-välilehdeltä vaihdat Motion search precision-kohdan Highest qualityksi.

Valitse Advanced-välilehti ja sieltä kohta Source aspect ratio. Vaihda tämä 1:1 (VGA):ksi (videohan on valmiiksi muokattu oikeaan muotoon kun se on aikanaan pakattu DivX:ksi tai vastaavaksi). Tarkista vielä että Video arrange method on Full screen (keep aspect ratio):na. Anna muiden asetusten ja välilehtien olla ja klikkaa OK.

Pakkaaminen


Nyt olet muuten valmis (VirtualDub pyörii, pyöriihän?-), joten ota ja paina TMPGEncin pääikkunan yläkulmassa olevaa Start-nappia ja pistä nukkumaan. Aamulla vastassa pitäisi olla tekstityksillä varustettu VideoCD-muodossa oleva klippi.

Lopuksi


Kuten tavallista, pidempien klippien kanssa joudut halkaisemaan videon, jos haluat mahduttaa sen CD:lle, tähän löytyvät ohjeet mm. DVD->VCD -ohjeistamme artikkelisivuiltamme. Ja mikäli ongelmia esiintyy, autamme mielellämme keskustelualueillamme (please, älkää kysykö meiltä mitään näihin tai muihinkaan ohjeisiin liittyvää palautelomakkeemme kautta).

Kirjoittaja: Petteri Pyyny